Radu Mazăre s-a săturat de viața în care așteaptă „cu geanta la ușă”. „Nu m-a câștigat nimeni ca să fiu hăituit în halul ăsta”

Radu Mazăre s-a săturat de viața în care așteaptă „cu geanta la ușă. „Nu m-a câștigat nimeni ca să fiu hăituit în halul ăsta
Publicat: 18/03/2015, 14:27
Actualizat: 08/04/2019, 15:27

Primarul municipiului Constanța a venit la arestul Poliției Capitalei pentru a-și lua actele și geanta pe care o avea luni, când a fost reținut, pentru 24 de ore, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Anchetatorii au cerut arestarea preventivă a lui Radu Mazăre, însă instanța supremă a decis, miercuri, ca primarul să fie cercetat în libertate, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit în obținerea de autorizații și respectiv câștigarea unei licitații, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Radu Mazăre a spus că a durat mai mult de opt ore ca judecătorul să ia o decizie, în condițiile în care acuzația pe care i-o aduc procurorii este că luat mită nouă milioane de euro.

„Decizia a fost dată la 2 noaptea și a durat mai mult de 8-9 ore să ia o decizie. E o cauză destul de complexă, complicată, cu achiziții, cu hotărâri de consiliu, cu legi, cu controale. Sigur că e de apreciat când te bagă cineva la beci, acuzându-te că ai luat nouă milioane de euro și prejudiciu alte zeci de milioane, iar tu ieși pentru lipsă de probe. E o decizie importantă și asumarea ei”, a adăugat primarul municipiului Constanța.

Întrebat dacă se așteaptă la noi rețineri sau la condamnări, Radu Mazăre a spus că s-a obișnuit: „Nu vedeți că vin cu gentuța? Nu mă aștept la condamnări, însă vreau să spun că de 10 ani sunt căutat și hăituit, și m-am săturat”.

Întrebat dacă ia în calcul o ieșire din politică sau plecare de la conducerea Primăriei Constanța, Radu Mazăre a spus că este hotărât să renunțe cât mai curând.

„Am și eu viața mea și nu m-a câștigat nimeni ca să fiu hăituit în halul ăsta. Pentru absolut orice lucru. Nu mai acuz procurorii, dar știți foarte bine că e procurorul care și anul trecut m-a reținut și, tot așa, am fost eliberat, din lipsă de probe. În condițiile în care fiecare angajat al Primăriei este chemat aici și în altă parte, adică de alte direcții ale DNA, de alte secții, și este întrebat «te-a pus primarul să faci», eu nu mai pot să-mi fac activitatea. Consider că sunt o țintă, că sunt un trofeu și vreau și eu să traiesc. Nu m-a câștigat nimeni ca să duc viața asta, cu geanta la ușă în fiecare dimineață, mă ia sau nu mă ia. Așa că, sunt hotărât să renunț foarte, foarte curând. Nu aș da un termen, dar curând, nu îmi face plăcere, nu mai pot să îmi desfășor activitatea și nu mai vreau, m-am săturat să stau cu geanta la ușă”, a mai spus Radu Mazăre.

Primarul Constanței a precizat că a venit la arest să își ia hainele, buletinul și să îi salute „pe băieții de acolo”. Întrebat dacă nu le lasă colegilor de celulă hainele sale, Mazăre a spus că nu s-a gândit, dar ar putea face asta, însă trebuie să vadă dacă îi permite regulamentul.

„Nu știu, pentru că e un regim foarte strict. Faptul că ai o sticlă de apă din care să bei este un lucru extraordinar. Eu, de exemplu, am plecat la instanță ieri și nu am avut o sticlă de apă la mine. Nu am luat-o și am jinduit tare mult după ea. Viața te tăvălește și te învață să te bucuri de orice moment. Nu vreau să fac comparație și să mă bucur de răul nimănui, dar ieri am fost judecat pentru că am fost reclamat de un domn care a fost judecat, la rândul lui, ieri”, a adăugat primarul.

Radu Mazăre a mai spus că în arest sunt condiții foarte grele, dar oamenii de acolo se comportă admirabil.

„Discutam cu un băiat din celulă, care mai fusese închis în Franța și îmi spunea că nu are nicio legătură ce este aici cu ce este acolo. Nu spune nimeni că trebuie să beneficiezi de hotel, dar condițiile sunt inumane, sunt ca pe vremuri”, a mai spus Mazăre.

Decizia luată miercuri de judecătorul de drepturi și libertăți, de cercetare în libertate a lui Radu Mazăre, poate fi contestată de procurorii DNA la instanța supremă.

În același dosar, procurorii au cerut emiterea unui mandat de arestare și pe numele omului de afaceri Sorin Strutinsky, pentru complicitate la luare de mită, însă instanța a respins și această solicitare. Sorin Strutinsky este arestat în altă cauză.

Primarul municipiului Constanța a fost reținut luni, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru trei fapte de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, și două fapte de conflict de interese.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat și primit circa două milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanța.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât și prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 – 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste șapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp, între firma respectivă și primărie, a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Și în acest caz, notează procurorii, mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obținute de MEDIAFAX, cercetările în acest dosar au la bază sesizarea făcută de Agenția Națională de Integritate, care cerea DNA să îl verifice pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanța a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding și Soti Cable Neptun, al căror asociat, Sorin Strutinsky, era în relații comerciale cu Mazăre în opt societăți. În prezent, omul de afaceri este arestat și judecat în dosarul de trafic de influență în care este acuzat că a primit aproximativ 2 milioane de euro ca să intervină la instituții publice pentru plata unor lucrări.

Primarul Radu Mazăre este cercetat de DNA în mai multe dosare.

Astfel, Mazăre este cercetat de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câștige contractul privind construirea locuințelor sociale din cartierul „Henri Coandă” din Constanța.

Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declarațiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar și are interdicție de a părăsi țara.

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre în 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, foști și actuali funcționari din Primăria Constanța și din Oficiul de Cadastru, mandatari și notari publici.

Primarul Radu Mazăre spunea, în octombrie 2014, că pentru vânzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia a fost trimis în judecată în 2008 de DNA București, dar că în prezent este urmărit penal de DNA Constanța pentru vânzarea unei jumătăți din terenul respectiv, precizând că acuzațiile sunt diferite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere