RA-APPS încearcă iar, la același preț, să vândă imobile pentru care nu a găsit cumpărători în 2012

RA-APPS încearcă iar, la același preț, să vândă imobile pentru care nu a găsit cumpărători în 2012
Publicat: 17/01/2013, 15:47
Actualizat: 29/07/2014, 19:51

RA-APPS a decis să scoată din nou la vânzare, prin licitație cu strigare, șase apartamente din zona centrală a Capitalei, un nou teren aferent complexului Măgurele și trei vile din stațiuni montane și pe litoral, după ce majoritatea licitațiilor organizate anul trecut au eșuat din lipsă de ofertanți

Pentru apartamentele din București, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a organizat, de altfel, licitații și anul trecut, dar fără succes. Chiar și în aceste condiții, regia păstrează același preț de pornire pentru apartamentele ofertate.

Astfel, în prima săptămână din luna februarie, regia va oferi din nou la vânzare un apartament cu 4 camere, de 107 metri pătrați, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu 9 (la același preț de pornire ca și anul trecut, de 146.000 euro), un apartament cu 4 camere, de 138 metri pătrați, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu 35 (tot la prețul de pornire de 180.000 euro) și un apartament cu 3 camere, de 87 metri pătrați, de pe Bulevardul Regina Elisabeta 25 (tot la același preț de pornire de 98.200 euro).

La acestea se adaugă un apartament cu 3 camere, de 83 metri pătrați, de pe strada Luterană 5 (cu același preț de pornire de 73.000 euro), un apartament cu 5 camere, de 196 metri pătrați, de pe Calea Călărașilor 79 (tot la prețul de pornire de 286.000 euro) și un apartament de 82 metri pătrați de pe strada Av. Teodor Iliescu (cu 124.300 euro).

RA-APPS va încerca de această dată să vândă și vila Mărul din stațiunea Neptun (cu 387.300 euro preț de pornire), vila Agigea din Eforie Nord (1,1 milioane euro) și vila Predeal din aceeași stațiune montană (240.300 euro).

Activele ofertate sunt completate de un nou teren aferent complexului Măgurele (11 metri pătrați, 120.000 euro) și un teren de 2.656 metri pătrați din Predeal (438.000 euro).

Prețurile nu includ TVA.

Anul trecut, pe fondul licitațiilor eșuate în lipsă de oferte, Guvernul a revizuit în scădere drastică estimarea de venituri obținute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei.

Lista imobilelor pe care regie le scoate la vânzare a fost aprobată de Executiv la finele anului 2011, dar primele imobile ofertate nu au inclus nici până în prezent active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf și Mara, autoritățile precizând că acestea urmează să fie scoase la vânzare „ulterior”.

Miercuri, Guvernul a prezentat lista imobilelor RA-APPS ocupate de către persoane fizice.

Premierul Victor Ponta a anunțat că numărul locuințelor de serviciu ale Regiei Protocolului de Stat ar trebui redus la 20-50 de apartamente pentru demnitari, la care să se adauge încă zece vile de protocol pentru șeful statului, președinții Parlamentului și prim-ministru, iar restul activelor să fie vândute.

Regia Protocolului de Stat deține aproximativ 650 locuințe de protocol și de serviciu, peste 75 de vile și mai mult de 250 hectare teren, moștenite de la fosta gospodărie de stat a PCR și ocupate de actuali sau foști demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adaugă zeci de spații comerciale, ferme și unități turistice, dintre care hotelul Triumf din București, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviștea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Toate aceste bunuri, folosite de instituții publice, ambasade, partide, sunt încă evaluate de stat la doar 226 milioane euro, cifră stabilită pe baza bilanțului contabil din 2004, cu mult sub valoarea de piață reală a proprietăților.

Consultanți imobiliari au declarat că înființarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăților, care ar asigura o trans­parență sporită și un profit mai bun pen­tru stat.

Ei au arătat că vânzarea activelor RA-APPS în condițiile actua­le ale pieței nu este cea mai bună soluție.

Înființarea fondului de investiții ar tre­bui însă precedată de o curățare a porto­fo­liului, astfel încât să fie păstrate doar activele performante, care să atragă investitori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri