Răspunsul Vioricăi Dăncilă pentru zecile de femei care au anunțat că vor depune zilnic plângeri la poliție. Ce decizie a luat pentru combaterea violenței în familie

Răspunsul Vioricăi Dăncilă pentru zecile de femei care au anunțat că vor depune zilnic plângeri la poliție. Ce decizie a luat pentru combaterea violenței în familie
Publicat: 31/01/2018, 12:13

„Am primit astăzi (miercuri) o scrisoare semnată de peste 80 de ONG-uri referitoare la procedurile privind ordinele de protecție. Asta în urma a ceea ce am văzut că a apărut în ultima perioadă în spațiul public. Astăzi am avut discuții cu ministerele implicate și am cerut ca să urgentăm legea privind combaterea violenței în familie”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern.

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă adoptarea unor măsuri eficiente de monitorizare a respectării ordinelor de protecție prin introducerea brățărilor electronice în condițiile atacurilor din ultima perioadă asupra femeilor.

„Vă solicităm prin această scrisoare deschisă să cereți publicarea unui raport de către Poliția Română cu privire la numărul de ordine de protecție încălcate în anul 2017 și cu privire la modul în care a fost îndeplinită, în aceste cazuri, obligația poliției de supraveghere a respectării ordinelor de protecție. Câți dintre agresorii care au încălcat ordinele de protecție sunt cercetați pentru încălcarea hotărârii judecătorești și câți dintre inculpații în dosare cu aceeași acuzație au primit pedeapsa cu închisoarea? Deși există ordine de protecție emise sau plângeri înregistrate la poliție împotriva agresorilor, femeile sunt în continuare bătute și, în cele din urmă, ucise. Ordinul de protecție a fost introdus în legislație în 2012, însă Poliția Română ne-a transmis în august 2017: «La nivelul I.G.P.R nu a fost elaborată o procedură de lucru cu privire la normele de implementare și supraveghere a ordinului de protecție în cazurile de violență în familie, conform Legii nr. 217/2003, republicată. Cu toate acestea, de la nivel central, au fost transmise structurilor teritoriale circulare privind modul unitar de acțiune»”, se arată în scrisoarea deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă.

ONG-urile au cerut reglementarea unui sistem de monitorizare a respectării ordinelor de protecție prin asigurarea monitorizării agresorilor prin brățări electronice, măsură ce a fost propusă în guvernele anterioare, dar care nu s-a concretizat până în prezent.

Organizațiile non-guvernamentale averzizează că, în tot acest timp, în medie 39 de femei vor înainta, în fiecare zi, plângeri la secțiile de poliție pentru loviri sau alte violențe din partea unui membru de familie.

Potrvit sursei citate, la fiecare patru zile va fi înregistrat la poliție un caz în care o minoră a fost violată de un membru de familie, ONG-urile atrăgând atenția că 25% dintre omorurile înregistrate la nivel național în 2015 au avut loc în familie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului