Protest la ArcelorMittal Galați. Peste 200 de salariați s-au adunat în fața sediului companiei

Protest la ArcelorMittal Galați. Peste 200 de salariați s-au adunat în fața sediului companiei
Peste 200 de salariați ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galați au protestat, joi dimineață, în fața sediului administrativ al societății, în contextul în care în cursul acestei zile ar putea avea loc ultima ședință de negocieri privind contractul colectiv de muncă al unității pe anul 2013.
Publicat: 31/01/2013, 12:43
Actualizat: 03/07/2013, 17:09

Peste 200 de salariați ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galați au protestat, joi dimineață, în fața sediului administrativ al societății, în contextul în care în cursul acestei zile ar putea avea loc ultima ședință de negocieri privind contractul colectiv de muncă al unității pe anul 2013.

Până la ora actuală, administrația companiei și sindicaliștii nu au ajuns la un punct de vedere comun în ceea ce privește salarizarea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Acțiunea de protest a avut loc la ieșirea lucrătorilor din schimb, potrivit unor surse din cadrul unității siderurgice unii salariați manifestându-se violent și aruncând cu pietre înspre clădirea unde își desfășoară activitatea conducerea combinatului.

Purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galați, Dorian Dumitrescu, a confirmat că a existat un protest al salariaților unității, spunând că mai mulți angajați s-au strâns, joi dimineață, în fața clădirii administrative și au cerut explicații referitoare la negocierile privind Contractul Colectiv de Muncă, dar că producția nu a avut de suferit. Dumitrescu a mai declarat că, în prezent, se poartă discuții între protestatari și reprezentanți ai companiei.

„Managementul înțelege dificultăție angajaților în privința creșterii costurilor vieții și ia măsuri în vederea continuării operațiunilor, păstrarea slujbelor și creșterea veniturilor salariaților. Oferta finală (n.r. – lansată la negocierea contractului colectiv de muncă) – de până la 3 bonusuri cu 4% creștere de venit garantată – reprezintă un efort financiar important pentru combinat, care tocmai a încheiat al patrulea an consecutiv cu pierderi financiare din cauza condițiilor dure din piață și a creșterii costurilor energiei”, a declarat Dumitrescu.

Acesta consideră că discuțiile trebuie purtate doar într-un cadru legal și că presiunile sau violența nu pot ajuta în niciun fel în această situație dificilă.

„Dimpotrivă, credem că în acest moment turbulențele sociale pot afecta sustenabilitatea operațiunilor, slujbele și viitorul combinatului”, a mai spus Dorian Dumitrescu.

Negocierile CCM la ArcelorMittal Galați au început anul trecut, însă nu s-au încheiat până în acest moment. Liderii sindicali au cerut indexarea salariilor cu 5 până la 7 la sută și menținerea salariului minim din unitate, care acum este de 750 de lei, cu 50 de lei peste salariul minim pe economie, care în prezent este de 700 de lei, dar care va crește la 750 de lei în februarie și, respectiv, la 800 de lei în iulie.

Patronatul a arătat în cadrul negocierilor că dorește alinierea la noile prevederi legale, astfel salariul minim urmând a se mări la 800 de lei în iulie.

Administrația a respins însă cererile sindicatelor de majorare a salariilor, propunând în cadrul discuțiilor la un moment dat chiar o revizuire negativă a acestora, însă a oferit acordarea a trei bonusuri astfel: 2 la sută din salariul anual în ianuarie, necondiționat, 2 la sută în iulie, tot necondiționat, și 1,5 la sută în decembrie, dar condiționat de trecerea combinatului pe profit, oferta aceasta fiind respinsă de către reprezentanții salariaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Test de cultură generală. Ce animal nu are stomac?
×