Reacția procurorului Augustin Lazăr, când a aflat că va fi monitorizat de ministrul Justiției

Reacția procurorului Augustin Lazăr, când a aflat că va fi monitorizat de ministrul Justiției
Publicat: 29/03/2017, 20:54
Actualizat: 27/09/2018, 22:47

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a luat act de concluziile evaluării prezentată în cursul zilei de astăzi de către ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader. În acest context, procurorul general reiterează punctul de vedere potrivit căruia Ministerul Public va respecta întocmai decizia Curții Constituționale și va acționa pentru îndeplinirea rolului de reprezentare, în activitatea judiciară, a intereselor generale ale societății și de apărare a ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor”, se arată într-o postare a Ministerului Public, pe pagina oficială de Facebook.

Tudorel Toader a declarat, miercuri, după evaluarea conducerilor Parchetului General și DNA că momentan nu este oportună declanșarea mecanismului de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr și a procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Evaluând toți factorii de constituționalitate, de legalitate, de oportunitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și justiție și a procurorului șef DNA”, a declarat, miercuri, ministrul Justiției, Tudorel Toader, la finalul declarației de presă avute după încheierea evaluării activității parchetelor.

Ministrul Justiției a precizat însă că va monitoriza de acum înainte activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Direcției Naționale Anticorupție.

„Ceea ce ceea ce considerăm oportun în spiritul existenței statului de drept este necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a unei obligații de raportare a activității pe care o desfășoară procurorii de la Direcția Națională Anticorupție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiției, fără ingerințe în ceea ce privește independența procurorilor de a da soluții, pentru a identifica modul în care procurorii pe viitor înțeleg limitele de competență. (…) Această autoritate se va exercita, această monitorizare se va exercita fără știrbirea independenței procurorilor, ci ca un mecanism care să dea consistență prevederilor Constituției de exercitare a autorității ministrului Justiției asupra procurorilor”, a mai spus Tudorel Toader.

În raportul evaluării parchetelor, postat pe site-ul Ministerului Justiției, se arată însă că rezultatele negative după monitorizarea pe care ministrul Justiției o va avea asupra Parchetului General și a Direcției Naționale Anticorupție pot aduce în discuție din nou, pe viitor, oportunitatea revocării șefilor parchetelor.

„Rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuție în viitor, în raport de faptele constatate, oportunitatea revocării conducătorilor instituțiilor vizate ori a altor măsuri instituționale, în conformitate cu Constituția și legea”, se arată în document.

Ministrul Justiției a adăugat că este evident că Direcția Națională Anticorupție și-a arogat competențe ce nu îi reveneau legal în ceea ce privește anchetarea OUG 13, a criticat derapajele instituției conduse de Laura Codruța Kovesi, dar a precizat că magistrații Curții Constituționale au restabilit echilibrul între puterile statului, prin decizia dată.

„Informările punctuale relevă derapaje instituționale în sensul unei acțiuni cel puțin exagerate din partea Direcției Naționale Anticorupție, derapaje care au produs reacții negative în media și la nivelul opiniei publice”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a subliniat că evaluarea a făcut-o singur, fără nicio presiune.

„Am întocmit un raport de evaluare care are 19 pagini. Evaluarea a survenit în contextul în care pe de o parte Guvernul a adoptat OUG 13, pe de altă parte DNA a procedat la anchetarea circumstanțelor, oportunității, legalității, constituționalității procedurii în care a fost adoptată respectiva OUG. Am solicitat informări de la cele două autorități de la DNA și Parchet pe care le-am primit. Am avut întâlniri punctuale cu șefii celor două instituții, am văzut că s-au făcut speculații legat de momentul în care au venit cei doi procurori șefi. Vă asigur că cei doi au venit în mai puțin de 10-15 minute din momentul în care i-am invitat la discuții. Suprapunerea cu vizita ambasadorului SUA a fost o pură coincidență”, a mai spus Tudorel Toader.

Acesta a spus că instituțiile trebuie să își respecte competențele.

„Fiecare autoritate să rămână în matca sa. Fiecare autoritate trebuie să respecte competențele. Statul de drept are o arhitectură bine conturată. Autoritățile au competențe complementare”, a mai spus Toader.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunțase, în urmă cu două săptămâni, că va avea discuții separate cu procurorul general, Augustin Lazăr, și cu procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, după apariția motivării CCR pe conflictul DNA-Guvern și că în paralel va face și o evaluare a instituțiilor.