Raed Arafat despre programul de vizite în spitale: „Aparținătorii nu merg la cinema, nu trebuie să plătească”

Raed Arafat despre programul de vizite în spitale: Aparținătorii nu merg la cinema, nu trebuie să plătească
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 06/07/2013, 02:55

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat afirmă că „supărararea” unor reprezentanți ai spitalelor privind noul program de vizitare a pacienților nu decurge din prelungirea intervalului de vizite, ci pentru că vor dispărea anumite taxe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Arafat a spus, vineri, la Târgu Mureș, că argumentele unor reprezentanți ai spitalelor, potrivit cărora va crește consumul de dezinfectanți în urma noului program de vizitare a pacienților, nu au nicio bază, el arătând că a descoperit că unii dintre aceștia percepeau câte cinci lei pentru vizitele pe care le permiteau în afara programului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Toate argumentele acestea că ne crește consumul de dezinfectanți și ne crește volumul de curățenie nu au nicio bază. Nu văd niciun motiv pentru care să ne speriem de oamenii care vin să-și vadă bolnavii, oricum lumea intra. La unul dintre spitalele în care erau foarte speriați că acum le va crește consumul de dezinfectanți am intrat pe site-ul lor și am văzut următorul lucru: aveau vizită două ore pe zi, dar cine voia să viziteze în afara celor două ore putea să vină oricând, dar să plătească cinci lei. Eu cred că acolo este supărarea, nu că noi am făcut programul de vizită mai lung, dar noi am zis că nu mai trebuie ca lumea să plătească, pentru că nu intri nici la cinematograf, nici la teatru și nu te duci acolo de bunăvoie, să intri într-un loc în care să-ți facă plăcere. Tu te duci acolo de nevoie, să vizitezi un membru al familiei care este internat sau un prieten. Nu este normal să ți se pună piedici ca să nu poți face acest lucru și nu este normal să i se pună piedici pacientului ca să își vadă apropiații când el este internat. Dacă pacientul nu e în condițiile în care să primească sau dacă nu dorește să fie vizitat, el poate să declare acest lucru. Dar nu este normal să le spui oamenilor «dacă doriți să vizitați pacientul trebuie să plătiți sau trebuie să dați o taxă, că vă facem o favoare că vizitați pacientul»”, a spus Arafat.

El a adăugat că programul de vizitare a bolnavilor a fost modificat întrucât „este absurd” ca familia unui pacient să aibă voie să îl viziteze doar de trei ori pe săptămână în interval de două ore, ca și cum bolnavul ar fi „la pușcărie”.

„Noua formă este aprobată și este deja în mod normal în vigoare și ieri (joi – n.r.) a fost o declarație a domnului ministru care a explicat că el așteaptă ca spitalele să o aplice, pentru că este un lucru de normalitate. Când s-a decis să facem acest program ne-am uitat la ce se întâmplă pe plan național și eu personal cred că este absurd că familia unui pacient să aibă voie să îl viziteze de trei ori pe săptămână în interval de două ore. Parcă bolnavul este la o pușcărie și familia vine să îl viziteze acolo. Bolnavul este la un spital, bolnavul are probleme inclusiv de suport psihologic, inclusiv din partea familiei, iar familia trebuie să aibă acces la bolnav, bolnavul trebuie să aibă acces la familia lui și la prieteniu care vor să îl viziteze, bineînțeles în limita unui program decent, care să le permită să facă asta când pot ei, în anumite ore, pe care noi le-am extins. Acum programul este zilnic, iar sâmbăta și duminica programul este pe toată durata”, a mai spus Arafat.

În opinia acestuia, programul de vizitare care exista înainte favoriza fenomene precum acela ca aparținătorii să dea bani pentru a avea acces la bolnav în spital în afara orelor stabilite pentru vizitare.

„Cu toții știm că cine voia să intre intra, dar bineînțeles dând sume sau foloase celor care sunt la ușă. Noi am vrut să facem din aceste spitale niște spitale mai prietenoase, mai umane, în care să simtă bolnavul că într-adevăr este tratat ca pacient și familia să aibă demnitatea să intre normal să-și vadă pacientul. Și, mai mult decât atât, în ordin se prevede inclusiv obligativitatea ca spitalul să găsească modalitatea să furnizeze informații familiei, pentru că familia în mod normal are dreptul să discute cu medicul curant, să poată să înțeleagă ce se întâmplă cu pacientul, să înțeleagă ce opțiuni sunt și să înțeleagă ce este de făcut”, a mai afirmat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește bolnavii de la terapie intensivă noul program de vizitare este similar celui din străinătate, permițându-le membrilor familiei să intre după un regim special.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat a fost prezent, vineri, la Târgu Mureș, unde a participat la bilanțul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș.

Potrivit noului ordin al Ministerului Sănătății, programul de vizită pentru toate unitățile sanitare este de luni până vineri între orele 15.00-20.00, iar în weekend între orele 10.00-20.00.

Ordinul 1284/2012, publicat în Monitorul Oficial în 21 decembrie 2012, mai prevede ca numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de trei paturi nu poate fi mai mare de trei persoane și pot fi vizitați maxim doi pacienți în același timp, dar pentru a da posibilitatea vizitei și pentru ceilalți pacienți, dacă există solicitări în acest sens, durata vizitei va fi limitată la 60 de minute. De asemenea, vizitarea pacienților în secțiile/compartimentele de terapie intensivă este permisă zilnic doar membrilor familiei, respectiv părinți, copii, surori/frați, cu condiția ca vizita să se facă individual sau cel mult două persoane, cu respectarea procedurilor interne. O altă prevedere se referă la cazurile copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă unde se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre părinți, dacă se solicită acest lucru.

În replică, managerii unităților sanitare din județul Constanța s-au declarat nemulțumiți de ordin, ei urmând să înainteze câteva propuneri pentru realizarea unor amendamente la ordinul respectiv.

Directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, Constantin Dina, a participat, marți, la o întâlnire cu managerii unităților sanitare pentru a vedea care sunt problemele întâmpinate la implementarea ordinului privind vizitarea pacienților de către aparținători și a declarat la finalul discuțiilor că principala nemulțumire este legată de prelungirea programului de vizită.

„Sunt nemulțumiri legate în principiu de programul de vizită. În acest interval medicii fac contravizita, începând cu orele 17.00-18.00, sunt perioade în care li se servește masa pacienților sau în care li se fac anumite tratamente. Managerii au ridicat problema posibilității creșterii infecțiilor intraspitalicești cu această ocazie. De asemenea, ar înseamna și o creștere a consumului de materiale cu curățenia în unitatea sanitară și bineînțeles că pe anumite perioade de timp va trebui mărit personalul care face ordine în unitatea sanitară. Cam acestea au fost problemele ridicate de dumnealor. Așteptăm să înainteze propuneri, cel mai probabil, săptămâna viitoare, vom discuta pe marginea acestora și le vom trimite la minister”, declara Constantin Dina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ