Proteste în Cluj și București față de începerea exploatării Chevron la Pungești. Trei dintre manifestanții de la Universitate, duși la Poliție

Redactor:
Corespondenti
Proteste în Cluj și București față de începerea exploatării Chevron la Pungești. Trei dintre manifestanții de la Universitate, duși la Poliție
Câteva sute de oameni protestează la București și la Cluj față de situația de la Pungești, dar și față de proiectul minier de la Roșia Montană.

UPDATE: Trei dintre manifestanți, duși la Poliție

Aproximativ o sută de persoane protestează, duminică seara, în zona fântânii de la Universitate, față de explorarea gazelor de șist, trei dintre manifestanți fiind ridicați și duși la Poliție, după ce au încercat să forțeze cordonul de jandarmi.

În zona fântânii de la Universitate s-au adunat, duminică seara, aproximativ o sută de persoane, pentru a cere oprirea explorării gazelor de șist și pentru a-și exprima susținerea pentru protestatarii de la Pungești.

În jurul orei 20.30, trei dintre protestatari au încercat să forțeze cordonul de jandarmi, fiind scoși din grupul manifestanților și duși la Poliție pentru identificare.

„Trei persoane au încercat să forțeze cordonul de jandarmi de la Universitate, motiv pentru care au fost extrase din grup și duse la Secșia 3 de Poliție din Capitală, pentru identificare și luarea măsurilor legale care se impun în prezenta situație”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

La Universitate a fost solicitată și o ambulanță SMURD, pentru a acorda îngrijiri medicale unei persoane din grupul protestatarilor.


Câteva sute de oameni protestează la București și la Cluj față de situația de la Pungești, dar și față de proiectul minier de la Roșia Montană.

La București, peste 100 de oameni s-au strâns la fântâna de la Universitate, locul de întâlnire de fiecare duminică al oamenilor care protestează față de proiectul Roșia Montană.

De asemenea, aproximativ o sută de persoane s-au adunat, duminică seară, în fața monumentului Memorandiștilor din Cluj-Napoca, având pancarte inscripționate cu mesaje precum: „Dă, Doamne, Revelion fără Ponta și Chevron”, „Solidaritare cu Pungești” și „Roșia, Moșna, Pungești, USL o să plătești”.

Unul dintre participanți, Cornel Vâlcu, a declarat că de luni vor avea loc pichetări zilnice ale Prefecturii Cluj.

„Suntem solidari cu cei din Pungești, ne opunem exploatării gazelor de șist”, a spus Vâlcu.

Protestatarii scandează „Uniți salvăm Roșia Montană”, „Uniți salvăm România” și „Afară cu mafia din țară”.

Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară au avut loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

Comisia parlamentară specială a respins, în 11 noiembrie, proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană adoptat de Guvern. Și Senatul a respins, marți, proiectul de lege în forma transmisă de Guvern. Comisia specială afirma, în raportul la acest proiect, că sunt posibile încălcări ale legislației în vigoare pe parcursul exploatării.

Raportul comisiei parlamentare care a analizat și respins proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană va fi analizat de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General, declarau, marți, pentru MEDIAFAX, repezentanți ai instituției.

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu a declarat, marți, în cadrul dezbaterilor privind Roșia Montană, că toți cei implicați și care au dat semnături în mod abuziv și ilegal în cazul acestui proiect nu vor avea sărbători liniștite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General.

Inchide