Psiholog, despre timpul petrecut de copii pe internet: Ne vom îngrozi când vom cunoaște impactul

Psiholog, despre timpul petrecut de copii pe internet: Ne vom îngrozi când vom cunoaște impactul
Peste 10 - 20 de ani, părinții se vor îngrozi când vor afla impactul pe care îl au gadget-urile asupra copiilor și cât de mult i-a afectat timpul petrecut pe internet, a declarat, pentru MEDIAFAX, psihologul Diana Ioaneș.

Psihologul Diana Ioaneș a declarat pentru MEDIAFAX că impactul timpului petrecut de copii pe internet va fi cunoscut abia peste 10 – 20 de ani, iar modificările produse asupra creierului ne vor „îngrozi”.

„Timpul acesta petrecut de copii pe internet îi afectează. Peste 10 – 20 de ani ne vom îngrozi când vom cunoaște impactul pe care calculatorul și alte gadget-uri le au asupra creierului. Ne vom îngrozi că ne-am lăsat copiii să stea atâtea ore în fața acestor gadget-uri. Evident, acestea produc modificări ale creierului. La ADHD, la hiperkinetici, la deficit de atenție, medicii psihiatri sunt categorici când interzic accesul la tablete, la telefoane sau permit un acces minim”, spune psihologul.

Diana Ioaneș afirmă că totul are o cauză socială, și anume faptul că părinții au tot mai puțin timp, pentru că fac multe credite și muncesc „în disperare” pentru a le achita, iar din sentimentul de vinovăție le cumpără copiilor accesorii inteligente, pentru a compensa perioadele în care nu sunt alături de cei mici.

„Sunt alte timpuri, alte preocupări, părinții sunt foarte ocupați, nimeni nu mai are timp de copil. Se fac copii care cresc cu bone, cu after-school-uri, cu telefoane. Sunt foarte multe cauze sociale, modificări la nivelul generațiilor, la nivelul trecerii de la comunism la capitalism și la o îndatorare a părinților, care iau credite peste credite, toată lumea muncește în disperare. Nu mai e timp pentru copil. Și atunci, din sentimentul de vinovăție, cumpărăm tablete, telefoane, mergem în restaurante, avem bani să mergem în restaurante, dar trebuie să dăm o preocupare copilului ca să stea cuminte. Și ce îi găsim noi de lucru? Telefonul. Părintele îi deschide telefonul și copilul se uită și tace. Caută desene animate sau ce caută el acolo”, mai spune psihologul.

Mai mult de un sfert din copiii României stau peste șase ore online, pe tablete și telefoane, în timpul unei zile de școală. 43% dintre cei chestionați spun că au văzut sau au primit mesaje cu conținut sexual în mediul virtual, potrivit unui studiu realizat de Organizația „Salvați Copiii”.

Potrivit unui studiu realizat de Organizația „Salvați Copiii”, cel mai des pentru a naviga pe internet, copiii folosesc laptop-ul – cu 46,6%. Computerul (desktop) este folosit de 33,2% dintre copii, Smart TV-ul de 17%, tableta – 16,4% și consola de jocuri – 7,3%.

În timp ce se află la școală, peste un sfert dintre copiii care au participat la studiu, respectiv 27%, au spus că stau online peste șase ore în fața unui dispozitiv inteligent sau îl verifică în mod constant.

Mai mult, dacă nu este o zi de școală, procentul copiilor care stau mai mult de șase ore pe zi pe Internet sau își verifică periodic dispozitivul inteligent crește la peste 47%, potrivit studiului.

 

Inchide