Proteste în stradă ale elevilor din cauza frigului din școli, la Târgoviște

Proteste în stradă ale elevilor din cauza frigului din școli, la Târgoviște
Publicat: 05/12/2013, 11:58
Actualizat: 10/02/2019, 16:00

Aproximativ 100 de elevi de la Liceul „Petru Cercel” din Târgoviște au protestat, joi, în fața Primăriei Târgoviște, pentru a atrage atenția autorităților că școala nu este racordată la nicio sursă de agent termic, în aceeași situație fiind alte 17 unități de învățământ din oraș.

Elevii de la Liceul „Petru Cercel” au scandat „Vrem căldură”, ei cerând autorităților să monteze de urgență o centrală în acest liceu, în condițiile în care ei tremură de frig la ore.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița, Ciprian Vătășelu, protestul elevilor s-a desfășurat fără incidente, jandarmii fiind prezenți la locul manifestației.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, Mihaela Anton, a declarat corespondentului MEDIAFAX că protestul la care au participat elevii nu a fost organizat de unitatea de învățământ.

„Nu este un protest organizat de școală. Copiilor care nu sunt la școală li se vor pune absențe. În funcție de motivele pe care ei le invocă, absențele vor fi motivate sau nu”, a afirmat Mihaela Anton.

Ea a precizat că în prezent 18 școli din oraș sunt neîncălzite, neavând nicio sursă de agent termic, după ce societatea Termica, aparținând Consiliului Local, a intrat în insolvență.

Miercuri, aproximativ 200 de elevi de la Liceul „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște au protestat în fața primăriei, tot din cauza frigului din clase.

Primarul municipiului Târgoviște, Gabriel Borga, declara, în urma protestului, că „elevii au fost manipulați” și că, în timp ce aceștia protestau, echipele Distrigaz montau în școală contorul de gaze, în condițiile în care centrala termică era deja montată.

Boriga spunea că în oraș mai sunt 16 unități de învățământ care nu sunt racordate la o sursă de agent termic și că în toate școlile și instituțiile publice din Târgoviște care nu mai au nicio sursă de căldură vor fi montate centrale termice „cel mai probabil până pe 15 decembrie”.

„Pe 15 decembrie, probabil vom avea montate centrale termice în toate clădirile care au fost racordate la Termica (fostul operator de termoficare din municipiul Târgoviște, intrat în insolvență – n.r.). Am început cu grădinițele, continuăm cu școlile, apoi liceele, apoi celelalte clădiri. Vă asigur că sediul Primăriei va fi ultimul în care se va monta centrală, ca să nu existe nicio discuție”, declara primarul municipiului Târgoviște.

Boriga a explicat că în vara anului trecut s-a pus pentru prima dată problema montării de centrale termice în imobilele care au fost racordate la operatorul de termoficare Termica și că de atunci și până în luna august a acestui an, când Termica a intrat în insolvență, Consiliul Local Târgoviște nu a votat proiectul privind aprobarea montării acestor centrale în clădirile afectate.

În august 2013, Consiliul Local Târgoviște a aprobat acest proiect, după ce Termica a intrat în insolvență.

„Din august au început demersurile pentru montarea de centrale în toate aceste clădiri. A durat atât fiindcă s-au făcut 49 de licitații în același timp”, a afirmat Gabriel Boriga.

Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că ministrul Educației va trimite în cursul zilei o echipă de control la Târgoviște, unde mai multe școli nu au căldură, iar el va încerca să vorbească la telefon cu primarul localității, pentru a rezolva problema încălzirii școlilor.

Ponta a declarat că a discutat cu ministrul Educației despre situația școlilor de la Târgoviște care au rămas fără căldură.

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a cerut, tot miercuri, primarului din Târgoviște să-și facă treaba și să să găsească de urgență soluții pentru ca toate unitățile de învățământ să fie încălzite, astfel încât elevii și profesorii să nu înghețe în clase.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna