GÂNDUL LIVE. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca: Medicii vor fi nevoiți să aleagă cine trăiește și cine moare! Presiunea asupra lor va fi uriașă

GÂNDUL LIVE. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca: Medicii vor fi nevoiți să aleagă cine trăiește și cine moare! Presiunea asupra lor va fi uriașă
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca: Medicii vor fi nevoiți să aleagă cine trăiește și cine moare! Presiunea asupra lor va fi uriașă
Publicat: 09/11/2020, 12:42
Actualizat: 09/11/2020, 13:46

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre eventualitatea în care medicii vor fi nevoiți să aleagă cine trăiește și cine moare la spital, din cauza supraaglomerării generate de criza COVID-19.

„Din ce în ce mai greu rezistăm. Presiunea e uriașă. Paturile care au fost inițiate în paturi Covid au fost ocupate încă de la primele ore ale săptămânii trecute.

În fiecare spital în camerele de gardă sunt pacienți în stare gravă cu Covid care așteaptă să fie mutați în ATI.

„Pandemia a scăpat de sub control”

Lucrurile sunt astfel: am ajuns la 10.000 de cazuri, în contextul în care pandemia a scăpat de sub control. Transmiterea în comunitate e foarte accelerată. S-au implementat anumite măsuri de către guvern, dar acestea este nevoie de o perioadă ca să fie eficiente, 2-3 săptămâni, ca să vedem efecte pozitive, o aplatizare a curbei de îmbolnăviri, lucru care nu este suficient. 10.000 de cazuri vor genera sute de pacienți în stare gravă la ATI, în fiecare zi. Încă mai sunt locuri disponibile, ele sunt la nivelul țării. Mulți pacienți au fost transferați. Unii din Giurgiu la spitalul din Iași, la Lețcani. E un scenariu de care nu suntem departe, când se va depăși capacitatea națională de ATI, va trebui să alegem o soluție.

Medicii vor alege cine trăiește și cine moare: „Presiunea etică va fi uriașă”

Soluția în care alegem cine trăiește și cine moare va crește presiunea pe medici, vor avea o presiune suplimentară generată de etică, morală, pe cine alegi, pe cine lași să moară.

Un astfel de protocol național al ușura foarte mult situația în teritoriu. Ar uniformiza răspunsul, va fi foarte dificil dacă va fi adoptat de fiecare medic în parte, după propria conștiință.

E foarte greu de elaborat. Nicio țară nu a reușit să elaboreze un asemenea protocol, e foarte greu. O variantă ar fi folosirea paturilor în ordinea sosirii. Primii care vin ocupă paturile.

A doua variantă e una în care se analizează anumite sporuri de severitate. Aceste scoruri pot genera o mortalitate predictibilă.

Nu ține doar de patologiile cronice, ci și de evaluarea bolii acute Covid. Ne spun dacă au șansă să supraviețuiască. Un pacient cu mortalitate predictibilă cu 80% nu va supraviețui cu Sars-Cov-2.

Varianta elvețiană spune clar că dacă se depășește capacitatea ATI pacienții peste o anumită vârstă și patologii cronice NU mai pot beneficia de terapie intensivă.

Nu e varianta cea mai bună, nu o susțin, dar în lipsa unui protocol, discuții care să realizeze un pic de claritate va fi extrem de dificil, va fi o presiune uriașă, în care fiecare medic va decide cine intră în ATI și cine nu!

Cea mai dură imagine: „Imploră după aer, simte iminența morții”

Sunt foarte mulți oameni. Cea mai dură imagine ca medic e aceea a unui pacient care nu mai are suficient aer și te imploră să-l ajuți să respire, simte în mod acut iminența morții. Se uită la tine, vezi panica crescândă, ochii tot mai mari, efortul acela extraordinar, transpiră să respire, îți rămân în minte.

Sunt imediat puși pe un aparat de respirație artificială și se liniștesc imediat, ies din starea aceea de panică. Pentru coronasceptici: Fiecare are cunoscuți, rude, cu Coronavirus. Există tineri care fac forme severe. Am văzut tineri de 35-36 ani cu plămâni afectați peste 70%, o imagine albă, bilaterală!

E foarte adevărat. Incidența nu e foarte mare, dar niciunul din tineri nu știe ce formă va avea. Pentru fiecare dintre noi nu e importantă statistică dacă tocmai nouă ni s-a întâmplat forma gravă și am ajuns în ATI. Cei cu forme grave în ATI au mortalitate uriașă. E riscant să ne jucăm cu acest virus. Nu știm dacă ne găsim între cei cu 60-70% mortalitate.”, a declarat medicul Radu Țincu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mihai Găinușă nu vrea să mai audă de Șerban Huidu! Cârcotașul, respins de fostul coleg...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Nehammer provoacă scandal în Austria: spune că oamenii sunt săraci pentru că nu muncesc și...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
Cum va fi vremea în iarna 2023-2024 în România. El Nino aduce ninsori consistente, iar...
Știai că îți poți face ITP-ul în străinătate? Care sunt condițiile cerute de Registrul Auto...
Narcisa Guță a recunoscut! Cu cine s-a bătut aceasta? „Răzbunare pentru băiat! Am stat 4...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
Pescobar a fugit din România! Unde a plecat Paul Nicolau, după ce ANPC i-a închis...
SECRETUL diamantelor! Cum știi că ce ai cumpărat NU ESTE doar un FALS?
GAME OVER, HALEP! A venit și suspendarea numărul 2. Câți ani a primit acum
O vedetă de la PRO TV și-a amânat nunta. Toate planurile i-au fost date peste...
Andrei Ungureanu, cunoscut ca „Omul cu Tourette”, acuzații grele la adresa fostei soții. Fanii nu...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: Ai iubit-o mult? Bulă: Sigur, dormeam la altele ca să...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...