• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Radu Mazăre achitat dosar coruptie licitatii DNA ceruse 7 ani închisoare

Radu Mazăre a fost achitat într-un dosar de corupție. DNA ceruse 7 ani de închisoare cu executare. Citește reacția fostului primar din Constanța

„Am avut noroc de un complet curajos și care nu era pe culoarul securiștilor din România,” a declarat Radu Mazăre la Antena 3, după aflarea sentinței. „Și în celelalte dosare pe care le am, care sunt niște aberații, nu există nicio probă. Problema în România și în sistemul judiciar este dacă ai norocul să nimerești la un judecător care este corect și care nu este fricos, care nu este șantajabil. În acest dosar, am avut acest noroc. Ne aducem aminte cum, în 2014, m-au luat cu mascații de pe terasă, ca pe un infractor, cu mascații, m-au băgat în dubă. După ce judecătorul de atunci m-a eliberat, prințesa dreptății din România, Kovesi, această slugă a serviciilor noastre și a unor servicii străine, i-a făcut plângere judecătoarei la CSM, că de ce mi-a dat drumul. Și CSM a analizat decizia de atunci și a spus că Kovesi a încălcat independența justiției.”

Radu Mazăre în rolul victoriosului Cezar la un festival la Mamaia

Radu Mazăre a explicat că procurorii au fost împărțiți pe zone din țară, cu misiunea să distrugă lideriii politici puternici.

„Fiecărui procuror locotenent de-a lui Kovesi i s-a dat câte o zonă. Eu am picat la această doamnă procuror Ana Dana, care misiunea ei, împreună cu SRI, a fost să curețe Constanța, să înlăture din Constanța pe Mazăre și pe Constantinescu, ceea ce s-a întâmplat. (…) Eu am plecat pentru că mi-am dat seama că țara e bolnavă și că Securitatea și securiștii sunt mai puternici decât erau acum 20 și ceva de ani. Eu nu am ieșit pe stradă, ca acum, să susțin securiștii. Eu am ieșit pentru libertate. (…) Să văd ce spun acum că până acum țipau. Țipau că trebuie respectate drepturile omului. Cum a fost respectat dreptul meu de am fost băgat la arest și am fost bălăcărit și plimbat în cătușe și acuma achitat? Nu mai aud nimic de drepturile omului”, a adăugat fostul primar.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) I-A ACHITAT joi, pe frații Radu și Alexandru Mazăre și pe omul de afaceri Avraham Morgenstern, într-un dosar de corupție privind o licitație în Constanța. Totuși, frații Mazăre au fost amendați penal cu câte 5.000 de lei. Decizia ÎCCJ nu este definitivă.

La ultimul termen de judecată, procurorul ceruse condamnarea lui Radu Mazăre la șapte ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și tot atât pentru fratele acestuia, Alexandru, pentru complicitate la luare de mită. Pentru Avraham Morgenstern, DNA a propus cinci ani de închisoare pentru dare de mită.

Radu Mazăre era acuzat de procurorii anticorupție că ar fi luat primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuințe sociale „Henri Coandă” din Constanța – pentru a-l ajuta pe să câștige licitația și pentru a mări, ulterior, valoarea contractului. 

Radu Mazăre în Madagascar

Mazăre a fost condamnat într-un alt dosar, la șase ani și jumătate de închisoare pentru mai multe infracțiuni de abuz în serviciu privind vânzarea unor terenuri din Mamaia la prețuri subevaluate, dar nici această decizie nu a rămas definitivă. Fostul primar al Constanței a plecat din țară de mai multe luni: Pe 10 mai, avocații săi au depus la Înalta Curte de Casație și Justiție, un certificat de solicitare de azil în Madagascar emis pe numele fostului edil, valabil un an de zile.

 

Inchide