Răspunsul SRI despre informările privind infecțiile ajunge în zilele următoare la Comisia de control

Răspunsul SRI despre informările privind infecțiile ajunge în zilele următoare la Comisia de control
Publicat: 16/05/2016, 18:28
Actualizat: 22/05/2018, 14:45

„Mâine sau în zilele următoare, cel târziu, o să primim răspunsul oficial, adică documentul oficial la activitatea de control și în mod normal o să fac declarații publice după ce primesc acest document, nu pot face înainte. (…) Fiind un subiect extrem de delicat și de important, am preferat să aleg acest instrument, adică solicitarea unui document scris, să fie negru pe alb. Până primesc răspunsul oficial și prezint concluziile în mod public pot să asigur că toate aspectele de controversă publică sunt trecute în conținutul controlului pe care îl efectuăm și practic răspunsul va fi pe toate aceste aspecte”, a anunțat deputatul PSD Georgian Pop.

El a afirmat că a adresat SRI „toate întrebările care primează în spațiul public”.

„Acestea sunt aspectele de bază ale controlului. (…) Am pus toate întrebările care primează și care există în spațiul public și vom primi răspunsuri aplicate pe toate aceste întrebări. Sunt toate întrebările și toate aspectele care au fost sesizate în spațiul public, cu precizarea – acest fenomen nedorit și negativ al infecțiilor intraspitalicești este un aspect de interes de nișă pentru SRI, pentru că până la urmă este dreptul constituțional la sănătate, adică nu reprezintă decât un aspect de nișă. Dar pot spune că, așa cum a comunicat și SRI, și o să dau eu mai multe detalii după ce primesc răspunsul oficial, a fost cunoscut acest fenomen și factorii sau beneficiarii legali au fost informați”, a mai spus Pop.

El a susținut că trebuie modificată legislația astfel încât dacă un beneficiar legal, dacă primește o informație, „să aibă și un feedback”.

„Cu siguranță, și în urma consultărilor de la Cotroceni există o comisie mare, din care fac parte membrii tuturor partidelor politice, și ne propunem ca în această perioadă, după campania electorală, în vară, în toamnă, să discutăm updatarea legilor securității naționale și practic viitorul Parlament să-și asume legiferarea unui pachet extrem de important a tot ceea înseamnă legislație pe securitate națională. Cu siguranță, acest aspect trebuie reanalizat și cred că trebuie să găsim o formulă de echilibru în care un beneficiar legal, dacă primește o nouă informație, să aibă și un feedback. Dar aici trebuie să vedem exact cum punem din punct de vedere juridic această chestiune. Dar cred că în pachetul de modificare a legilor siguranței naționale și acest aspect trebuie discutat și legiferat. Eu pledez pentru o formulă echilibrată, pe model nord-atlantic, adică un beneficiar, un ministru sau un președinte de Consiliu Județean care primește o informație să aibă un feedback”, a răspuns Georgian Pop, întrebat dacă miniștrii care ignoră informările SRI ar trebui să răspundă penal.

Comisia de control SRI a solicitat serviciului să precizeze de când avea datele privind posibilitatea unor infecții intraspitalicești, când au informat prima dată beneficiarii, care sunt aceștia și dacă au răspuns, a declarat, în urmă cu o săptămână, vicepreședintele Comisiei de control, Marius Popa.

„În primul rând, Comisia de control asupra activității SRI a solicitat un răspuns ca urmare a unei solicitări făcute de un ONG, ActiveWatch, solicitare care conținea trei întrebări care erau adresate comisiei și pe care le-am retransmis SRI. Noi am solicitat niște informații suplimentare legate de acest scandal al infecțiilor intraspitalicești, respectiv am solicitat să ne spună de când aveau datele privind posibilele neregului care să faciliteze aceste infecții, când au informat prima dată beneficiarii, care sunt beneficiarii și câte informații au transmis fiecărui beneficiar și, de asemenea, dacă au primit un răspuns din partea acestor beneficiari”, a anunțat deputatul PNL Marius Popa.

Comisia poate să trimită mai departe anumitor instituții ale statutului răspunsul SRI și să ceară verificarea autenticități acestui răspuns, a afirmat vicepreședintele Comisiei de control asupra activității SRI, precizând că DNA sau procuratura ar trebui să verifice pentru că ei sunt singurii care pot să aibă acces la documentele interne ale SRI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață