Protestatarii s-au strâns din nou în Piața Victoriei. Oamenii, nemulțumiți de noile măsuri fiscale. VIDEO

Publicat: 08/11/2017, 21:33
Actualizat: 25/03/2019, 21:57

„E tipic lor să facă lucrurile astea. Au mărit salariile în anumite sectoare și acum încearcă să se acopere din alte părți. Au mărit salarii poate nejustificat de mult. Încearcă să ia din zonele de privat și să dea către cei care lucrează în aparatul bugetar. Eu lucrez în IT și mă poate afecta direct”, spune Gelu Popa, 40 de ani

„E singura soluție a PSD de a ieși din gropa pe care și-au săpat-o singuri în momentul în care au făcut promisiunile electorale fără acoperire cu care au câștigat alegerile și acum o să acopere groapa asta pe spinarea celor din privat. Noi suntem reprezentanți ai mediului privat cărora nu ne convine să ne scadă salariuș cu 20% ca ei să poată justifica acea marire de salarii care se va transforma la bugetari la 0,1 %. Lucrez în IT. Angajatorul o să ia o decizie dar nu e pregătit încă”, susține Daniel, 34 de ani.

„Nu este susținută această măsura de nimeni, nici de patronate, nici de noi, angajații. Vor să obțină o mărire fictivă pentru bugetari, acel 4 %, care nu se va simți. În schimb, noi vom simți o scădere de 20% . E ceva nesemnificativ pentru ei și semnificativ pentru noi. Lucrez în aviație. Îmi va scădea salariul cu aproximativ 20%”, spune Ana-Maria, 29 de ani.

Protestatarii au adus hârtie igienică pe care intenționau să o arunce către Guvern.

„Aruncăm cu hârtie igienica pe toate măgăriile pe care le fac (n.r. guvernanții) împotriva noastră. Nu ne consideră egali. Prin hârtia igienică demonstrăm că ei sunt gunoiul, nu noi”, susține Irina Oțetaru, 60 de ani.

Unul dintre participanți a recurs la acest gest, fiind sancționat de jandarmi.

Aproximativ 200 de persoane au protestat, miercuri, la prânz, în Piața Victoriei, în timp ce în sediul Guvernului se discuta despre ordonanța de urgență prin care este modificat Codul Fiscal. După adoptarea măsurilor, oamenii au revenit în fața Guvernului pentru a continua protestul.

La ora transmiterii știrii, în Piața Victoriei sunt câteva sute de persoane, numărul acestora fiind în creștere.

Membrii Guvernului au adoptat, în ședința de miercuri, ordonanța de urgență prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri, la începutul ședinței de Guvern în care se adoptă modificări la Codul Fiscal, că inițial sindicatele și patronatele au fost de acord cu modificările, dar apoi au reacționat la externalizarea profitului și „s-au inflamat niște multinaționale”.

„Felicitări domnule ministru pentru alocuțiunea de la început, tocmai am aflat acum că sunt niște sucursale ale unor bănci care au dat liber angajaților pentru a putea participa la mitingul din față, deci sunteți pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit. Poate o să plătească și ei impozite”, a spus premierul Tudose către ministrul Finanțelor.

Ordonanța de urgență modifică și completează Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal și prevede următoarele măsuri:

-mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contribuții sociale de la 39,25% la 37,25%,

-splitarea plății TVA;

-ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi la un milion de euro;

-instituirea contribuției asiguratoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, dar și scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri și creșterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei .

Pe de-o parte, Guvernul prezintă măsurile ca fiind benefice, încurajatoare și chiar creatoare de oportunități pentru angajatori, dar de cealaltă parte reprezentanții mediului de afaceri – întreprinzători, analiști, consultanți, lideri ai patronatelor sau ai asociațiilor de investitori – și politicienii din afara arcului guvernamental le resping în bloc sau în parte, invocând riscuri majore pentru stabilitatea macroeconomică.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase