Rechizitoriu DNA: Gheorghe Nichita i-a cerut unui subordonat să deschidă un cont unde să depună mita

Rechizitoriu DNA: Gheorghe Nichita i-a cerut unui subordonat să deschidă un cont unde să depună mita
Publicat: 23/12/2015, 18:29
Actualizat: 24/12/2015, 10:35

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Iași în dosarul în care Gheorghe Nichita este suspectat că a primit mită de la președintele grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, în octombrie 2014, Nichita i-a cerut unui subordonat să deschidă un cont bancar, spunându-i că, dacă refuză să facă acest lucru, va fi dat afară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Primarul i-a indicat ca, după ce va deschide contul, cardul aferent să i-l înmâneze lui spre a-l folosi. Contul a fost deschis la (…), cardul, codul PIN și documentele aferente fiind înmânate primarului”, arată procurorii DNA.

La o săptămână de la deschiderea contului, Nichita i-a dat funcționarului respectiv suma de 10.000 de euro pentru a o depune pe card, iar înaintea sărbătorilor de iarnă de anul trecut i-a mai înmânat echivalentul a 5.000 de euro, bani care au fost depuși în același cont.

Potrivit procurorilor, în vara anului 2013, cu puțin timp înaintea semnării contractului de atribuire a lucrării „Sistem de management de trafic în municipiul Iași” către asocierea dintre grupul UTI și firma Information Business Consulting SRL, Gheorghe Nichita a avut întrevederi cu proprietarii celor două firme, Tiberiu Urdăreanu și Gabriel Iulius Mardarasevici, cărora le-a cerut mită.

„În cadrul discuțiilor purtate, inculpatul Nichita Gheorghe a pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel și, în mod indirect, inculpatului Urdăreanu Tiberiu, 10% din valoarea contractului – 69.614.309 lei (fără TVA), deci 6,9 milioane de lei, cu titlu de mită, pentru a agrea semnarea contractului și pentru a asigura derularea în bune condiții a acestuia, în principal sub aspectul efectuării la termen a plăților, aceștia promițând că vor remite suma respectivă”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Ulterior, începând cu luna august 2013 și până în luna octombrie 2015, Gheorghe Nichita a primit o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, colectată în contul IBC (3.632.106 lei), beneficii constând în reduceri de 30-40 la sută din prețurile unor locuri de cazare la un hotel din București, în cuantum de 13.710 lei, precum și plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare în China și Hong Kong a unei delegații formate din angajați ai Primăriei și oameni de afaceri, în valoare de 28.364 lei. La această vizită au participat, printre alții, și Gheorghe Nichita, dar și Gabriel Iulius Mardarasevici.

Totodată, Gheorghe Nichita a beneficiat, în anul 2014, de achiziționarea unor echipamente electronice în valoare de 20.000 de lei.

Procurorii DNA susțin că, în 29 septembrie 2015, Gabriel Iulius Mardarasevici s-a întâlnit cu Mihail Tănăsescu, director în cadrul UTI, iar în cadrul discuției Mardarasevici a afirmat că există un control la firmele lui, interesându-se dacă o anchetă similară are loc și la UTI.

„Tănăsescu Mihail a infirmat, spunând că nu crede că e vreo problemă. În acest context, Mardarasevici i-a spus șoptit că este o problemă cu banii care au rămas în IBC (suma fiind destinată mitei lui Nichita – n.r.) și că nu a mai scos nimic și a afirmat că ar mai fi avut odată discuții pe tema respectivă: «Știi că am mai avut odată discuția asta, știi?, că «sunt multe lanterne» – persoane care îi au în observație – n.n., afirmație cu care Tănăsescu a fost de acord”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

În cadrul aceleiași discuții, Gabriel Mardarasevici a arătat că este stresat de faptul că au fost ridicate documente de la primărie, iar Tănăsescu a spus că el crede că documentele ridicate vizează mai multe contracte, nu doar cel cu privire la managementul traficului.

În 18 decembrie, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a primarului suspendat al Iașiului Gheorghe Nichita, în stare de arest la domiciliu a președintele grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, sub control judiciar pe cauțiune a directorului SC Information Business Consulting SRL (IBC), Iulius Gabriel Mardarasevici, și sub control judiciar a vicepreședintelui UTI Mihail Tănăsescu.

Gheorghe Nichita este acuzat de luare de mită, iar Tiberiu Urdăreanu, Iulius Gabriel Mardarasevici și Mihail Tănăsescu de dare de mită.

Primarul suspendat al Iașiului Gheorghe Nichita este acuzat că a primit 10 la sută dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI și unei alte firme, precum și reduceri la un hotel de lux din București, dar și cazare în China.

În urma cercetărilor, a rezultat că, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.

Potrivit anchetatorilor, acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) și Urdăreanu (pentru UTI), aceștia din urmă făcând, cu sprijinul lui Tănăsescu și al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită). Demersurile ar fi constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași.

Totalul sumelor și al beneficiilor primite drept mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei, arătau procurorii.

Dosarul a fost trimis Tribunalului București, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Gheorghe Nichita a fost arestat la finele lunii octombrie în acest dosar, când procurorii DNA i-au prezentat pe acesta și pe Urdăreanu la Tribunalul București. DNA propunea arestarea preventivă în cazul celor doi, însă în sala de judecată procurorul a cerut arest la domiciliu pentru președintele UTI.

Surse judiciare declarau atunci pentru MEDIAFAX că procurorii au decis să ceară arest la domiciliu în cazul lui Urdăreanu, după ce acesta și-a recunoscut integral fapta și a dat o declarație de recunoaștere a vinovăției. Concret, explicau sursele citate, nu Urdăreanu este cel care a dat efectiv banii pentru primarul Iașiului, ci complicele său, vicepreședintele UTI, Mihail Tănăsescu, astfel că Urdăreanu nu a fost implicat direct, dar „a acceptat să fie dați bani prin intermediar”.

Sursele citate precizau însă că procurorii nu au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Urdăreanu, care ar beneficia astfel de o reducere substanțială a unei eventuale pedepse.

Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcția de primar al Iașiului, pe 22 mai, fiind cercetat de procurorii DNA pentru că ar fi apelat la angajații Poliției Locale ca să-și urmărească fosta iubită. Nichita este cercetat sub control judiciar.

Tiberiu Urdăreanu controlează UTI Grup, companie care a câștigat în acest an, printre altele, contracte cu Metrorex, pentru informatizarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) și pentru modernizarea aeroportului din Bacău. Astfel, în luna iulie Metrorex a semnat un contract de 180 de milioane de euro pentru realizarea finisajelor și sistemelor de instalații pentru secțiunea Râul Doamnei-Hașdeu din magistrala 5 de metrou, consorțiul câștigător fiind format din companiile Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), UTI și Activ Group Management. Alt contract câștigat în acest an, în valoare de 12,8 milioane euro fără TVA, vizează modernizarea Aeroportului Bacău. În plus, Certsign, din grupul UTI, va furniza Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) servicii de arhivare electronică și semnătură electronică pentru realizarea unui sistem informatic managerial, valoarea contractului fiind de 14,4 milioane de lei, pe 12 luni. Contractul a fost încheiat în luna martie.

În baza unor acorduri semnate în anii anteriori, UTI a fost implicat în realizarea dosarelor electronice de sănătate, a sistemului de plată a rovinietei, sistemului electronic de achiziții publice, a echipamentelor care asigură funcționarea Arenei Naționale, rețeaua subterană de cabluri Netcity, semaforizarea din București sau cardurile RATB.

UTI Grup are peste 2.000 de angajați și estimează că va avea în acest an afaceri de 130 milioane euro. Din total, 65 de milioane euro provin din domeniul siste­me­lor tehnologice, 60 de milioane din instalații pentru construcții, iar restul din activitățile de exploatare și de operare a infrastructurii de fibră optică din București.

Presa a relatat în ultimii ani despre faptul că UTI a devenit „abonat” la contracte pe bani publici cu companii de stat, ministere și administrații locale.

Tiberiu Urdăreanu, fost ofițer superior la Institutul de Cercetări Militare de la Clinceni, este fiul fostului general de armată Tiberiu S. Urdăreanu, fostul șef al Directiei de tancuri din Ministerul Apărării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...