Radu Zamfir, audiat la Parchetul Curții de Apel București, în cazul accidentului aviatic din Apuseni

Radu Zamfir, audiat la Parchetul Curții de Apel București, în cazul accidentului aviatic din Apuseni
Publicat: 29/01/2014, 13:58
Actualizat: 18/02/2019, 23:07

Procurorii Parchetul Curții de Apel București l-au citat pe medicul Radu Zamfir pentru a da o declarație prin comisie rogatorie, în dosarul de la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia, în care sunt cercetate cauzele producerii accidentului aviatic.

Medicul s-a prezentat miercuri la Parchet în jurul orei 12.00 și dă în prezent declarații în acest dosar.

Procurorii Parchetului Curții de Apel Alba Iulia au dispus începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic, pentru două infracțiuni: încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor și vătămare corporală din culpă.

Medicii Valentin Calu, de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru, de la Spitalul „Sfânta Maria” și Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor, internați la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Cluj-Napoca în urma accidentului aviatic din Munții Apuseni, au fost audiați marți de către procurori, în timp ce copilotul, care a fost operat luni, va fi audiat în perioada următoare.

De asemenea, anchetatorii au audiat, luni, mai multe persoane dintre cele care au ajuns primele la locul accidentului, localnici sau membri ai echipelor de salvare.

Audierea martorilor și a persoanelor rănite în accidentul aviatic produs în Apuseni se desfășoară și prin comisii rogatorii, în cazul persoanelor care au domiciliul în alte județe.

Ziana Motora și Raluca Zăgănescu, cele două tinere paramedic voluntar la SMURD Cluj care au ajuns primele la victimele accidentului aviatic din Munții Apuseni, au fost audiate în calitate de martor, miercuri, de procurorii Parchetului Curții de Apel Cluj.

Medicul coordonator al Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Adela Golea a declarat că probabil va fi audiat tot personalul de la SMURD Cluj care a participat la intervenție.

Procurorul general al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara că în urma anchetei desfășurate la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmează să fie supuse expertizei, precizând că ancheta va dura câteva luni.

„Această aeronavă nu a avut o cutie neagră, însă are alte instrumente la bord care urmează să fie examinate în perioada următoare pentru a vedea cum au funcționat și pentru a-și face un punct de vedere experții în domeniu. Se va emite un raport de către inspecția de specialitate, inspectorii investigatori ai Autorității Aeronautice. Acest raport sigur că va fi făcut după o perioadă de timp, după câteva luni. De regulă, este o procedură laborioasă pentru a emite acest raport, va fi depus la Parchet și apoi procurorul va putea să administreze probațiunea și să soluționeze dosarul”, afirma Lazăr.

De asemenea, pe lângă expertizele medico-legale dispuse în cauză, urmează să fie făcute și expertize tehnice, procurorii solicitând, totodată înscrisuri de la diferite instituții privind procedurile de zbor și acțiunile de salvare.

Epava avionului prăbușit a fost transportată la București, fiind depozitată la Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), pentru a putea fi analizată de către experții în aeronautică.

Avionul de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla echipajul medical a aterizat forțat, în 20 ianuarie, în Munții Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița dintre județele Cluj și Alba.

În urma accidentului și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore și la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi și traumatisme, au fost internate la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susținut o conferință de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viață, după ce aeronava a intrat în ceață, a pierdut înălțime, a pierdut un motor și apoi „ne-am recules”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia