Recursul lui Gigi Becali, amânat pentru 14 august

Recursul lui Gigi Becali, amânat pentru 14 august
Publicat: 31/07/2013, 09:51
Actualizat: 28/09/2018, 12:58

Recursul lui Gigi Becali, amânat pentru 14 august

Judecarea recursului formulat de Gigi Becali față de hotărârea prin care i-a fost respinsă cererea de întrerupere a executării pedepsei a fost amânat de Curtea de Apel București pentru 14 august, după ce avocații finanțatorului Stelei au cerut timp pentru a studia dosarul și a depune probe.

Gigi Becali a fost adus la Curtea de Apel București

Finanțatorul Stelei, Gigi Becali, a fost adus miercuri dimineață, de la Penitenciarul Jilava, la Curtea de Apel București, unde va fi judecat recursul său la decizia Tribunalului Capitalei prin care i-a fost respinsă solicitarea de întrerupere a executării pedepsei.

Duba venită de la închisoare a parcat, la ora 9.00, în spatele sediului instanței.

La Curtea de Apel București au sosit și avocații lui Gigi Becali, care s-au sfătuit cu acesta, marți, spre a pregăti pledoaria pentru recurs.

Tot la sediul instanței au venit antrenorul Stelei, Laurențiu Reghecampf, managerul formației, Mihai Stoica, și mai mulți jucători ai echipei, printre care Ciprian Tătărușanu, Cristi Tănase și Adrian Cristea, proaspăt legitimat la campioana României.

Tribunalul București a notat, în motivarea hotărârii prin care a respins cererea lui Becali, că aceasta putea fi admisă dacă finanțatorul Stelei dovedea existența unor împrejurări speciale cu consecințe grave asupra lui, a familiei sale sau a unității la care lucra.


Recursul lui Gigi Becali la decizia Tribunalului București (TB) prin care i-a fost respinsă solicitarea de întrerupere a executării pedepsei este judecat, miercuri, la Curtea de Apel București, hotărârea acestei instanțe urmând să fie definitivă.

Tribunalul București (TB) a notat, în motivarea hotărârii prin care a respins cererea lui Becali, că aceasta putea fi admisă dacă finanțatorul Stelei dovedea existența unor împrejurări speciale cu consecințe grave asupra lui, a familiei sale sau a unității la care lucra.

„Tribunalul consideră că, și în situația în care s-ar considera că petentul B. G. nu ar fi fost luat prin surprindere de hotărârea de condamnare, acesta ar fi putut beneficia de întreruperea executării pedepsei, dacă dovedea existența unor împrejurări speciale cu consecințe grave asupra petentului, familie acestuia sau unității la care lucra. (…) Față de cele reținute, tribunalul apreciază că nu s-a făcut dovada existenței unor împrejurări speciale în sensul disp. art. 453 lit.c C.pr.pen., motiv pentru care se va respinge cererea de întrerupere, ca neîntemeiată”, s-a arătat în motivarea hotărârii TB.

Judecătorul Florin Purigiu, care a decis să-i respingă lui Becali cererea de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare primită în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, a motivat că din probele administrate în cauză rezultă fără echivoc că acesta nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a beneficia de acest drept.

Astfel, magistratul a arătat că motivele invocate de acesta „nu constituie împrejurări speciale și nu sunt de natură a avea consecințe grave asupra situației patrimoniale a condamnatului, asupra societăților comerciale controlate de acesta ori asupra echipei de fotbal Steaua București”.

Judecătorul a demontat, în motivare, și argumentul legat actele de binefacere ale lui Becali. „Tribunalul reține că, deși este de notorietate că petentul G. B. este o persoană care în mod regulat sprijină financiar persoane aflate în nevoie, precum și instituții și organizații de interes general, totuși aceste acte de caritate nu pot justifica întreruperea executării pedepsei, neîncadrîndu-se în niciunul dintre motivele prevăzute expres și limitativ de articolul 453 Cod de procedură penală. (…) Nici intenția petentului de a construi o clinică medicală cu profil oncologic și nici dorința firească a acestuia de a fi prezent la aniversarea majoratului fiicei sale nu se încadrează în niciuna dintre ipotezele prevăzute de lege pentru întreruperea executării pedepsei”, s-a mai menționat în documentul citat.

În 20 mai, Becali a fost condamnat definitiv de instanța supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc și fostul șef al Statului Major General Dumitru Cioflină. Cei trei au fost încarcerați în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferați la Penitenciarul Jilava.

Becali mai are două condamnări definitive, dispuse anul acesta tot de instanța supremă, respectiv una de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, și una de trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, pentru dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În 19 iunie, cererea lui Gigi Becali de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare din dosarul schimbului de terenuri cu MApN a fost respinsă de Tribunalul București, hotărârea fiind atacată la Curtea de Apel București.

În 27 iunie, Tribunalul București a decis, după ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Becali, să îi aplice acestuia un spor de șase luni de închisoare, finanțatorul Stelei având astfel o condamnare de trei ani și jumătate de detenție.

La 10 iulie, cererile lui Gigi Becali și Dumitru Cioflină de schimbare a regimului de detenție din semideschis în deschis, astfel încât să poată fi lăsați să iasă din penitenciar între anumite ore, au fost respinse de Judecătoria Sectorului 5, hotărârea instanței fiind definitivă.

Două zile mai târziu, o altă solicitare a lui Becali, de învoire pentru a participa la înmormântarea mătușii sale, a fost respinsă de conducerea Penitenciarului Jilava.

Tot în iulie, Gigi Becali a vrut să se înscrie pentru admiterea la Facultatea de Teologie a Universității București, însă nu a primit acordul necesar de la Arhiepiscopie, deoarece se află în detenție, iar instituția de învățământ superior are numai cursuri de zi.

Gigi Becali și-a pierdut mandatul de deputat în urma condamnării sale definitive. Camera Deputaților a aprobat în 5 iunie, prin vot, vacantarea locului de deputat al lui Becali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
La cât timp poți conduce, după ce ai băut. Cum faci ca să eviți orice...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...