Răspunsul pe care l-a primit România după ce a activat mecanismul de protecție civilă, cerând ajutorul UE în criza imunoglobulinei

Răspunsul pe care l-a primit România după ce a activat mecanismul de protecție civilă, cerând ajutorul UE în criza imunoglobulinei
Publicat: 06/03/2018, 15:13

Sorina Pintea a anunțat, marți, că România a primit deja un răspuns la solicitarea transmisă statelor UE, prin care a cerut asigurarea externă a dozelor de imunoglobulină necesare.

„Acest mecanism înseamnă că cererea noastră ajunge într-un sistem electronic. Deja avem răspuns de la un stat membru, de la Crucea Roșie din Austria. Am luat legătura și ne-au mai cerut niște date. Raed Arafat are o întâlnire acum la NATO și a transmis această cerere și acolo. (..) Am cerut cantitatea necesară pentru două luni. (..) În acest moment nu e nicio soluție pentru acești pacienți. Declanșarea acelui mecanism este primul pas”, a declarat Pintea.

„Am luat această decizie pentru că, deși aveam promisiuni pentru luna martie, acestea nu pot fi onorate, iar lunea aprilie părea mult prea îndepărtată, luna aprilie putând însemna și data de 30 aprilie”, a mai explicat Sorina Pintea.

De asemenea, ministrul Sănătății a declarat că, anual, România are nevoie de 956 kilograme de imunoglobulină, necesar care anul trecut nu a fost asigurat, iar anul acesta, cantitățile asigurate au fost sporadice.

„Să sperăm că gestul nostru va fi un semnal de alarmă că nu mai suntem dispuși să negociem viața pacienților noștri”, a încheiat Sorina Pintea.

Întrebată dacă a făcut rapoarte despre sistuație și dacă situația este similară la nivel european, Pintea a spus: „Pot să spun că nu am avut timpul fizic să mă ocup de asemenea rapoarte. De două săptămâni încercăm să găsim soluții. Cu siguranță vom cere rapoarte. Nu cunosc acest aspect, dacă e la nivel european sau doar la noi. Știu că la nivel mondial este o criză. Nu exclus posibilitatea reintroducerii taxei claw back”.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, marți, că și alte state ar fi cerut date referitoare la solicitarea de ajutor în privința imunoglobulinei adresată de României. Ministrul Sănătății a precizat că primul răspuns a venit de la Crucea Roșie din Austria.

„Există posibilitatea să obținem de la ei și am înțeles că sunt și alte întrebări venite de la cel puțin una sau două țări. Urmează să discutăm acum cu colegii de la Ministerul Sănătății, dacă e nevoie se va realiza o videconferință cu colegi de la Ministerul Sănătății și cu cei din Austria. (..) Lucrurile s-ar putea rezolva în câteva zile”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Ministerul Sănătății a anunțat, luni seara, că a luat decizia de a declanșa mecanismul european de protecție civilă pentru asigurarea cantității de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populației.

„Având în vedere discontinuitățile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, Ministerul Sănătății a luat decizia pentru declanșarea Mecanismului European de protecție civilă. Deciza a fost aprobată de premierul României. Declanșarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei 1313/2013 a Parlamentului și Consiliului European, în vederea asigurării cantității necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienților români”, anunța Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă remis luni seară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee