Raed Arafat o contrazice pe Andreea Moldovan: Grupul tehnico-științific nu ia decizii de la sine și le aplică, ci le propune CNSU spre aprobare

Redactor:
Radu Cristian
Raed Arafat o contrazice pe Andreea Moldovan: Grupul tehnico-științific nu ia decizii de la sine și le aplică, ci le propune CNSU spre aprobare
Raed Arafat o contrazice pe Andreea Moldovan / Mediafax Foto / Ciprian Petcuț

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a spus vineri, într-un video pe care l-a postat pe Facebook, că nu dorește să intre „în polemici și discuții pe tema ordinului cu criteriile de carantinare”, dar că vrea să clarifice unele „aspecte procedurale”. Secretarul de stat explică faptul că deciziile grupului tehnico-științific, cel din care a făcut parte și fostul secretar de stat Andreea Moldovan, cea care a elaborat acel ordin publicat în Monitorul Oficial, „se transmit spre aprobare Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, doar CNSU putând să emită o hotărâre finală.

Clarificările aduse de Raed Arafat

„Vreau să încep cu explicații clare asupra modului de luare a deciziilor în situația pandemiei, și mai ales în ce privește grupul tehnico-științific. Grupul tehnico-științific a fost înființat de Comitetul Național pentru Situații de Urgență ca un grup de suport pentru bolile înalt contagioase. Este un grup care include experți, care include instituții și au un rol în a lua decizii și în a propune soluții tehnice către CNSU. De altfel, grupul are un regulament de funcționare, care a fost aprobat acum câțiva ani, pentru că grupul este mai vechi decât pandemia în care ne aflăm. Și dacă citim acest regulament vedem că: „hotărârile grupului tehnico-științific se transmit spre aprobare” – atenție, spre aprobare! – Comitetului național pentru situații speciale de urgență, cum era numit atunci comitetul. Deci, grupul tehnico-științific nu ia decizii de la sine și le execută, deciziile grupului pleacă ca propuneri pentru CNSU, condus de primul-ministru și reprezentat în Comitet de miniștri și de șefi de instituții, unde se dă aprobare sau se poate modifica anumite criterii pe care noi propunem în alt sens pentru a ieși hotărârea CNSU”, spune Arafat într-un video distribuit pe pagina sa de Facebook.

Ce a declarat Andreea Moldovan

În cadrul conferinței de presă susținute vineri alături de Vlad Voiculescu, Andreea Moldovan a explicat că ordinul de ministru privind criteriile de carantină publicat în seara de dinaintea demiterii a fost dezbătut pe parcursul a două zile succesiv, la sediul Ministerului Sănătăţii, „într-o companie mai mult decât selectă”. Moldovan a spus că la discuții au participat reprezentanţi ai INSP, DSU, epidemiologi, asistenţi medicali, precum și fostul ministru Vlad Voiculescu.

„S-a discutat în două zile succesive ordinul, într-o companie mai mult decât selectă, inclusiv șefa INSP Adriana Pistol și Raed Arafat, forma a fost agreată de toata lumea. Nu am lucrat de capul meu, a fost o muncă de echipă”, a afirmat Moldovan.

„A fost o discuție de 3-4 ore, s-a revenit a doua zi cu clarificări, astfel încât forma finală a fost agreată de toată lumea la minister şi în grupul tehnico-ştiinţific”, a mai spus Andreea Moldovan, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament, alături de Vlad Voiculescu.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
FOTO. Imaginile momentului cu logodnica lui Ion Ion Țiriac! S-a pozat așa și fanii au...
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Părerea lui Gigi Becali despre George Simion. Surprinzător ce a putut spune despre liderul AUR
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Fotografia care a stârnit controverse pe Facebook: „Cine a spus că în Poliția Română sunt...
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Monica Pop, acuzații GRAVE despre ultima măsură impusă de autorități: ”Categoric, este o discriminare!”
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A MURIT! Vestea ȘOC a momentului în România
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide