„Regele” Cioabă, indignat la propunerile primarului Florea/ Critici dure cu ecou la Bruxelles/ Edilul, acuzat de reactiii naziste la adresa comunității romilor

Regele Cioabă,  indignat la propunerile primarului Florea/ Critici dure cu ecou la Bruxelles/ Edilul, acuzat de reactiii naziste la adresa comunității romilor
Publicat: 25/01/2020, 15:30
Actualizat: 15/12/2020, 19:21

Regele” Cioabă este indignat la propunerile primarului Florea. Reacția lui Dorin Cioabă vine după ce primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, a scris luni pe Facebook că populația trebuie conștientizată că responsabilitatea creșterii și formării unui copil este uriașă. O reacție vehementă  în social media a venit din partea Organizației de tineret- Partida Romilor  „Pro-Europa”, comparând declarațiile primarului Dorin Florea cu manifestul „MEIN KAMPF” O reacție extrem de puternică a venit de la Bruxelles, din partea ERGO Network, una dintre organizațiile care luptă împotriva discriminarii romilor și pentru drepturile acestora de la nivel local la nivel european.

„Să aprobe un proiect primul copil și ultimul copil, iar băncile să acorde credite cu dobândă redusă. Femeile să depună un plan de creștere și educație a copilului, iar acesta să fie aprobat de Primarul localității și numai după aprobarea primarului și cu adeverința de venit a soțului sau cu dosarul aprobat de la bancă, femeia să poată să rămână însărcinată”, mai spune autointitulatul rege al romilor.

Reacția lui Dorin Cioabă vine după ce primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, a scris luni pe Facebook că populația trebuie conștientizată că responsabilitatea creșterii și formării unui copil este uriașă.

Dorin Florea a propus, într-o postare pe Facebook, „introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii”. Viitorii părinți ar trebui să facă dovadă unui loc de muncă și a unei locuințe stabile, a unei situații financiare acceptabile. De asemenea, spune Florea, viitorii părinți trebuie să aibă un nivel de educație minim stabilit prin lege și, totodată, ar trebui stabilită o vârstă minimă la care un adult să devină părinte.

Dacă cuplurile fac totuși copii și nu îndeplinesc condițiile de mai sus, atunci statul ar trebui să îi preia pe cei mici.

Dorin Florea s-a referit explicit la comunitatea romă, susținând că, dacă se vor impune astfel de condiții, „o să intre frică în ei”   și n-or să facă copii doar pentru bani, potrivit Hotnews.

Ciprian Necula, activist rom, a organizat joi împreună cu Asociația Aresel un protest împotriva Primăriei din Târgu Mureș. De asemenea reacția acestuia în rețele de socializare a fost ironică, dorind să transmită primarului că va fi taxat la  următoarele alegeri locale de comunitatea de romi.

O reacție vehementă  în social media a venit din partea Organizației de tineret- Partida Romilor  „Pro-Europa”, comparând declarațiile primarului Dorin Florea cu manifestul „MEIN KAMPF”

„Dorin Florea, ca despre el este vorba, și-a redactat manifestul în 4 puncte, un fel de „MEIN KAMPF” ratat împotriva romilor și a ratei natalității crescute din ultimii 30 de ani!”, declară Organizatia de tineret- Partida Romilor „Pro-Europa”. Gelu Duminică, sociolog, a avut o delaratie tranșantă pentru DCNews:

„Împarte lumea în două. Este profund împotriva umanității!

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a reacționat, marți, la declarațiile primarului municipiului Târgu Mureș privind cuplurile care vor să aibă copii.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în privința declarațiilor primarului municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea. Edilul riscă o amendă cuprinsă între 2.000 și 100.000 de lei. Primarul din Tg. Mureș riscă o amendă contravențională de la 2.000 de lei până la 100.000 de lei.

O reacție extrem de puternică a venit de la Bruxelles, din partea ERGO Network, una dintre organizațiile care lupta împotriva discriminarii romilor și pentru drepturile acestora de la nivel local la nivel european. Europarlamentarii români Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe)  și Ramona Strugariu (PLUS, Renew  Europe) , împreună cu europarlamentarul slovac de etnie roma, Peter Pollak (EPP) și eurodeputatul german Romeo Franz (Group of the Greens)  condamnă propunerea primarului rasist.

Un proiect de lege care definește termenul de „antițigănism” drept „percepția referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora” a trecut de Senat, la sfârșitul anului trecut. Proiectul definește „manifestările și practicile discriminatorii” și reglementează pedepsele pentru atitudinea anti-romă, care pot ajunge până la 10 ani de închisoare.

Conform proiectului, prin „antițigănism” se înțelege atât percepția referitoare la romi exprimată că ură împotriva acestora, cât și manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăților acestora, împotriva instituțiilor/ONG-urilor, liderilor comunităților rome sau lăcășurilor lor de cult, tradițiilor și limbii romani.

În 2019, Rezoluția Parlamentului European a solicitat UE și statelor membre să adopte planuri puternice de incluziune a romilor după 2020 și să intensifice lupta împotriva antigypsyism – formă specifică de rasism față de romi.

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912