Raed Arafat, reacție după tragedia din Apuseni: „Dacă eram în România, sunam eu la 112. Dar nu am fost”. Unde se afla medicul

Raed Arafat, reacție după tragedia din Apuseni: „Dacă eram în România, sunam eu la 112. Dar nu am fost. Unde se afla medicul
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Raed Arafat, avertisment dur pentru bolnavii de Covid care refuză internarea
Publicat: 25/01/2014, 08:41
Actualizat: 31/01/2019, 18:27

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a declarat miercuri noapte că, deși nu s-a aflat în țară în momentul tragediei aviatice de la Cluj, sistemul de intervenție ISU-SMURD a funcționat. „Un astfel de sistem trebuie să funcționeze, indiferent dacă eu sunt sau nu în România. Și lucrul acesta s-a întâmplat. Echipele noastre au intervenit, au făcut treabă, iar spitalul a fost și el pregătit. Eu am stat atunci, întreaga seară, în legătură, prin telefon, de la Budapesta, unde mă aflam la o întâlnire, la Centrul Medical de Excelență NATO, cu miniștri și cu colegii mei. Am primit peste 150 de telefoane. Am anunțat de accident pe cine treabuia să anunț: medici, SMURD, la Poliție. Dacă eram în țară, sunam eu la 112. Dar nu am fost”, a arătat Arafat, prezent într-o emisiune la Antena 3.

El a mai spus că nu trebuie să aprobe, personal, decolarea elicopterelor sau a avionului în astfel de situații. „Avem proceduri. Când primește apel de la 112, elicopterul decoleză; când primește apel prin SMURD București, avionul decolează. Nu mi se solicită mie aprobarea să plece. Sistemul funcționează cu sau fără mine”, a explicat medicul.

„Afirmația că puteam să le salvăm viața e hazardată”

Raed Arafat a anunțat în aceeași emisiune că va verifica dacă oamenii și-au făcut pe deplin datoria în teren. „Trebuie să stăm de vorbă cu toți intervenienții mici, să ne povestească ce a fost acolo. Pentru că un lucru văzut de noi, aici, poate arăta cu totul altfel în teren. Civilizat este să discutăm cu toții, într-o întâlnire deschisă; nu ca să pedepsim pe cineva, ci ca să învățăm. Ce părere au salvamontiștii, pădurarii, SMURD, pompierii, Ambulanța. Fiecare să ne spună cum vede el treaba, ca, pentru viitor, să nu mai avem alte probleme de acest fel”, a afirmat secretarul de stat.

Totodată, el și-a exprimat îndoiala că „SMURD-ul lui Arafat” ar fi putut ajunge mult mai devreme la locul tragediei, salvând astfel viețile celor doi. „Echipele de intervenție, care au fost acolo, au avut mult de mers în condiții grele. Au mers pe gheață, pe zăpadă. Eu nu pot face o astfel de afirmație, încât să las o familie cu ideea în cap că, dacă ajungeau oamenii cu o jumătate de oră mai repede, cei dragi lor ar fi trăit. Nu pot să spun aceste lucruri. Colegii mei, când au ajuns acolo, i-au găsit în stop. Erau în stop de ceva timp. Poate că o să aflăm de când, din discuțiile ulterioare. Dar afirmația că puteam să salvăm viața lor este hazardată. Afirmația că puteam ajunge ceva mai repede, dacă aparatul de localizare ne dădea datele, o putem face” a mai spus Raed Arafat.

Arafat este de acord cu înființarea unei comisii interministeriale

În aceeași discuție, Arafat s-a declarat de acord cu decizia luată de premier, privind înființarea unei comisii interguvernamentale, pe care a considerat-o „un pas extrem de important”.

„Crearea unei echipe interministeriale pentru aceaste situații, și pentru toate aspectele legate de ele, sub conducerea unui vicepremier, e un pas major. Dă posibilitatea unei integrări mai mari a sectorului de intervenții de urgență, indiferent cine este implicat; va duce modul de coordonare la un nivel foarte sus. Când dai responsabilitatea la un nivel foarte înalt, atunci crește și eficiența. Cred că această comisie va avea un impact pozitiv, și sunt convins că o să-și facă treaba.

Acum două luni anunțam realizarea, din fonduri europene, a unui centru de pregătire foarte avansat, cu simulatoare virtuale, unde avem intenția să aducem împreună ISU, SMURD, Ambulanță, Poliția, ca să facă instruire pe coordonarea intervențiilor complexe. Deci, avem această viziune dar evenimentele nu ne așteaptă, iar munca este contracronometru” a spus Raed Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?