REACȚIE. Alexandru Rafila, după decizia CCR privind asimptomaticii: „Discuția trebuie adusă în zona medicală și în zona responsabilității fiecărei persoane”

REACȚIE. Alexandru Rafila, după decizia CCR privind asimptomaticii: „Discuția trebuie adusă în zona medicală și în zona responsabilității fiecărei persoane”
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (FOTO: EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO)
Publicat: 05/07/2020, 21:27
Actualizat: 05/07/2020, 21:30

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a comentat într-o intervenție telefonică la Digi 24, decizia CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. „Normele legislative, juridice și așa mai departe, sunt una, prevenirea transmiterii bolii e o altă discuție”, a spus el.

„Sunt niște decizii care sunt de natură juridică și care au fost luate, probabil, ținând cont de legislație, de dreptul constituțional și atunci este în regulă, nu asta este problema. Ar trebui să aducem discuția în zona medicală și în zona responsabilității fiecărei persoane. Eu sunt convins că și persoanele care au fost în carantină, dacă se duc la domiciliu e bine să se izoleze, să nu își îmbolnăvească alți membri de familie, trebuie puțin să ne dăm seama că aceste norme legislative, juridice și așa mai departe, sunt una, prevenirea transmiterii bolii e o altă discuție și cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm și să lăsăm la o parte discuțiile de natură juridică. Până la urmă, păstrarea sănătății e un bun individual și un bun colectiv, în același timp. Cred că oamenii pot să acționeze în sensul ăsta fără să dicutăm de încadrarea juridică a unei anumite acțiuni”, a spus profesorul Alexandru Rafila la Digi 24.

Ministrul Sănătății, după bilanțul COVID-19 din România: Mesajul OMS „Treziți-vă la realitate!” e valabil și pentru politicienii care folosesc pandemia în interes politic

Nelu Tătaru susține că mesajul transmis de OMS țărilor afectate de pandemie „să se trezească” la realitate în urma evoluției pandemiei este adresat nu doar populației, ci și unor politicieni care „consideră că tot ce a fost poate fi folosit în interes politic în acest moment”.

Ministrul Sănătății precizează și faptul că a fost pregătit un proiect de lege „pentru a pune în conformitate un act legislativ cu recomandările CCR”, potrivit Digi 24.

Ministrul Sănătății, îndemn către populație după numărul de infectări: „Cei care au primit recomandarea de izolare la domiciliu să respecte această izolare”

„Este un număr crescut de cazuri, este un număr crescut și la sfârșitul acestor trei săptămâni de când avem o creștere, luăm ca repere numărul de decese, numărul de cazuri de la terapie intensivă care rămân peste 200. În plus, avem și decizia Curții Constituționale care contestă internarea, contestă carantina, contestă izolarea la domiciliu. În acest context, sunt pacienți care solicită externarea, ei sunt avertizați de către medicul curant, după examenul de aparate și sisteme efectuat de starea în care se află, indicațiile terapeutice, ce ar fi trebuit urmat, se fac recomandări la externare și sunt puși în contextul în gardă vizavi de o anchetă epidemiologică care îi poate implica în depistarea sau infectarea unor terțe persoane că sunt sub incidența articolului 352 din codul penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor transmisibile. În acest context, rămân cu aceleași recomandări – cei care au primit recomandarea de izolare la domiciliu să respecte această izolare, iar familia și cei care sunt apropiați, în anturajul fiecărui pacient externat, pozitiv, să aibă grijă referitor la precauții și recomandări”, explică Nelu Tătaru.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia