GÂNDUL LIVE. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca: Medicii vor fi nevoiți să aleagă cine trăiește și cine moare! Presiunea asupra lor va fi uriașă

GÂNDUL LIVE. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca: Medicii vor fi nevoiți să aleagă cine trăiește și cine moare! Presiunea asupra lor va fi uriașă
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca: Medicii vor fi nevoiți să aleagă cine trăiește și cine moare! Presiunea asupra lor va fi uriașă
Publicat: 09/11/2020, 12:42
Actualizat: 09/11/2020, 13:46

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre eventualitatea în care medicii vor fi nevoiți să aleagă cine trăiește și cine moare la spital, din cauza supraaglomerării generate de criza COVID-19.

„Din ce în ce mai greu rezistăm. Presiunea e uriașă. Paturile care au fost inițiate în paturi Covid au fost ocupate încă de la primele ore ale săptămânii trecute.

În fiecare spital în camerele de gardă sunt pacienți în stare gravă cu Covid care așteaptă să fie mutați în ATI.

„Pandemia a scăpat de sub control”

Lucrurile sunt astfel: am ajuns la 10.000 de cazuri, în contextul în care pandemia a scăpat de sub control. Transmiterea în comunitate e foarte accelerată. S-au implementat anumite măsuri de către guvern, dar acestea este nevoie de o perioadă ca să fie eficiente, 2-3 săptămâni, ca să vedem efecte pozitive, o aplatizare a curbei de îmbolnăviri, lucru care nu este suficient. 10.000 de cazuri vor genera sute de pacienți în stare gravă la ATI, în fiecare zi. Încă mai sunt locuri disponibile, ele sunt la nivelul țării. Mulți pacienți au fost transferați. Unii din Giurgiu la spitalul din Iași, la Lețcani. E un scenariu de care nu suntem departe, când se va depăși capacitatea națională de ATI, va trebui să alegem o soluție.

Medicii vor alege cine trăiește și cine moare: „Presiunea etică va fi uriașă”

Soluția în care alegem cine trăiește și cine moare va crește presiunea pe medici, vor avea o presiune suplimentară generată de etică, morală, pe cine alegi, pe cine lași să moară.

Un astfel de protocol național al ușura foarte mult situația în teritoriu. Ar uniformiza răspunsul, va fi foarte dificil dacă va fi adoptat de fiecare medic în parte, după propria conștiință.

E foarte greu de elaborat. Nicio țară nu a reușit să elaboreze un asemenea protocol, e foarte greu. O variantă ar fi folosirea paturilor în ordinea sosirii. Primii care vin ocupă paturile.

A doua variantă e una în care se analizează anumite sporuri de severitate. Aceste scoruri pot genera o mortalitate predictibilă.

Nu ține doar de patologiile cronice, ci și de evaluarea bolii acute Covid. Ne spun dacă au șansă să supraviețuiască. Un pacient cu mortalitate predictibilă cu 80% nu va supraviețui cu Sars-Cov-2.

Varianta elvețiană spune clar că dacă se depășește capacitatea ATI pacienții peste o anumită vârstă și patologii cronice NU mai pot beneficia de terapie intensivă.

Nu e varianta cea mai bună, nu o susțin, dar în lipsa unui protocol, discuții care să realizeze un pic de claritate va fi extrem de dificil, va fi o presiune uriașă, în care fiecare medic va decide cine intră în ATI și cine nu!

Cea mai dură imagine: „Imploră după aer, simte iminența morții”

Sunt foarte mulți oameni. Cea mai dură imagine ca medic e aceea a unui pacient care nu mai are suficient aer și te imploră să-l ajuți să respire, simte în mod acut iminența morții. Se uită la tine, vezi panica crescândă, ochii tot mai mari, efortul acela extraordinar, transpiră să respire, îți rămân în minte.

Sunt imediat puși pe un aparat de respirație artificială și se liniștesc imediat, ies din starea aceea de panică. Pentru coronasceptici: Fiecare are cunoscuți, rude, cu Coronavirus. Există tineri care fac forme severe. Am văzut tineri de 35-36 ani cu plămâni afectați peste 70%, o imagine albă, bilaterală!

E foarte adevărat. Incidența nu e foarte mare, dar niciunul din tineri nu știe ce formă va avea. Pentru fiecare dintre noi nu e importantă statistică dacă tocmai nouă ni s-a întâmplat forma gravă și am ajuns în ATI. Cei cu forme grave în ATI au mortalitate uriașă. E riscant să ne jucăm cu acest virus. Nu știm dacă ne găsim între cei cu 60-70% mortalitate.”, a declarat medicul Radu Țincu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Surpriză pentru posesorii de iPhone-uri vechi. Ce funcție lansează Apple
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid