Raed Arafat cere un alt mecanism pentru admiterea la rezidențiat: „Este un lucru sesizat de mai mulți studenți și au dreptate”

Raed Arafat cere un alt mecanism pentru admiterea la rezidențiat: Este un lucru sesizat de mai mulți studenți și au dreptate
Publicat: 06/10/2013, 17:49
Actualizat: 27/03/2019, 14:15

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Raed Arafat afirmă că este nevoie de „un alt mecanism” pentru admiterea la rezidențiat, nu cel bazat pe notele din facultate, cum se prevede într-un proiect de lege al Ministerului Sănătății lansat în dezbatere publică.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Raed Arafat a participat, duminică, la o dezbatere cu studenții Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, referitoare la un proiect de lege al Ministerului Sănătății lansat în dezbatere publică în urmă cu câteva zile, legat de rezidențiat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La finalul dezbaterii, Arafat a declarat presei că împărtășește părerea exprimată de mai mulți studenți, conform căreia este nevoie de „un alt mecanism” pentru admiterea la rezidențiat, nu cel bazat pe notele din facultate. El a adăugat că la această propunere se va renunța „cu siguranță”, deoarece afectează studenți aflați în ani terminali.

„Acesta este un lucru sesizat de mai mulți studenți și au dreptate, că nu putem să luăm notele din timpul facultății, mai ales acum, pentru cei din anul VI, V, IV, și să spunem că „notele voastre vor fi calculate”. Trebuie să fie alt mecanism, pe care să îl discutăm, dar nu pe baza notelor anilor de la facultate. Pentru că atunci o să apară diferențe între facultăți, nu o să mai putem compara toți studenții și or să fie nedreptăți. Vom discuta, vom vedea care sunt punctele de vedere ca să revenim asupra acestui punct din ordonanță”, a spus Arafat.

Acesta a adăugat că proiectul legislativ a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății și este în dezbatere publică până în 30 octombrie, însă dorește ca în următoarea săptămână sau maxim zece zile, în urma discuțiilor cu studenții, să se pună pe site „varianta a doua”.

Arafat a subliniat că proiectul de lege urmărește o flexibilizare și o adaptare la nevoile actuale, astfel încât absolvenții de Medicină să nu rămână în afara sistemului sau să ajungă rezidenți pentru o altă specializare decât cea pe care și-au dorit-o, doar pentru că nu au prins un loc la repartiție.

„Cel mai important lucru, ce încercăm să facem, este faptul că avem mai multe etape, iar în prima etapă avem mai multe trunchiuri comune în care pot să intre. Noi flexibilizăm și alegerea specialităților. Nu o să mai fie situația în care rezidentul, dacă a dat examen de rezidențiat, o să aibă o singură șansă la alegere în timpul repartiției și cu asta se alege. Poate că el vrea să fie chirurg generalist și se trezește că este dermatolog – și asta pentru că la repartiție nu a prins un loc. Asta încercăm, să îi lăsăm, în prima fază, să meargă după ce doresc ei și să flexibilizăm acest lucru, ca să îi descoperim pe cei care doresc să facă un lucru și să fie încurajați să îl facă. E de fapt mai degrabă o flexibilizare decât o restricționare”, a declarat Arafat.

Acesta a adăugat că același proiect de act normativ prevede posibilitatea acreditării de centre suplimentare de rezidențiat, pentru ca rezidenții să poată face practică suficientă.

„Avem o situație în țară, mai ales pe specialitățile chirurgicale, în care rezidenții sunt mulți, stau într-un centru și nu apucă să facă nimic practic. Termină cinci ani și nu a făcut decât una sau două operații singur. În momentul în care acreditezi centre suplimentare, care sunt supravegheate și rezidentul poate să meargă să facă o parte din stagiul lui, practic contează extrem de mult”, a conchis Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai