Raportul Departamentului de Stat al SUA scrie despre atacul fostului purtător de cuvând al Guvernului la adresa unui jurnalist Gândul: simt «plăcere să îi execute electric»

Raportul Departamentului de Stat al SUA scrie despre atacul fostului purtător de cuvând al Guvernului la adresa unui jurnalist Gândul: simt «plăcere să îi execute electric»
Publicat: 25/06/2015, 23:19

„Amenințările personale și profesionale la adresa jurnaliștilor au subminat libertatea presei. Chiar dacă presa independentă este activă și exprimă o diversitate de puncte de vedere în mod nerestricționat, politicieni și persoane care au legături strânse cu politicieni și cu grupuri politice fie dețin, fie controlează indirect numeroase companii media, la nivel național și local. Știrile și editorialele acestor companii media reflectă frecvent punctele de vedere ale proprietarilor. Au existat acuzații că proprietarii unor grupuri media au blocat știri care intrau în contradicție cu interesele proprii și i-au amenințat pe autori”, se precizează în raportul Departamentului de Stat american privind „Practici în materie de drepturile omului în 2014”, la capitolul despre România.

Potrivit raportului, „companii media deținute de politicieni precum Dan Voiculescu (Partidul Conservator) și Sebastian Ghiță (Partidul Social-Democrat) au avut atacuri verbale repetate la adresa jurnaliștilor care au relatat despre afaceri controlate de ei sau despre activitățile Guvernului”.

„În ianuarie, peste 340 de jurnaliști din întreaga țară au protestat, denunțând «practici media degradante» folosite de un post tv deținut de Voiculescu, Antena 3. Dan Tapalagă, analist al site-ului de știri Hotnews, a semnalat că Ghiță a făcut declarații pe care el și familia lui le-au considerat acte de intimidare. Ghiță a replicat că nu l-a amenințat pe Tapalagă, spunând că doar a fost enervat de jurnalist. Tapalagă și site-ul pentru care lucrează au scris în mod repetat despre contracte ale companiilor deținute de Ghiță cu instituții guvernamentale”, notează raportul.

La subcapitolul „Violențe și acte de hărțuire”, raportul Departamentului de Stat constată că „politicieni și cetățeni au insultat sau au hărțuit, în unele situații, jurnaliști”.

„În august 2014, trei jurnaliști au fost agresați în cursul unui miting organizat de postul tv Antena 3 ca protest față de condamnarea patronului, Dan Voiculescu, la zece ani de închisoare pentru fraude estimate la valoarea de 60 de milioane de euro (75 de milioane dolari). Mai multe ONG-uri și instituții media au acuzat poliția că nu a intervenit pentru oprirea violențelor”, menționează raportul.

În același document se arată că atât premierul Victor Ponta, cât și fostul său purtător de cuvânt Mirel Palada au ofensat public ziariști angajați ai unor instituții media care au criticat politicile guvernamentale.

„În iulie 2014, Ponta i-a numit pe reporterii agenției de presă Mediafax «mujahedini» și «talibani», iar în august Palada, pe pagina sa de Facebook, a calificat unii jurnaliști drept «dobitoci», adăugând că ar simți «plăcere să îi execute electric». Atât presa, cât și ONG-uri au considerat că Ponta și Palada au încercat să intimideze jurnaliști independenți. După aceste afirmații, Palada a fost înlocuit din funcția de purtător de cuvânt”, precizează Departamentul de Stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?