Prospecțiunile pentru explorarea gazelor de șist în județul Constanța au început și vor dura un an

Redactor:
Cosmin Vaideanu
Prospecțiunile pentru explorarea gazelor de șist în județul Constanța au început și vor dura un an
Prospecțiunile pentru explorarea gazelor de șist în sudul județului Constanța au început și vor dura aproximativ un an, a anunțat, vineri, Mihai Mitroi, vicepreședintele companiei Prospecțiuni, care a precizat că suprafața zonelor prospectate însumează peste o mie de kilometri liniari.

Prospecțiunile pentru explorarea gazelor de șist în sudul județului Constanța au început și vor dura aproximativ un an, a anunțat, vineri, Mihai Mitroi, vicepreședintele companiei Prospecțiuni, care a precizat că suprafața zonelor prospectate însumează peste o mie de kilometri liniari.

„Compania noastră face explorarea geofizică, în fapt prima etapă a explorării geofizice, și anume prospecțiunea. Asta înseamnă niște măsurători ale unor parametrii fizici ai pământului efectuați la suprafața solului. Practic, noi realizăm o ecografie, o radiografie a subsolului, obținem o imagine a stratelor pământului”, a declarat, vineri, Mihai Mitroi, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat că după încheierea acestei etape rezultatul va fi transmis companiei Chevron, care se ocupă de explorarea gazelor de șist în județul Constanța.

„Acesta este produsul final, predăm această ecografie clientului nostru și misiunea s-a încheiat. Ecografia dă imaginea a ceea ce este în corpul uman, chirurgul vede ce este acolo. Chirurgul este compania care vine și forează”, a menționat vicepreședintele companiei Prospecțiuni, care se ocupă de această etapă.

El a precizat că această primă etapă este clasificată ca având un impact nesemnificativ asupra mediului.

De asemenea, Mihai Mitroi a spus că suprafața zonelor care vor fi prospectate însumează peste o mie de metri liniari.

„Ceea ce realizăm noi sunt 800 de kilometri de profil seismic în cele două blocuri, în liniar. Sunt mai multe linii una lângă alta, la 10 kilometri, 15 kilometri una de alta, paralel. Lungimea totală a liniilor în blocurile 17 și 18 este de 800 de kilometri, iar cu blocul 19 se fac 1.100 de kilometri în total”, a spus vicepreședintele companiei Prospecțiuni.

El a mai afirmat că prospecțiunile se vor face doar pe terenurile agricole ale comunelor din sudul Dobrogei și că nu se va intra în interiorul acestora și nici în zona de litoral.

„Încercăm să ocolim localitățile, acolo nu putem să facem lucrurile cum trebuie, nu putem intra în mijlocul localității cu utilajele noastre. În toate localitățile din sudul Dobrogei, cu excepția celor care sunt pe litoral. De exemplu, nu are sens să ne ducem în zona Costinești, Vama Veche, Venus, Mangalia, nu intrăm acolo”, a mai spus Mihai Mitroi.

El a declarat că pe teritoriul fiecărei comune unde se fac prospecțiuni au avut loc întâlniri cu localnicii, cărora li s-a explicat în ce constau lucrările și că proprietarii terenurilor pe care vor fi instalate echipamente vor fi despăgubiți.

„La fiecare comună s-a făcut o întâlnire anunțată în prealabil cu ajutorul primarilor. Noi am cerut primarilor să ne sprijine în realizarea acestei întâlniri și am încercat să explicăm despre ce este vorba cu aceste lucrări ale noastre. Acum suntem în faza în care marcăm aceste aliniamente, după care luăm legătura cu proprietarul de teren și îi oferim o compensație pentru acest culoar pe care i-l facem prin cultura agricolă, îi tasăm un pic arătura. Compensația se calculează foarte simplu: care este producția la hectar, prețul pieței, suprafața pe care am afectat-o și în felul acesta rezultă valoarea. Suntem la începutul lucrărilor, nu știu dacă a primit cineva vreun leu”, a spus Mihai Mitroi.

Totodată, el a spus că lucrările sunt „la început” și vor dura aproximativ un an.

Conform datelor de pe site-ul Chevron, după încheierea studiului seismic urmează forarea unei sonde de explorare și evaluarea și testarea informațiilor obținute de sonda de explorare. Etapa de explorare a gazelor de șist durează aproximativ patru-cinci ani.

Chevron a primit licențe pentru trei blocuri pe uscat situate în regiunea Constanța – perimetrele 17, 18 și 19.

Compania Prospecțiuni a prezentat, vineri, jurnaliștilor echipamentele folosite și modalitatea în care se desfășoară această operațiune.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritățile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Inchide