RCS&RDS a dat în judecată marii cabliști, cerând instanței să îi oblige să introducă în grile Digi24

RCS&RDS a dat în judecată marii cabliști, cerând instanței să îi oblige să introducă în grile Digi24
Publicat: 16/05/2014, 20:22
Actualizat: 26/03/2019, 11:53

RCS&RDS a dat în judecată UPC România SRL, pe 15 mai, la Judecătoria sectorului 1 București.

În aceeași zi, RCS&RDS a dat în judecată și Digital Cable Systems SA, la Judecătoria sectorului 2 București.

De asemenea, RCS&RDS a dat în judecată NextGen Communications SRL și Romtelecom SA. NextGen este o societate care face parte din grupul Romtelecom.

Obiectul proceselor este „ordonanță președințială”, potrivit informațiilor postate pe Portalul Instanțelor de Judecată.

Surse din companiile de cablu au declarat pentru MEDIAFAX că în aceste procese RCS&RDS a cerut instanței să îi oblige pe cabliștii săi concurenți să introducă în grile televiziunea de știri Digi 24.

Nu au fost încă stabilite primele termene ale acestor procese.

Pe de altă parte, decizia RCS&RDS de a-și acționa în instanță principalii competitori, care nu doresc să retransmită televiziunea de știri Digi 24, vine după ce, pe 29 aprilie, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a somat public 20 de societăți de cablu care nu respectă principiu „must carry”, între care și RCS&RDS.

Lista „must carry” a fost publicată de CNA pe site-ul propriu în data de 4 februarie. Lista „must carry” se aplică doar operatorilor de cablu, nu și platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă s-au declarat libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare.

Distribuitorii de servicii de programe din România au avut obligația ca, până pe 7 aprilie, să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condițiile regimului „must carry”, potrivit unui anunț postat pe site-ul CNA.

Astfel, CNA a somat public UPC România, pentru că nu retransmite cu preponderență televiziunea de știri Digi 24 (aflată pe poziția 13 în lista „must carry”), în grilele sale analogice și digitale. De asemenea, UPC nu retransmite în grilele digitale studiouri regionale ale Societății Române de Televiziune (SRTv).

Conform articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu din România trebuie să retransmită televiziunile din portofoliul SRTv, respectiv TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și studiourile teritoriale ale televiziunii publice de la Cluj, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara.

Totodată, Consiliul a somat public Romtelecom și Next Gen (societate deținută tot de Romtelecom, n.r.), pentru că nu retransmit cu preponderență în grilele analogice și digitale Digi 24. De asemenea, Romtelecom și NextGen nu retransmit în grilele digitale studiouri regionale ale TVR.

Pe de altă parte, Digital Cable Systems a fost somat public de CNA pentru că nu retransmite cu preponderență Digi 24 în grilele analogice și digitale și studiouri regionale ale TVR, în grilele sale digitale.

CNA a somat public și RCS&RDS, care nu respectă la rândul său principiul „must carry”, întrucât nu difuzează cu preponderență în grila analogică televiziunea muzicală Mynele TV (aflată pe poziția 15 în lista „must carry”), iar din grila digitală a RCS&RDS lipsesc televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV (aflat pe poziția 29), Credo TV (poziția 30), dar și studiouri regionale ale SRTv, precum TVR Târgu-Mureș și TVR Cluj.

CNA a aplicat toate aceste sancțiuni în urma unor controale efectuate de inspectorii de specialitate ai Consiliului în orașele reședințe de județ. Decizia efectuării acestor controale a fost luată în ședința din 3 aprilie după ce membrii Consiliului au analizat o adresă a societății RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care CNA a aprobat modificările de grile de programe ale UPC și Romtelecom fără includerea Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.

Consiliul Național al Audiovizualului aprobase, în ședința din 25 martie, grilele de cablu ale companiei de telecomunicații Romtelecom (analogic și digital), în care nu se regăsește Digi 24, televiziunea de știri a companiei de telecomunicații concurente RCS&RDS. Acest lucru înseamnă că abonații Romtelecom nu pot să vizioneze programele difuzate de Digi 24.

Totodată, pe 25 martie, CNA a aprobat grila unei alte societăți de cablu – N.C.S. Telnet Catv SRL din Moinești, județul Bacău -, care nu include și Digi 24.

Pe de altă parte, în ședința din 20 martie, Romtelecom a primit și aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în rețeaua IPTV, tot fără televiziunea Digi 24.

În aceeași ședință din 20 martie, CNA a aprobat și grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăsește Digi 24.

RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piața serviciilor de televiziune prin cablu și satelit din România. În ultimii ani, RCS&RDS și-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deține televiziunea de știri Digi 24 (cu stațiile locale aferente), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar și televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life și Digi World (cu variantele „secundare” Animal World Channel, Life Channel și World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acționar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel și UTV.

Până la ora difuzării acestei știri, reprezentanții RCS&RDS nu au răspuns la întrebările adresate de agenția MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?