Răsturnare de situație în cazul demiterii Directorului General al Metrorex. Ministrul Transporturilor, contrazis de statutul societății

Răsturnare de situație în cazul demiterii Directorului General al Metrorex. Ministrul Transporturilor, contrazis de statutul societății
Publicat: 03/11/2017, 11:48

Alături de directorul general Metrorex Marin Aldea, ministrul declarat pentru MEDIAFAX că va fi demis și directorul de Exploatare, Liviu Dinu.

Felix Stroe a invocat probleme manageriale mai vechi și lipsa de reponsabilitate a conducerii companiei.

„Problemele de la metrou nu sunt de azi, de ieri. Vin de mulți ani. Este o lipsă de responsabilitate, o lipsă de eficiență managerială. Sunt multe lucruri. Am dispus o anchetă care va începe la ora 8 și va fi condusa de secretarul de stat Cercel. Cu siguranță vom constata și multe alte probleme care au culminat cu incidentul de azi. Bani pentru întreținere curentă la metrou au fost suficienți și vor fi mereu. Este vorba de responsabilitate, de ritmicitatea cu care se executa aceste lucrări. Nu numai pentru ce s-a întâmplat de dimineață, ci pentru toate care vin din urma, am luat decizia de a-i demite pe directorul general și pe directorul de exploatare. Ideea este un singură: la metrou e nevoie de o disciplină de fier, ca la întreaga cale ferata pe care o voi institui foarte rapid. Toleranța va fi zero față de managerii care nu își fac datoria”, a declarat pentru MEDIAFAX Felix Stroe.

Decizia a fost luată după ce un tren a rămas blocat în zona Eroilor, circulația fiind oprită mai bine de două ore. Felix Stroe a precizat că în cursul dimineații a cerut primarului Capitalei suplimentarea numărului de autobuze în zonă pentru preluarea călătorilor.

Stroe, contrazis de statutul Metrorex: Doar Consiliul de Administrație poate revoca Directorul General

Directorul general al Metrorex poate fi demis doar de Consiliul de Administrație, conform ordonanței privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, se arată în statutul actualizat al societății Metrorex. Astfel, directorul Metrorex nu poate fi demis de ministrul Transporturilor.

„Consiliul de Administrație revocă Directorul General”, potrivit statutului actualizat al societății Metrorex, conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată și actualizată, și a OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

„Consiliul de Administrație numește directorul general la recomandarea comitetului de nominalizare și remunerare și semnează contractul de mandat cu Directorul General”, se mai arată în statut.

Consiliul de Administrație (CA) se întrunește cel puțin odată la trei luni și ori de câte ori este necesar. Deciziile CA sunt adoptate în mod valabil cu majoritate simplă (jumătate plus unu) a voturilor membrilor Consiliului de administrație. Organele care asigură controlul și conducerea Metrorex sunt Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Administrație și Directorul General. Reprezentanții acționarului unic în Adunarea Generală a Acționarilor sunt numiți de Ministerul Transporturilor.

Consiliul de Administrație și Directorul General răspund de activitatea de administare și conducere a Metrorex, iar Ministerul Transporturilor, în calitate de autoritate publică tutelară, și Ministerul Finanțelor Publice nu pot interveni în activitatea de administrare și conducere a Metrorex, potrivit statutului societății.

Competența luării deciziilor de administrare și a deciziilor de conducere a Metrorex și răspundere, în condițiile legii, pentru efectele acestora, revine Consiliului de Administrație și Directorului General.

Metrorex este administrată potrivit sistemului unitar conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată și actualizată, și a OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului