Reacția Guvernului, după excluderea TVR din EBU

Reacția Guvernului, după excluderea TVR din EBU
Publicat: 22/04/2016, 18:17
Actualizat: 31/10/2016, 15:50

„Guvernul României constată cu regret că în spațiul public sunt lansate o serie de acuzații nefondate în legătură cu implicarea sau lipsa de implicare a guvernului în gestionarea situației TVR. Problema datoriilor pe care televiziunea publică le are este veche, de aproape 10 ani. În toți acești ani, datoriile către EBU (European Broadcasting Union) au fost mereu amânate și neglijate. Situația de fond în care ne aflăm nu este cauzată de vreo decizie a guvernului, iar încercarea de a considera Guvernul actual responsabil este nepotrivită și nefondată”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Sursa citată amintește că TVR este o instituție aflată în subordinea Parlamentului, care trebuie să-i aleagă o conducere.

„Guvernul așteaptă o decizie în această privință, pentru a avea un partener decizional în toate aspectele executive care vizează activitatea televiziunii. Faptul că, după mai bine de o lună de la începerea acestui proces, nu există încă o conducere care să își asume responsabilitatea deciziilor executive în ceea ce privește TVR, face ca orice proiect de restructurare sau clarificare a situației financiare să fie imposibil. Situația televiziunii publice a fost adusă la cunoștința Parlamentului încă de la începutul acestui an, iar, în urma întâlnirii pe care comisiile de cultură ale Parlamentului le-a organizat cu reprezentanții TVR și ai guvernului, s-a ajuns la concluzia ca Guvernul să prezinte soluțiile de modificări legislative care să permită restructurarea TVR și gestionarea problemei datoriilor”, se precizează în comunicat.

Executivul anunță că a trimis respectivele propuneri la Parlament, pe 28 martie, așa încât modificările Legii 41/1994 să se poată face „în timp util”, iar modificări legislative sunt în curs, dar nu sunt finalizate.

„În consecință, în actualul cadru legal nu există posibilitatea plății parțiale a datoriilor doar pentru unul din creditorii televiziunii. Un eventual ajutor financiar care să nu fie susceptibil de nerespectare a condițiile de concurenta nu poate fi acordat decât în cadrul unui plan de restructurare, sub o formă sau alta, de administrarea specială a televiziunii. Guvernul României, prin Ministerul de Finanțe, va informa EBU în legătură cu situația de drept a TVR și despre cadrul legal existent, în care reorganizarea operativă care să permită plata datoriilor este imposibil de realizat în perioada imediat următoare. De aceea, Guvernul României solicită tututor instituțiilor care gestionează soarta televiziunii publice o implicare activă și responsabilă, pentru a nu perpetua situația dificilă în care se află TVR”, se mai arată în comunicat.

Televiziunea Română (TVR) a fost retrasă dintre membrii EBU (European Broadcasting Union/ Uniunea Europeană de Radio și Televiziune) din cauza datoriilor acumulate încă din 2007, în valoare totală de 16 milioane de franci elvețieni.

Președinte Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, PNL, a susținut că Guvernul Cioloș ”poartă responsabilitatea enormă” a situației în care este televiziunea publică. O poziție similară a avut și PSD.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale