Rădulescu: „Dacă Parlamentul și media nu susțin proiectul privind castrarea chimică, să-și asume când următorul copil va fi abuzat sexual de către un nenorocit bolnav psihic”

Redactor:
Liviu Dadacus
Rădulescu: „Dacă Parlamentul și media nu susțin proiectul privind castrarea chimică, să-și asume când următorul copil va fi abuzat sexual de către un nenorocit bolnav psihic”
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a precizat, luni, că a depus din nou proiectul de lege privind castrarea chimică a pedofililor, el arătând că, dacă Parlamentul și media nu susțin acest act normativ, atunci ar trebui să-și asume următorul abuz sexual împotriva unui copil.

„Este un proiect care este lege deja în 15 țări, marea majoritate europene, inclusiv în R. Modova, în SUA, din 40 și ceva. Deci este o metodă medicală. Dacă se înțelege să fie susținut acest proiect de către Parlament și de către media, este foarte bine, dacă nu, toată lumea să-și asume faptul că în momentul în care următorul copil va fi abuzat sexual de către un nenorocit bolnav psihic, înseamnă că părtaș la toată chestiunea asta vor fi toți cei care n-au susținut acest proiect”, a spus Rădulescu.

El a susținut că acest proiect este „numai și numai în favoarea cetățenilor și a copiilor noștri” și că „prin această tehnică medicală nu se face altceva decât cu acordul acestui bolnav psihic să se împiedice recidiva”.

„Cineva să-și asume când următorul copil va fi abuzat sexual de un alt individ care va ieși din pușcărie și care va abuza din nou. N-am vorbit încă cu parlamentarii, pentru că proiectul a fost depus, de abia am început sesiunea parlamentară, probabil că-și urmează circuitul. O să fac și eu lobby necesar față de comisia de sănătate în principal, pentru că acolo sunt colegii mei medici, și față de ministerul Sănătății și față de colegii mei. Dacă e vreunul care nu înțelege despre ce e vorba, ar fi bine să mă întrebe pe mine”, a mai spus Rădulescu.

„Am făcut proiectul chiar mai soft decât exista în Cehia, Polonia, Italia, Germania, adică acolo nici măcar nu-i mai întreabă dacă sunt de acord să facă acest tratament medical, sunt obligați să facă acest tratament cei care abuzează sexual un copil. Noi am spus că se face cu acordul lui, în prezența avocatului, în prezența unui medic cu care se consultă și el spune că este de acord să urmeze acest tratament medical toată viața, i se explică că are probleme medicale, psihice, și ca să nu aibă această recidivă va trebui să facă acest tratament și atunci i se înjumătățește pedeapsa pe care ar lua-o normal dacă s-ar duce în pușcărie. Dacă în alte țări a reușit, noi nu vrem să facem asta? Foarte bine, e ultima dată când voi depune acest proiect, dar cineva să-și și asume când se va produce următorul abuz”, a arătat Rădulescu.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a redepus, în Parlament, proiectul care prevede reducerea la jumătate a pedepselor pentru violatorii și pedofilii care acceptă castrarea chimică și interzice presei publicarea articolelor care instigă la violență cu privire la persoanele cercetate pentru pedofilie.

„În cazul infracțiunilor de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei, făptuitorul va fi obligat să urmeze tratamentul de castrare chimică dacă a beneficiat, prin consimțământul său, de prevederile articolului 218 (Infracțiuni contra libertății și integrității sexuale) alineatul 4(1) sau ale articolului 220 (Actul sexual cu un minor) alineatul 4(1)”, potrivit cărora „limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate numai dacă făptuitorul acceptă să urmeze un tratament de castrare chimică”, se arată în proiectul de lege privind combaterea și prevenirea actelor cu caracter pedofil și a infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale ale persoanelor, depus de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, la Senat.

Potrivit proiectului de lege, tratamentul de castrare chimică se efectuează în secții specializate, în condiții de securitate, „în regim spitalizat sau ambulatoriu, pentru continuarea tratamentului în perioada pentru care făptuitorul a acceptat să-l urmeze”.

Procedurile de evaluare a făptuitorului în vederea castrării chimice încep numai după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, iar tratametul se administrează numai după obținerea avizelor favorabile de la un psiholog, medicul sexolog și psihiatru.

Proiectul de lege interzice și „publicarea de articole în presă sau prin intermediul rețelelor informatice ce implică acțiuni de instigare la violență cu privire la persoanele cercetate pentru pedofilie, faptă pedepsită de art. 368 din Codul penal”.

Cătălin Rădulescu susține, în expunerea de motive, că pedofilii și violatorii trebuie să beneficieze de reabilitarea psihologică pentru că „au într-adevăr nevoie de ajutor în acest sens, dar trebuie să fie și motovați prin faptul că pedepsele se reduc la jumătate dacă acceptă și urmează tratamentul ce le va inhiba pornirile ce atentează la inviolabilitatea sexuală a unei persoane, inclusiv a minorilor”.

Costurile legate de executarea pedepsei cu închisoarea sunt incomparabil mai mari decât costurile castrării chimice, susține Rădulescu.

„Persoanele condamnate pentru infracțiuni de natură sexuală și considerate un pericol social riscă să se reîntoarcă în închisoare și după ispășirea pedepsei, dacă nu acceptă un tratament chimic pentru a le înăbuși pornirile, iar costurile legate de executarea pedepsei cu închisoarea sunt incomparabil mai mari decât costurile castrării chimice”, precizează deputatul PSD.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a anunțat, la începutul lunii ianuarie, că va redepune în Parlament, această inițiativa legislativă, afirmând că s-a dovedit încă o dată că intuiția și „flerul” său politic sunt „prea revoluționare pentru unii”.

În martie 2014, un grup de 27 de parlamentari PSD, printre care Cătălin Rădulescu și fostul premier Sorin Grindeanu, au propus, printr-o inițiativă legislativă depusă la Parlament, castrarea chimică a persoanelor care au săvârșit infracțiuni de agresiune sexuală asupra minorilor.

Nu este prima inițiativă de acest fel din Parlament, un proiect similar a fost depus și respins, în trecut, inițiatori fiind parlamentari de la PDL.
 

Inchide