Reacția Rusiei, după ce „România și-a intensificat retorica antirusească”

Reacția Rusiei, după ce România și-a intensificat retorica antirusească
Publicat: 17/05/2014, 12:12
Actualizat: 03/02/2019, 15:27

„Ca și cum ar fi la comandă, conducerea României, inclusiv președintele, își intensifică retorica antirusească. Cele mai recente declarații publice jignitoare la adresa președintelui Rusiei sunt absolut revoltătoare și inacceptabile”, a declarat Aleksandr Lukașevici, în cadrul conferinței săptămânale de joi. „Cred că este greu să te aștepți ca relațiile bilaterale să continue să se dezvolte într-un mod constructiv, în același spirit și în același ritm”, a spus oficialul rus.

Lukașevici a precizat că MAE rus a cerut explicații Bucureștiului după incidentul cu avionului vicepremierului rus Dmitri Rogozin. „Ne-am exprimat protestul nostru ferm. Reprezentanți ai autorităților române au încercat să ofere câteva explicații, dar le considerăm absolut neconvingătoare. Astfel de incidente nu contribuie la consolidarea încrederii și nu ne dau motive să sperăm în relații normale, de bună vecinătate între țările noastre”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

La sfârșitul săptămânii trecute, Rogozin a acuzat România că nu i-a permis avionului său, la solicitarea Statelor Unite, să se întoarcă la Moscova prin spațiul aerian românesc, în drum dinspre regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde a participat vineri la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziștilor.

FOTO COMPROMIȚĂTOR! Imaginile astea pot provoca DESPĂRȚIREA ANULUI în showbiz. A fost suprinsă când SE MÂNGAIA cu un alt bărbat

„La solicitarea Statelor Unite, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec”, a afirmat vicepremierul rus într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, din Transnistria.

„Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160”, a adăugat Rogozin, subliniind că sancțiunile nu-l vor determina să-și anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

Duminică, președintele Traian Băsescu a reacționat spunând că „la astfel de declarații eu nu pot avea decât o singură reacție. Trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declarații. E o declarație lipsită total de respect față de un alt stat, față de orice altceva ce nu reprezintă Mama Rusia”.

Dmitri Rogozin a continuat, luni, pe rețele de socializare Twitter și Facebook declarațiile provocatoare la adresa autorităților române, răspunzând acestei afirmații a președintelui român Traian Băsescu privind atacurile la adresa României.

„Mă întreb câte pahare a golit Băsescu pentru a prinde curaj să închidă spațiul aerian pentru avionul nostru”, a scris Rogozin pe contul său de Twitter. Același mesaj, care însoțește o fotografie a președintelui român apare și pe contul de Facebook al vicepremierului rus.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că vicepremierul rus Dmitri Rogozin are un rol provocator și este un personaj politic care nu are ce căuta în România, dar declarațiile sale impuneau o întâlnire a autorităților române cu președintele Traian Băsescu.

El a declarat că, în lipsa președintelui, aflat „în plimbare” cu Elena Udrea la Arad, a gestionat personal situația la nivelul ministerelor, conform angajamentelor NATO și UE ale României, interzicând inclusiv trecerea vicepremierului rus prin spațiul aerian românesc, întrebându-se însă de ce mai are atunci România un președinte dacă este nevoie ca el, ca premier, să își asume responsabilitățile de comandant suprem.

„În mod normal, într-o situație de acest gen, când vicepremierul Rusiei provoacă România, ar fi trebuit să avem o întâlnire cu președintele țării, comandantul suprem, care era însă cu Udrea, se plimbau prin Arad. Eu am gestionat la nivelul Ministerului de Externe și al celorlalte ministere exact cum trebuia să procedăm, și anume respectând angajamentele pe care România le are (…) Am acționat eu ca și comandant suprem, dacă el era ocupat cu altceva. Lucrurile puteau degenera, puteam să cerem avioanelor de vânătoare românești să ia o decizie. O să iau eu acele decizii când va fi cazul, dar atunci de ce mai avem președinte în România ?”, a spus Ponta.

După această declarație, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, și-a continuat, pe Twitter și Facebook declarațiile provocatoare la adresa oficialilor români, vizându-l pe premierul Victor Ponta, după ce anterior postase un răspuns pentru președintele Traian Băsescu.

Vineri, premierul Victor Ponta a declarat că el nu a avut niciun schimb de replici cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin și că un astfel de schimb de cuvinte a existat între președintele Traian Băsescu și oficialul rus, dar nu la nivel oficial, ci „pe teme alcoolice”.

El a răspuns astfel întrebat de presă dacă a discutat cu secretarul general al NATO, aflat la București, și despre schimbul de replici avut la nivel oficial cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

„Eu nu am avut niciun schimb de replici cu Rogozin, a avut Băsescu și nu a fost un schimb oficial, a fost un schimb pe teme alcoolice”, a spus Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului