Reacția ANI după modificarea legii de funcționare a instituției: Este contrară deciziilor CCR și recomandărilor MCV

Reacția ANI după modificarea legii de funcționare a instituției: Este contrară deciziilor CCR și recomandărilor MCV
Publicat: 08/12/2017, 17:00

„Amendamentul adoptat în Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților prevede faptul că destituirea din funcție a persoanelor față de care s-a constatat un incident de integritate (incompatibilitate sau conflict de interese) să poată fi realizată numai din funcția ori demnitatea publică în care a existat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate (art. 25, alin. 2 din Legea nr. 176/2010)”, transmite ANI.

Instituția precizează că „soluția preconizată de această modificare legislativã va avea ca efect diminuarea până la eliminare a sancțiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților, astfel:

-Funcționarul sau demnitarul va putea ocupa aceeași funcție care a generat incompatibilitatea ori conflictul de interese, precum și orice altã funcție, acest lucru fiind posibil prin încetarea interdicțiilor, fiind încălcat astfel principiul neretroactivității deciziilor Curții Constituționale și a legii civile;

-Se instituie posibilitatea de rotire în funcțiile publice a persoanelor care au încãlcat regimul juridic al incompatibilitãților sau al conflictului de interese, contrar dispozițiilor Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014″

Agenția dă exemplu unei situații în care un primar s-a aflat în incompatibilitate în intervalul 2012-2016, perioadă în care obține un nou mandat. Potrivit legii care este acum în vigoare, când raportul ANI rămâne definitiv își pierde mandatul și începe să curgă interdicția de a mai ocupa o funcție publică. Noua reglementare ar face ca sancțiunile să nu poată fi aplicate dacă raportul de evaluare devine definitiv după expirarea a 3 ani de la finalizarea mandatului în care s-a aflat în stare de incompatibilitate și nici interdicția de 3 ani nu mai poate fi aplicatã.

În cazul unui parlamentar care s-a aflat în situație de incompatibilitate în mandatul 2012-2016, iar până la rămânerea definitivă a raportului de evaluare acesta a obținut un alt mandat de parlamentar sau un mandat de ales local, potrivit legii în vigoare „sancțiunile se aplică la momentul rãmânerii definitive a raportului de evaluare, și anume este încetat de drept mandatul 2016-2020 și de la acel moment începe sã curgă și interdicția de 3 ani prevăzută de lege”. Dacă legea ar trece în forma propusă, „sancțiunile nu mai pot fi aplicate pentru noul mandat, întrucât persoana respectivă se află în exercitarea altui mandat eligibil decât cel în care s-a aflat în stare de incompatibilitate”, explică ANI.

„Având în vedere considerentele de mai sus, Agenția Națională de Integritate nu susține adoptarea propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 176/2010, aceasta fiind contrară Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014 și Deciziei Curții Constituționale nr. 81/2013, precum și recomandãrilor adresate de Comisia Europeanã prin rapoartele Mecanismului de Cooperare și Verificare”, transmite instituția.

Precizările vin după ce, plenul Camerei a adoptat, miercuri, pe articole, în forma Comisiei juridice, Legea care modifică Legea ANI și care prevede că unele interdicții aplicate deputaților și senatorilor în perioada 2007-2013, pe baza Rapoartelor ANI, încetează de drept, deși PNL și USR s-au opus vehement.

Camera Deputaților este primul for sesizat.

Articolul care prevede că interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI și la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219./2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept a fost cel care a suscitat criticile repetate ale Opoziției.

Liderul grupului USR din Cameră, Cristian Seidler a invocat faptul că textul proiectului nu are legătură cu funcționarea ANI, drept pentru care a solicitat retrimiterea la Biroul permanent, care să tansmită proiectul Senatului, în calitate de primă Cameră Sesizată. Propunerea sa a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE.

La rândul său, deputatul PNL Cătălin Predoiu a criticat proiectul, precizând că acesta este prost alcătuit, imoral, neconstituțional, încalcă MCV, iar prin modificările propuse se „spală” toate rapoartele ANI din trecut.

Deputatul USR Stelian Ion USR a arătat că această lege este dată de PSD cu dedicație pentru „prieteni”.

„Sunt trei colegi pentru care ANI a formulat în februaire o nouă solicitare de a se lua act de interdicții, nu s-a făcut nimic”, a acuzat Stelian Ion.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului