Răspunsul Romatsa, după ce ISU a căutat o barcă de pe Coasta de Azur într-un lac din România

Răspunsul Romatsa, după ce ISU a căutat o barcă de pe Coasta de Azur într-un lac din România
Publicat: 09/02/2014, 12:19
Actualizat: 02/02/2019, 02:10

Coordonatele de localizare nu sunt generate de Romatsa, ci sunt primite de către companie de la un sistem de sateliți, precizează, sâmbătă seară, reprezentanții Romatsa, menționând că declanșarea procedurii de intervenție „este la latitudinea coordonatorilor echipelor de intervenție”.

Reprezentanții Romatsa fac, sâmbătă seară, într-un comunicat de presă, precizări cu privire la alerta din 5 februarie, când Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț au intervenit în zona barajului Izvorul Muntelui.

Conform sursei citate, în 5 februarie, la ora 21.55, Romatsa a primit o primă avertizare de tip EPIRB (aferentă ambarcațiunilor maritime și fluviale) de la sistemul de sateliți COSPAS-SARSAT de la MCC Rusia. După identificarea sursei de semnal, documentul a fost transmis prin fax către Centrul Maritim Constanța pentru prelucrare ulterioară, fiind de competența lor acest tip de radiobaliză.

„Următorul pas, potrivit regulamentului, a fost declanșarea procedurii de inițiere Incident, urmând ca după a doua trecere a satelitului și localizarea cu precizie a evenimentului, programată inițial la ora 01.05 (conform mesajului transmis), să se stabilească cu un grad ridicat de precizie dacă semnalizarea este reală și nu o eroare”, se arată în comunicatul citat.

Astfel, au fost informate autoritățile cu posibilă implicare în acest tip de incident.

„Este foarte important de menționat că declanșarea procedurii de intervenție propriu-zisă, conform procedurilor, este la latitudinea coordonatorilor echipelor de intervenție”, mai arată sursa citată.

În comunicat se precizează că în prima alertă apăreau două coordonate, unul dintre ele pe teritoriul României, în județul Neamț.

„Prin urmare, supervizorul de sală a contactat ISU Neamț, informând persoana care a răspuns la telefon asupra situației existente, inclusiv faptul că fiind alerta inițială, se așteaptă, pentru acuratețe, confirmarea preciziei la a doua trecere a satelitului”, arată Romatsa.

Ulterior, în jurul orei 22.43, a fost recepționat un nou mesaj, care informa că poziția din România fusese anulată și rămăseseră active coordonatele din Franța.

„Supervizorul de sală a luat legătura cu ISU Neamț, anunțând că acțiunea de alarmare, în ceea ce ne privește, a fost anulată de către MCC Rusia prin mesaj având rezoluția NIL/RESOLVED și a propus anularea oricărei acțiuni întreprinse până atunci”, se mai menționează în comunicat.

Conform sursei citate, coordonatele de localizare nu sunt generate de Romatsa, ci sunt primite de companie de la sistemul de sateliți COSPAS-SARSAT.

„Precizăm că, în acest caz, Romatsa a urmat integral procedurile specifice acestui tip de eveniment”, mai spun reprezentanții Romatsa.

O ambarcațiune aflată în pericol pe Coasta de Azur, în sudul Franței, a fost căutată de echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț în zona barajului Izvorul Muntelui, după ce Romatsa a dat și această posibilă locație a navei, în baza unor informații de pe satelit.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, dispeceratul instituției a fost sesizat de Romatsa, în 5 februarie, la ora 22.00, cu privire la o ambarcațiune care s-ar afla în pericol, mesajul fiind recepționat de companie prin sistemul de alertă prin satelit.

Conform sursei citate, Romatsa a precizat că are două posibile locații unde s-ar putea afla ambarcațiunea, respectiv Lacul Izvorul Muntelui din județul Neamț și Coasta de Azur, în sudul Franței.

După aproximativ 50 de minute, ISU Neamț a primit un nou mesaj de la Romatsa, prin care era informat că incidentul în care a fost implicată respectiva ambarcațiune s-a produs pe Coasta de Azur.

În aceste condiții, ISU Neamț a oprit căutările în zona Lacului Izvorul Muntelui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Parcarea mega-aroganțelor! Au 'rupt' cluburile de lux de la Mamaia, de 1 Mai, cu bolizii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA