Prorectorul și doi prodecani maghiari de la UMF Târgu Mureș și-au depus demisiile

Prorectorul și doi prodecani maghiari de la UMF Târgu Mureș și-au depus demisiile
Publicat: 25/04/2014, 18:32
Actualizat: 01/02/2019, 10:58

Szilagyi Tibor a declarat corespondentului MEDIAFAX că și-a depus, vineri, demisia din funcția de prorector al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, alături de Frigy Attila, prodecanul de la Facultatea de Medicină, și Sipos Emese, prodecanul de la Facultatea de Farmacie.

„Ne-am înregistrat, vineri, la registratura universității demisiile din funcțiile de prorector, respectiv prodecan. Totodată, s-a înregistrat o declarație potrivit căreia colegii maghiari nu se vor prezenta la ședințele Senatului UMF, ale Consiliilor Profesorale și Consiliilor Departamentelor unde sunt membri. Motivul invocat este legat de hotărârea Adunării Generale a cadrelor didactice maghiare din 1 aprilie, care a decis aceste măsuri considerând că Senatul UMF Târgu Mureș nu respectă prevederile Legii educației 1/2011, referitoare la învățământul în limba minorităților naționale”, a declarat Szilagy.

El a arătat că demisiile și boicotarea forurilor de conducere de către cadrele didactice maghiare reprezintă o formă de protest și că discuțiile cu conducerea UMF s-ar putea relua doar dacă se revine asupra unor „probleme esențiale” legate de linia de studiu în limba maghiară.

„Deci doar dacă se revine asupra unor probleme esențiale, dacă vedem că suntem pe o traiectorie care promite ceva. Nu putem merge în continuare pe această cale, protocolul din 2012, la punctul 7, dar și Legea educației prevăd linie de studiu maghiară, organizată în departamente. În Carta Universității s-a introdus acest concept de linie în 2012, nu-mi explic de ce așa greu, la un an și ceva după apariția legii, iar acum noi considerăm că nu se implementează. Vrem o structură funcțională, care să reflecte acest lucru”, a spus Szilagy.

Potrivit acestuia, alte revendicări ale cadrelor didactice maghiare se referă la introducerea limbii maghiare la lucrările practice, pe lângă limba română, „deci nu exclusiv în maghiară”, și grupe de studenți alocate distinct pentru linia maghiară.

La rândul său, liderul cadrelor didactice maghiare de la UMF Târgu Mureș, profesorul Szabo Bela, a precizat că declarația potrivit căreia profesorii maghiari care sunt membri ai Senatului UMF, Consiliilor Profesorale și Consiliilor Departamentelor nu se vor prezenta la ședințele acestor foruri nu a fost semnată nominal, ci de „conducerea Consiliului liniei maghiare”.

„Această declarație a fost depusă în conformitate cu hotărârea Adunării Generale din 1 aprilie. Deci conducerea Consiliului liniei maghiare a semnat în numele cadrelor didactice maghiare din aceste foruri”, a arătat Szabo Bela.

Discuțiile privind înființarea unei linii maghiare separate la UMF Târgu Mureș purtate, joi, în prezența ministrului Mihnea Costoiu au eșuat, astfel că prorectorul și prodecanii maghiari urmau să demisioneze vineri, iar profesorii maghiari aleși în conducerea UMF să boicoteze ședințele.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, declara că, în urma discuțiilor de joi, punctele de vedere ale conducerii UMF și ale cadrelor didactice maghiare care solicită înființarea imediată a unei linii de învățământ separate „rămân divergente”.

Rectorul arăta că Senatul UMF Târgu Mureș a decis, în urmă cu trei săptămâni, amânarea discuției referitoare la acest subiect și că se intenționează reluarea ei, dar s-a ajuns la „un blocaj”, întrucât cadrele didactice maghiare cer aplicarea punctului 7 din protocolul semnat în 2012, în prezența fostului ministru Ecaterina Andronescu, privind înființarea liniei maghiare.

La rândul său, reprezentantul cadrelor didactice maghiare, profesorul Szabo Bela, declara că, în pofida „discuțiilor îndelungate”, punctele de vedere ale celor două părți „nu s-au apropiat” și că, dacă primele șase puncte din protocol s-au realizat, „în mare, cam scârțâind”, profesorii maghiari consideră că „prima măsură ar trebui să fie înființarea” liniei maghiare prevăzută la punctul 7.

El adăuga că profesorii maghiari sunt nemulțumiți că nu au primit nici măcar promisiunea convocării unei noi ședințe a Senatului UMF pe această temă și au decis punerea în aplicare a hotărârii Adunării lor Generale din 1 aprilie, care prevede demisia celor numiți în funcții de conducere – adică prorectorul și prodecanii – și boicotarea, de către cei aleși în organele de conducere, a ședințelor forurilor respective.

Ministrul Mihnea Costoiu se declara „dezamăgit” de decizia anunțată de cadrele didactice maghiare de la UMF Târgu Mureș, precizând că le-a spus acestora că este „o decizie greșită, profund greșită” și subliniind că, mai ales în sfera academică dialogul, purtat în cadru instituțional, este principala cale de rezolvare a problemelor.

El arăta că ministerul a monitorizat aplicarea punctelor din protocol și consideră că acestea au fost rezolvate.

Rectorul UMF Târgu Mureș, Leonard Azamfiei, preciza că, după înregistrarea demisiilor prorectorului și prodecanului maghiari, va delega atribuțiile acestora altor persoane.

El arăta că boicotarea ședințelor Senatului UMF, ale Consiliilor Profesorale și Consiliilor Departamentelor de către profesorii maghiari va crea „o dificultate”, dar nu crede că această situație va ține mult, pentru că aceștia își vor da seama că urmează să se ia decizii importante și pentru ei în aceste foruri.

Azamfirei spunea că o situație similară a existat și în 2012 și UMF a funcționat astfel aproape un an, precizând că sunt peste 20 de cadre didactice maghiare în forurile de conducere, însă, la fel ca atunci, este posibil ca unele să se prezinte în continuare la ședințe.

O Hotărâre de Guvern privind înființarea liniilor maghiare de studiu la UMF Târgu Mureș a fost aprobată, la sfârșitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înființată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară și engleză.

Aplicarea HG a fost suspendată în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curții de Apel Târgu Mureș, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs față de sentința de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acțiunea.

Respectiva HG a fost una dintre temele moțiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

În luna aprilie 2013, Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înființarea unei noi facultăți în cadrul UMF Târgu Mureș, cu programe în limbile română, maghiară și engleză, a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?