Raport medico-legal: Vitalie Proca, autorul atacului cu Kalașnikov din Vitan, suferă de sindrom asteno-depresiv simptomatic

Raport medico-legal: Vitalie Proca, autorul atacului cu Kalașnikov din Vitan, suferă de sindrom asteno-depresiv simptomatic
Publicat: 08/02/2013, 17:05
Actualizat: 08/02/2013, 17:05

Un raport medico-legal întocmit în aprilie 1998, când Vitalie Proca se afla într-un penitenciar din Republica Moldova, arată că acesta suferea de sindom asteno-depresiv simptomatic, boală care îi dădea stări de tristețe, tulburări de atenție, apatie și lentoare în mișcări.

În aprilie 2008, în timp ce se afla în penitenciar, Vitalie Proca a încercat să scape de detenție pe baza unui certificat medico-legal din care reieșea că acesta este bolnav de „tuberculoză infiltrativă extinsă fază progresivă”, drept pentru care nu-și mai poate folosi decât jumătate din capacitatea plămânilor, având invaliditate de gradul 2.

În același timp, raportul medico-legal aducea la cunoștința instanței că deținutul are și o afecțiune psihică. Astfel, Vitalie Proca a fost diagnosticat cu „sindom asteno-depresiv simptomatic”, afecțiune care îi dădea stări de tristețe, tulburări de atenție, apatie și lentoare în mișcări.

În contradicție cu diagnosticul legiștilor, reprezentanții Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova au arătat că bărbatul, care în documente figura drept grav bolnav, avea, la acel moment, „50 de încălcări ale regimului de detenție, iar pe parcursul executării a fost recunoscut de trei ori violator al regimului de detenție”, cererea de întrerupere a pedepsei fiindu-i respinsă la 3 decembrie 2008.

Vitalie Proca, în vârstă de 33 de ani, s-a născut în Republica Moldova, în satul Codreanca din raionul Strășeni.

Potrivit Ministerului de Justiție din Republica Moldova, în noaptea de Crăciun a anului 1997, împreună cu trei complici, Vitalie Proca a intrat cu forța într-o locuință din satul Măgdăcești, raionul Criuleni, unde se aflau un bărbat, trei femei și un copil în vârstă de doi ani și jumătate. Tâlharii și-au lovit victimele cu țevi metalice, iar pe una dintre femei au ars-o cu un fier de călcat până a leșinat. În urma loviturilor primite, bărbatul și una dintre femei au murit.

Trei luni mai târziu, în martie, Proca a fost prins cu un pistol artizanal, sub formă de stilou, pe care și-l făcuse singur.

Pentru dublul asasinat din noaptea de Crăciun, el a fost condamnat, inițial, la închisoare pe viață, însă, ulterior, pedeapsa acestuia a fost redusă la 20 de ani de închisoare, din care, până la urmă, a făcut doar 12 ani.

Vitalie Proca este acuzat de autoritățile române că, anul trecut, la data de 26 octombrie, pe strada Ion Morțun din cartierul Vitan din Capitală, l-ar ar fi împușcat în cap și în piept, cu un automat Kalașnikov și un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale.

Proca a fost prins miercuri după-amiază la Moscova, cu sprijinul Poliției din Rusia, Italia, Moldova și Scotland Yard, el fiind căutat după ce în primăvara anului trecut pe teritoriul Marii Britanii a comis o faptă similară, a precizat oficialul Poliției Române.

În același timp, pentru prinderea acestuia, au colaborat la nivel național Poliția Capitalei, SRI, Direcția Operațiuni Speciale, Direcția de Investigații Criminale din IGPR și Interpol.

Moldoveanul este acuzat de tentativă de omor calificat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, pe numele său fiind emis un mandat internațional de arestare preventivă din 18 ianuarie 2013.

Autoritățile române au declanșat procedura de extrădare a lui Proca din Moscova, pentru a fi cercetat în România.

Vitalie Proca este acuzat și de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunțov, pe care basarabeanul l-a împușcat, de șase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația