Raportul Universității București privind plagiatul lui Victor Ponta a fost trimis la Ministerul Educației. UPDATE Ce spune Ecaterina Andronescu

Raportul Universității București privind plagiatul lui Victor Ponta a fost trimis la Ministerul Educației. UPDATE Ce spune Ecaterina Andronescu
Publicat: 18/10/2012, 14:40
Actualizat: 05/02/2019, 16:06

UPDATE: Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru gândul că a primit o scrisoare de la rectorul Universității București, dar că nu a avut timp să răspundă. „Când voi avea timp o voi citi. Nu este cea mai importantă problemă pentru minister, am multe altele de rezolvat. Acum merg spre Alexandria să mă întâlnescu cu 300 de profesori. Ministerul nu poate lua o decizie în afara cadrului legal. Ceea ce pot să vă spun este că voi respecta legea”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Raportul Universității București care arată că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat a fost trimis Ministerului Educației, Ecaterina Andronescu spunând, joi, că nu a avut timp să vadă documentul, însă „legea lui Funeriu stabilește că numai CNE poate analiza plagiatul în cazul demnitarilor”.

Rectorul Universității București (UB), Mircea Dumitru, a declarat, joi, că raportul a fost trimis în urmă cu o zi Ministerului Educației.

„Raportul cuprinde tot ceea ce am anunțat public de fiecare dată și poartă semnătura tuturor experților care s-au pronunțat pe respectiva lucrare. Raportul a fost semnat de mine, în calitate de rector al Universității București”, a spus Mircea Dumitru.

Potrivit rectorului UB, din punct de vedere legal, el nu poate face nicio recomandare Ministerului Educației, dar a ținut să precizeze că a solicitat să fie luate măsurile care se impun.

„Nu putem face noi recomandări, am cerut să fie luate măsurile care se impun în acest caz. Toate datele privind opiniile specialiștilor cu privire la teza de doctorat a lui Victor Ponta sunt postate pe site-ul Universității București”, a mai spus rectorul, care a fost prezent la preluarea Vilei Noel de la Institutul Francez.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, prezentă și ea la evenimentul de joi, a spus că a aflat despre raportul trimis Comisiei juridice de către Universitatea București, dar că nu a avut timp să îl citească.

„Am aflat că a ajuns acel raport. Nu am avut timp să îl citesc”, a precizat Andronescu.

Întrebată dacă ar putea lua vreo măsură în condițiile în care legea prevede că numai Consiliul Național de Etică poate judeca plagiatul în cazul demnitarilor, Ecaterina Andronescu a spus că „este legea domnului Funeriu”.

„Legea domnului Funeriu stabilește că numai CNE poate analiza plagiatul în cazul demnitarilor”, a precizat ministrul Educației, precizând că va citi raportul UB.

Ministrul Ecaterina Andronescu nu a vrut să precizeze dacă va lua vreo măsură în acest caz, mulțumindu-se să menționeze că trebuie respectată legea.

Rectorul Universității București, Mircea Dumitru, declara, în 12 septembrie, că doar Ministerul Educației poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar, precizând că raportul Comisiei de Etică și al juriștilor confirmă plagiatul.

Comisia de Etică a Universității București a hotărât, în iulie, că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.

Comisia de Etică a stabilit că teza de doctorat a lui Ponta „încalcă principiile eticii, integrității și bunei conduite în activitatea de cercetare”.

„Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internațională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefața semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase și fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini”, spunea președintele Comisiei de Etică, profesorul Marian Popescu, care a prezentat în 20 iulie decizia luată în cazul autosesizării privind plagiatul lui Ponta.

În analizarea tezei de doctorat a lui Victor Ponta, susținută la Universitatea din București în 2003, Comisia de Etică a luat în considerare numai aspecte care privesc practica și integritatea academică în redactarea unei teze de doctorat, fără a se pronunța pe chestiuni de conținut care țin de domeniul de referință al tezei.

Ulterior, juriștii care au analizat teza de doctorat a lui Victor Ponta, un profesor de la Universitatea București și doi de la Universitatea din Strasbourg respectiv de la Sorbona, au concluzionat că lucrarea prezintă numeroase încălcări ale eticii universitare, constituind „un plagiat vădit”.

Raportul de expertiză științifică realizat de profesorul doctor Simina Tănăsescu, de la Facultatea de Drept a Universității din București, profesor doctor Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universității din Strasbourg, și de conferențiar doctor Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultății de Drept de la Universitatea Sorbona a fost dat publicității în 12 septembrie de UB. Teza de doctorat a lui Victor Ponta a fost supusă expertizei acestora de către rectorul Universității București, Mircea Dumitru.

Potrivit raportului, lectura detaliată a tezei de doctorat a lui Victor Ponta impune trei observații de natură generală, una dintre acestea fiind că „autorul a plagiat patru surse majore”, și anume lucrările semnate de Dumitru Diaconu – Curtea Penală Internațională, Istorie și Realitate (Editura All Beck, 1999), Vasile Crețu – Drept Internațional Penal (Editura Tempus, 1996), Ion Diaconu – The International Criminal Court: A New Stage, (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002), și Victor Duculescu, prefața la lucrarea lui Dumitru Diaconu.

Decizia din iulie a Comisiei de Etică a UB a fost anunțată la o zi după ce Consiliul Național de Etică a informat că titlul de doctor în Științe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obținut în concordanță cu legislația în vigoare în 2003 și calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susține.

Totodată, potrivit raportului întocmit de experți și aprobat prin hotărârea Consiliului Național de Etică (CNE), nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta și-ar fi însușit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparțineau și le-ar fi prezentat drept contribuții personale sau originale.

Potrivit concluziilor raportului final, CNE a luat act de îndeplinirea tuturor procedurilor legale în vigoare la data susținerii tezei de doctorat a lui Victor Ponta, reținând faptul că referințele bibliografice au fost menționate preponderent la sfârșitul lucrării.

Premierul a solicitat Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS) să îi fie analizată în Consiliul Național de Etică teza de doctorat susținută în 2003, după ce revista Nature scria că premierul este acuzat de plagiat, susținând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă și indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.

Un al treilea for, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în ședința din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educației retragerea titlului de doctor.

Președintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte ușor de detectat.

Premierul Victor Ponta declara, pentru MEDIAFAX, că decizia Comisiei de Etică a Universității București, pe care a calificat-o drept „comisie ad-hoc” special pentru el, este „politică” și că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorității Naționale de Cercetare Științifică (ANCS).

Premierul Victor Ponta spunea că dacă își va face datoria față de oameni, iar Guvernul va lua măsurile așteptate, „bătăliile politice vor rămâne în urmă”, spunând însă că el va rămâne cu „niște răni”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Cele mai aspectuoase aperitive pentru masa de Paști. Se prepară în 20 de minute
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai