Punctele sensibile ale noilor legi ale justiției. Șefa Curții Supreme le vrea întoarse la MJ. Procurorul General: Nimănui nu-i folosește o justiție care să fie suspectată de control

Punctele sensibile ale noilor legi ale justiției. Șefa Curții Supreme le vrea întoarse la MJ. Procurorul General: Nimănui nu-i folosește o justiție care să fie suspectată de control
Publicat: 26/10/2017, 11:38
Actualizat: 25/03/2019, 21:06

Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, cere președinților celor două camere ale Parlamentului retrimiterea proiectului legilor justiției la ministerul Justiției, pentru clarificarea cadrului legal în baza căruia acestea vor fi discutate. De asemenea, procurorul general, Augustin Lazăr, susținecă este necesar un „dialog sincer cu magistrații”, subliniind că nimănui nu-i folosește o justiție care să fie „suspectată de control”.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea, transmite, prin intermediul unui comunicat de presă că, parcursul propunerilor de modificare a legilor justiției demonstrează că nu au existat transparență, cooperare și dialog interinstituțional și că nu au fost respectate dispozițiile legale care reglementează mecanismul de elaborare și adoptare a actelor normative.

„Potrivit art. 74 alin. 1 din Constituția României, inițiativa legislativă aparține, după caz, Guvernului, deputaților, senatorilor sau unui număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot. Este de notorietate faptul că Ministerul Justiției și-a asumat inițiativa legislativă, urmând să propună Guvernului modificările celor trei legi. În acest scop au avut loc dezbateri publice și s-a inițiat procedura de avizare”, se arată în comunicatul de presă al președintelui instanței supreme, remis joi MEDIAFAX.

CITEȘTE ȘI:De câte ori poate refuza președintele propunerea unui nou șef la Curtea Supremă. Ultimele modificări din proiectul legilor justiției

Cristina Tarcea constată că, în loc să fi finalizat procedura pe care și-a asumat-o, Tudorel Toader a luat act că trebuie să prezinte propunerile sale Comisiei speciale comune, însă, din declarația lui de miercuri din Parlament, nu rezultă în ce calitate și în baza cărei proceduri, ministrul Justiției a înaintat propunerile sale Comisiei speciale.

Președintele instanței supreme transmite că, înaintea oricăror discuții privind conținutul modificărilor propuse, se impune clarificarea cadrului legal în baza căruia acestea vor fi discutate.

„Solicit președinților celor două camere ale Parlamentului României și comisiei speciale să permită finalizarea procedurii legale pe care și-a asumat-o ca inițiator Ministerul Justiției și să retrimită acestuia proiectul în vederea finalizării sale. Este singura soluție care ar asigura edictarea unor reglementări realiste, deoarece statutul magistratului, organizarea și funcționarea instanțelor, precum și a Consiliului Superior al Magistraturii presupun analize și studii de impact care nu au fost făcute până în prezent și care, potrivit legii, nu se pot realiza decât prin ministerele de resort”, arată Cristina Tarcea, în comunicatul de presă.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat și el joi, referitor la Legile justiției, că este necesar un „dialog sincer cu magistrații”, subliniind că nimănui nu-i folosește o justiție care să fie „suspectată de control”.

„Ori de câte ori ne gândim să schimbăm mai ales Legile Justiției este necesar să avem un dialog sincer cu profesioniștii domeniului, cu magistrații. Nimănui nu-i folosește o justiție care să fie suspectată de control și cu toții avem nevoie de o justiție independența, o justiție care să aibă încrederea oamenilor, inclusiv a celor care lucrează în domeniu”, a spus Lazăr, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiției proiectul de modificare a legilor Justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA