Recesiunea zonei euro s-ar putea adânci în 2023. BCE face presiuni asupra băncilor europene

Recesiunea zonei euro s-ar putea adânci în 2023. BCE face presiuni asupra băncilor europene
Publicat: 07/10/2022, 18:21
Actualizat: 07/10/2022, 18:23

Banca Centrală Europeană îşi manifestă îngrijorarea cu privire la atitudinea prea relaxată a marilor grupuri financiare din Europa, în faţa recesiunii care ar putea afecta în mod sever economiile europene anul viitor.

În acest context, se pare că BCE şi-a înteţit presiunile la adresa băncilor din Uniunea Europeană, de la care doreşte o atitudine rezervată în privinţa bonusurilor şi a dividendelor.

Cu toate acestea, băncile manifestă o atitudine ostilă față de recomandările BCE, care le cere să îşi majoreze provizioanele de risc, în faţa crizei economice care poate aduce un val de falimente.

Creşterea presiunii BCE vine în momentul în care mai multe bănci din zona euro, inclusiv UniCredit SpA, Commerzbank şi Deutsche Bank AG, au publicat recent prognoze optimiste, chiar şi în condiţiile în care creşterea inflaţiei şi majorarea ratelor de dobândă afectează perspectivele economice, notează Bloomberg.

Instituţiile de credit susţin că este puţin probabilă situaţia de a fi nevoite să facă provizioane masive la împrumuturile pe care le oferă, chiar dacă majorarea preţurilor la energie în Europa aduce o provocare de proporţii. Prin urmare BCE consideră că băncile ar putea să subestimeze riscurile.

Marile bănci europene sunt reticente la recomandările BCE

Există „o anumită reticenţă din partea băncilor de a se angaja serios în discuţii de supraveghere”, a declarat recent Andrea Enria, care conduce consiliul de supraveghere al BCE.

AdsEuropa se confruntă cu „un şoc macroeconomic persistent şi deplin”, care impune supraveghetorilor „să fie extrem de precauţi”, a adăugat el.

Presiunea exercitată de BCE nu este înţeleasă de mai multe dintre băncile europene, în condiţiile în care acestea vor raporta profituri considerabile pentru 2022. Iar o marjă mare de profit creează aşteptări în rândul bancherilor că vor primi bonusuri mai mari, scrie ziare.com.

De asemenea, investitorii se aşteaptă la dividende substanţiale în următorii ani, existând posibilitatea unui val de reacţii negative dacă aceste sume vor fi reduse.

„BCE se confruntă deja cu o problemă de credibilitate în rândul băncilor europene după ce a impus provizioane mari instituţiilor de credit în timpul pandemiei de Covid-19, în urma unor estimări care s-au dovedit prea pesimiste”, admite Andrea Enria.

Atitudine ostilă a creditorilor

Această situaţie a alimentat o atitudine ostilă în rândul băncilor „de a respinge apelurile supraveghetorilor lor la prudenţă, ca fiind conservatorism nejustificat”, a arătat reprezentantul BCE, potrivit sursei citate.

Astfel, BCE a îndemnat în 2020 băncile să pună deoparte provizioane mari în faţa blocajelor legate de Covid-19, care a creat o importantă presiune pe profiturile bancare din acel an.

Autoritatea de supraveghere a implementat, de asemenea, o interdicţie de facto privind plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni, care s-a dovedit a fi dăunătoare pentru evaluările băncilor şi a devenit o ţintă a criticilor publice din partea mai multor bancheri importanţi din zona euro.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase