Reacția Ministrului Educației la acuzațiile de plagiat în cazul lui Kovesi

Reacția Ministrului Educației la acuzațiile de plagiat în cazul lui Kovesi
Publicat: 29/09/2016, 16:30
Actualizat: 11/10/2016, 11:32
„CNATDCU nu se poate autosesiza. Potrivit regulamentului actual al CNATDCU, nu există procedura autosesizării. Când a fost formulat noul regulament, care a intrat în vigoare odată cu noul CNATDCU, și asta a fost înainte ca eu să preiau mandatul de ministru al Educației, în timpul mandatului domnului Curaj, a fost scoasă procedura autosesizării pornind de la ideea că acea structură care urmează să evalueze teza nu poate să se și autosesizeze și să aibă o idee formată, preconcepută, în legătură cu posibilul plagiat. S-a considerat că așa este mai obiectivă instituția. Orice persoană poate sesiza CNATDCU”, a spus ministrul Educației la Digi 24.
Mircea Dumitru a explicat și că nici în cazurile Ponta, Oprea sau Tobă Consiliul nu s-a autosesizat, pentru că a existat întotdeauna o a treia parte care a depus solicitarea. Pentru fostul premier Victor Ponta Universitatea din București a cerul analizarea tezei de doctorat, dar și pentru ceilalți doi demnitari a existat o seiszare în baza căreia s-a demarat întreaga procedură.
„Dacă persoana care face autodenunțul depune și o sesizare aducând niște argumente privind presupusul plagiat atunci CNATDCU poate analiza. Dacă depune o cerere va putea să și verifice dacă ne este sau nu ne este frică”, a adăugat ministrul Educației.
Dumitru a precizat că faptul că există o dezbatere pe tema plagiatelor în spațiul public este un semn că interesul oamenilor pentru această problemă e din ce în ce mai mare, dar a subliniat fenomenul este, probabil, mult mai mare decât își imaginează toată lumea: „Cred că faptul că acum există o discuție publică despre plagiat față de anul 2012 arată că există un interes național față de această problemă. Sunt oameni care nu au încredere în capacitatea noastră de a gestiona acest fenomen și care cred că este mai mare decât credem noi. Și e posibil să aibă dreptate. Sperăm ca prin regulile impuse acum acest fenomen să scadă”, a arătat ministrul Educației.
Una dintre soluții ar fi și o evaluare a școlilor doctorale, spune acesta, o analiză statistică a tezelor de doctorat care au fost susținute în ultimii 20 de ani, pentru a vedea care este situația reală în această privință. Chiar dacă ele ar fi trebuie evaluate deja până în luna august, acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care acum nu își pot relua activitatea normală și este nevoie de un ordin de ministru care să le autorizeze provizoriu.
„Cred că trebuie făcute o evaluare a Școlilor Doctorale și o evaluare statistică a tezelor de doctorat susținute în ultimii 20 de ani ca să vedem care este situația. Potrivit legii ar fi trebuit ca Școlile Doctorale să fie deja evaluate până în luna august a acestui an. Nici Ministerul Educației și nici celelalte organisme care erau implicate în acest proces nu și-au făcut temele astfel că acum Școlile Doctorale nu au dreptul să își desfășoare activitatea. Astfel vom da un ordin de ministru, o autorizație provizorie, prin care vom autoriza Școlile Doctorale până în vara anului 2017. În acest interval trebuie terminată evaluarea”, a mai declarat ministrul.
Sebastian Ghiță a făcut marți un autodenunț la Parchetul General în care susținea că el, alături de alți demnitari, au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi. În replică la afirmațiile deputatului, Laura Codruța Kovesi a transmis că nu a plagiat și că declarațiile deputatului au făcut în trecut obiectul unor verificări ale CSM, privind afectarea independenței justiției.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea se răcește și revin ploile