Radu Nemeș, suspect într-un nou dosar cu un prejudiciu de 8,3 milioane de euro

Radu Nemeș, suspect într-un nou dosar cu un prejudiciu de 8,3 milioane de euro
Publicat: 31/07/2014, 16:08
Actualizat: 02/02/2019, 01:25

Radu Nemeș a fost audiat joi de către procurorii DIICOT Călărași în calitate de suspect. El este acuzat de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, există suspiciunea că inculpații Tănase Mara, Dumitru Chirvăsitu, George Guliu, Andrei-Florin Jugănaru, Florin-Silviu Teodosiu și suspectul Radu Nemeș au constituit un grup infracțional organizat, punând bazele unui amplu mecanism evazionist. Ei s-au sustras de la plata accizelor aferente unor importante cantități de motorină comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

„Pentru a face posibilă această situație și a asigura funcționalitatea acestui sistem foarte bine pus la punct, inculpații și suspectul Radu Nemeș au creat un circuit financiar fictiv, aparent, format în special din societăți comerciale cu comportament de firme-fantomă, controlate prin intermediul unor persoane interpuse, de natură a asigura interfața și a executa sarcinile nelegale ale acestora. În această categorie se regăsesc inculpații Ionuță Mircea-Grigore, Nuțulescu Cristian-Gabriel, Ionescu Lucian-Florin, Mihăilescu Tudor, Bîțu Gabriel, dar și contabila Cozma Mariana”, potrivit DIICOT.

Conform procurorilor, gruparea a beneficiat de sprijinul reprezentanților statului cu atribuții pe linia supravegherii, controlului și monitorizării activității desfășurate inculpați. Astfel, ei au fost ajutați chiar de directorul regionalei județene a Agenției Naționale Vamale, Ion Voicu, precum și de alți angajați ai acestei instituții și anume inspectorii vamali – Anton Andrei, Adrian Andronescu și Dan Nicolescu, toți trei fiind inculpați.

„Având în vedere amploarea activităților infracționale desfășurate de inculpați, pe parcursul derulărilor activităților au mai fost angrenate în acest mecanism și alte persoane a căror contribuție și implicare nu au avut însă aceeași semnificație cu a celor deja menționate. Este vorba despre suspecții: Gimpirea Florentina, Olteanu Răzvan-Mihai, Ionuță Mircea, Radu Alexandru-Bogdan și Belba Nicolae”, potrivit anchetatorilor.

Conform sursei citate, mecanismul creat a fost unul cât se poate de simplu. Membrii de bază ai grupării, dar și cei care au sprijinit gruparea – aceștia făcând posibilă funcționarea întregului sistem – au utilizat o societate nou înființată (SC Atlantis Premium SRL) pentru a achiziționa motorină în regim suspensiv de la plata accizelor datorate statului sub pretextul prelucrării acesteia în produse inferioare sau subproduse.

În realitate, societatea nu a desfășurat nicio activitate productivă, prelucrativă, ci întreaga cantitate de motorină Euro 5 (11.958,965 de tone) achiziționată în regim suspensiv de la OMV Petrom Brazi Prahova a fost transportată direct către companii specializate în distribuția carburanților și vândută ca atare.

„Pentru a crea o aparență de legalitate, însă, în circuitul documentelor au fost inserate date conform cărora motorina ar fi fost dusă în antrepozitul de la Călărași, unde urma a fi prelucrată și livrată apoi sub formă de subprodus către firme cu comportament de societăți fantomă (nu plătesc taxe și impozite, nu depun bilanțuri contabile, au sedii sociale fictive, au asociați și administratori interpuși, unii semianalfabeți), tocmai pentru a nu se putea stabili destinația finală și reală a carburantului achiziționat în condiții speciale și avantajoase”, potrivit DIICOT.

Radu Nemeș a mai fost trimis în judecată de DNA pentru fapte asemănătoare. Alături de fostul președinte al ANAF Sorin Blejnar și de soția sa, Diana Nemeș, Radu Nemeș va fi judecat pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Se reține certificatul de înmatriculare al mașinii. Șoferii care rămân pe loc fără drept de...
Noi amenzi pentru șoferi. Polițiștii fac controale amănunțite în această perioadă
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată