Raiffeisen Bank ar putea ataca în instanță confiscarea bunurilor lui Dan Voiculescu pe care avea garanție ipotecară

Raiffeisen Bank ar putea ataca în instanță confiscarea bunurilor lui Dan Voiculescu pe care avea garanție ipotecară
Publicat: 21/08/2014, 09:10
Actualizat: 01/02/2019, 05:25

Raiffeisen Bank ar putea ataca în instanță decizia Curții de Apel București în cazul Voiculescu de a confisca, libere de orice sarcină, bunuri, terenuri și imobile, aparținând Grivco și Antena, pentru care banca avea garanție ipotecară în contul unor credite care însumează peste 40 milioane de euro.

Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, în 8 august, în dosarul ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la 8 ani, și pe Sorin Pantiș, fost ministru, la 7 ani de închisoare.

Instanța a stabilit un prejudiciu de aproximativ 60 de milioane de euro și a dispus confiscarea mai multor imobile apaținând inculpaților, libere de orice sarcină, printre care sediile posturilor de televiziune Antena și ale companiei Grivco, care erau gajate în favoarea Raiffeisen Bank.

Potrivit unor surse din piața avocaturii, Raiffeisen a solicitat o opinie în acest sens casei de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, care urmează să stabilească dacă există cale de atac împotriva acestei decizii.

Reprezentanții Raiffeisen au afirmat că banca nu a luat nici o decizie în acest sens.

Contactat de MEDIAFAX, Ion Nestor, co-managing partner la NNDKP a transmis: „Din cate știu, colegii mei discută cu banca pe această temă, dar nu există încă un mandat”.

Potrivit Codului Civil, în lipsa unor altfel de prevederi contractuale, ipoteca urmează bunul gajat, adică un activ rămâne sub ipotecă indiferent dacă i se schimbă proprietarul. Problema băncii este însă că instanța a decis ca bunurile să fie confiscate și trecute în patrimoniu statului libere de orice sarcină, ceea ce înseamnă că nu vor rămâne ipotecate.

Dacă banca va pierde bunurile ipotecate, va avea opțiunea, cel mai probabil, să ceară firmelor debitoare rambursarea anticipată a creditelor sau să provizioneze integral sumele acordate.

Pe lângă confiscarea sediului posturilor Antena și cel al grupului de firme Grivco, și al terenurilor aferente, magistrații de la CAB au decis să îi confiște lui Dan Voiculescu și penthouse-ul din Șoseaua Kisseleff, cu o valoare estimată de 250.000 de euro.

De asemenea, instanța a decis confiscarea sumei de 3.515.756,4 dolari plus TVA aferent, ce reprezintă chiria pe care a încasat-o în baza contractului de închiriere a spațiului Grivco de către Romtelecom. Pentru recuperarea acestei sume, instanța a dispus confiscarea bunurilor mobile și imobile și a banilor din conturile firmelor la care Voiculescu figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate în țară sau în străinătate.

Curtea de Apel a mai dispus, în cazul lui Voiculescu, confiscarea unor sume de bani pe care le are în conturi pâna la concurența sumei de 15 milioane de lei, la BRD, și pâna la concurența sumei de 5 milioane de lei, la RBS Bank.

Șeful DNA împreună cu ANAF și alte instituții competente urmează să stabilească modul concret în care vor fi recuperate aceste sume. Astfel cele două instituții vor puta colabora cu: Biroul pentru prevenirea criminalității din cadrul Ministerului Justiției, BNR, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Autoritatea Națională a Vămilor, Poliția Română, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Judecătorii de la Curtea de Apel București au mai dispus și sesizarea Biroului pentru prevenirea criminalității și de cooperare cu oficiile de recuperare a creanțelor din statele membre ale Uniunii Europene din cadrul Ministerului Justiției. Această instituție trebuie să facă verificări pentru identificarea bunurilor mobile și imobile ale lui Dan Voiculescu și a fiicelor sale, inclusiv a conturilor societăților comerciale la care aceștia figurează ca împuterniciți, beneficiari reali, asociați, directori sau administratori, situate în țară sau în străinătate.

Odată cu cererea adresată de reprezentații biroului îndreptată către Rețeaua Interagenții Camden de Recuperare a Creanțelor (CARIN) se va specifica că este necesara si identificarea conturilor deschise pe numele unor persoane fizicesau juridice care cei trei sunt împuterniciți, beneficiari reali, asociați, directori sau administratori, identificarea rulajului conturilor menționate in anexa in vederea stabilirii beneficiarilor reali.

Potrivit procedurii, Biroul va informa de îndată Curtea de Apel Bucuresti în legătură cu rezultatele verificărilor. După identificarea bunurilor, Curtea de Apel Bucuresti va completa, după caz, un certificat de indisponibilizare privind executarea în Uniunea Europeană a ordinelor de înghețare a bunurilor sau a probelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto