Regele romilor Florin Cioabă a murit

Regele romilor Florin Cioabă a murit
Publicat: 18/08/2013, 17:28
Actualizat: 19/05/2015, 06:44

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viață duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Ãœniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge, au declarat, pentru Mediafax, apropiați ai familiei.

Informația a fost confirmată de rudele lui Cioabă, care au precizat, pentru Mediafax, că decesul s-a produs la 11.10, în urma unui stop cardio-respirator.

UPDATE 17.25Dorin Cioabă, fiul regelui romilor, Florin Cioabă, care a murit în această dimineață, spune că familia sa nu are bani să plătească spitalizarea și operația din Antalya și cere ajutorul statului român. Suma este de 350.000 de dolari.

UPDATE 13.30 Trupul neînsuflețit al lui Florin Cioabă va fi adus în țară în cursul zilei de luni, în funcție de încheierea formalităților la Ambasada României din Turcia, transportul urmând să fie făcut cu un avion privat, au declarat, pentru Mediafax, apropiați ai familiei.

UPDATE 13.10 La solicitarea membrilor familiei, în demersurile pentru repatrierea lui Florin Cioabă se va implica și Ministerul de Externe. Potrivit Mediafax, reprezentanți ai Ambasadei României la Ankara și ai Departamentulului Afaceri Consulare din Centrala MAE de la București vor participa la repatrierea regelui romilor.

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viață duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Ãœniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge, au declarat, pentru MEDIAFAX, apropiați ai familiei.

Fiul acestuia, Dorin Cioabă, declara sâmbătă că tatăl său a ieșit din comă, este în stare stabilă și se reface după intervenția prin care i-a fost montat un dispozitiv de asistare circulatorie.

Dorin Cioabă a mai spus că tatăl său se simte „mai bine” după intervenția făcută vineri, despre care afirma că a fost una „salvatoare”.

Tot Dorin Cioabă a spus că la spitalul Akdeniz Ãœniversitesi a fost adusă, pe banii familiei, aparatură medicală închiriată, necesară pentru tatăl său.

În urma operației, Florin Cioabă a avut nevoie de concentrat trombocitar, folosit la transfuzii de sânge, au declarat, tot sâmbătă, apropiați ai familiei.

Potrivit surselor citate, la spitalul din Antalya au venit mai multe rude ale lui Florin Cioabă și alți membri ai comunității romilor.

La intrarea în spital, rudele au stat cu afișe în mână, prin care cereau sânge pentru Cioabă, grupa sanguină a acestuia fiind 0 cu RH pozitiv.

Apelurile către potențiali donatori au avut ecou la peste 20 de romi care se aflau în Antalya și câțiva turci.

Medicii spitalului Akdeniz Ãœniversitesi din Antalya i-au montat lui Florin Cioabă, vineri seară, un dispozitiv de asistare circulatorie, care să-i ajute inima să pompeze sânge.

Procedura, una extrem de riscantă, a durat patru ore și s-a încheiat cu succes.

Potrivit unor apropiați ai familiei, medicii care i-au montat lui Cioabă dispozitivul sunt renumți în Turcia și în lume pentru astfel de intervenții prin care, practic, pacientului i se instalează o inimă artificială.

Intervenția a făcută după ce Florin Cioabă, aflat în stare gravă și ținut în viață cu ajutorul aparatelor, a fost transferat, tot vineri, de la spitalul Anadolu din Antalya la spitalul Akdeniz Ãœniversitesi din aceeași provincie a Turciei.

Ministerul Sănătății (MS) a precizat că, potrivit informațiilor primite din partea medicilor din Antalya și din partea echipei medicale din România, starea de sănătate a lui Florin Cioabă nu permite momentan repatrierea acestuia.

„În cazul în care se va pune problema transferului pacientului Florin Cioabă în România, MS în colaborare cu MAI vor sprijini familia pacientului și vor pune la dispoziția acestora avionul SMURD, costul transportului, respectiv al combustibilului și al taxei de aterizare, fiind suportat de către familia pacientului”, a mai precizat MS.

Tot MS a informat, joi că au fost de la început în legătură atât cu familia lui Florin Cioabă, cât și cu Secția Consulară a Ambasadei României în Turcia, care a facilitat legătura cu spitalul din Antalya prin translatorul pus la dispoziția familiei.

De asemenea, reprezentanții Ministerului Sănătății au obținut informații despre starea lui Florin Cioabă de la medicii din spitalul din Antalya și, ulterior, au ținut legătura permanent cu doctorul Șerban Brădișteanu, care se afla la unitatea medicală unde este internat acesta, pentru a vedea care este situația medicală și pentru a sprijini, din punct de vedere medical, familia, în caz de nevoie, s-a arătat într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Medicul Șerban Brădișteanu a declarat, joi, că Florin Cioabă nu are o leziune cerebrală ireversibilă, dar starea lui este gravă, circulația spre creier a fost afectată din cauza infarctului, capacitatea de contracție a inimii este redusă și sunt afectați rinichii, având nevoie de suport renal.

Șerban Brădișteanu a spus, pe Aeroportul „Henri Coandă”, la revenirea în țară după ce a fost în Antalya pentru a-l evalua pe autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, că în prezent se vorbește despre șansele acestuia de a rămâne în viață, starea lui fiind gravă.

„Starea lui Cioabă este foarte gravă, în acest moment vorbim de șansele de a rămâne în viață, nu de recuperare”, a precizat medicul.

Șerban Brădișteanu a mai spus că circulația spre creier a fost afectată din cauza infarctului, dar nu se poate vorbi de leziuni cerebrale ireversibile, ci de „stupoare cerebrală”. De asemenea, capacitatea de contracție a inimii este redusă, dar Florin Cioabă recuperează zilnic, iar infarctul i-a afectat și rinichii, fiind instalat un sistem de suport renal.

Medicul a adăugat că intervenția promptă și profesionalismul medicilor din Turcia au făcut ca Florin Cioabă să înceapă să recupereze după infarct, dar starea lui rămâne în continuare foarte gravă.

Brădișteanu a precizat că a avut o cooperare foarte bună cu echipa medicală care îl îngrijește pe Florin Cioabă în Antalya, din care fac parte neurologi, cardiologi, interniști, anesteziști, și în continuare va ține legătura permanent cu aceștia.

Întrebat cine l-a solicitat să meargă în Turcia pentru a-l evalua pe Florin Cioabă, medicul Șerban Brădișteanu a spus că rugămintea a venit din partea președintelui Traian Băsescu.

„Președintele Traian Băsescu m-a rugat, dacă vreau și pot, să fac această vizită medicală, împreună cu anestezista mea, pentru a aprecia ce este mai bine de făcut pentru un om, până la urmă”, a spus Brădișteanu.

Întrebat cine a suportat costurile, Brădișteanu a spus că toate cheltuielile au fost suportate de familia lui Florin Cioabă.

Șerban Brădișteanu, șeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul de Urgență Floreasca, a plecat miercuri noapte spre Antalya, pentru a stabili dacă Florin Cioabă, care a suferit luni după-amiază un preinfarct, ar putea fi operat acolo sau ar putea fi transportat în România.

Premierul Victor Ponta a catalogat, vineri, drept revoltător faptul că președintele Traian Băsescu a avut „nesimțirea” ca, după ce „i-a făcut dosar penal”, să-l sune pe medicul Șerban Brădișteanu și să-l roage să meargă în Turcia pentru a analiza starea de sănătate a lui Florin Cioabă.

Victor Ponta a spus, vineri, într-o conferință de presă la Suceava, că statul român intervine în cazul unui cetățean român aflat într-o situație cu totul specială în afara țării.

„Dacă e vorba de un cetățean român aflat într-o situație specială, copii, cazuri cu totul speciale, statul român, atât cât putem să ne permitem, nu putem foarte des, sigur că, pe cheltuiala statului român, intervenim în situații cu totul și cu totul speciale”, a spus Ponta.

Fiul autointitulatului rege al romilor, Dorin Cioabă, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că tatăl său a suferit, luni după-amiază, un preinfarct și este în comă indusă, la un spital din Antalya.

„Tata a suferit un preinfarct ieri după-amiază (luni după-amiază, n.r.), el se știa cardiac, însă nu a mai avut probleme de foarte mult timp. Probabil au fost călduri foarte mari și asta i-a activat problemele medicale. Eu am vorbit cu el de dimineață și era foarte agitat, iar acum știu că este într-o comă indusă medical”, spunea atunci Dorin Cioabă, care se afla în Turcia.

Secretarul general al Asociației Țiganilor Căldărari, Ioan Stănescu, declara marți, pentru MEDIAFAX, că Florin Cioabă este „în stare foarte gravă”.

„Este în stare foarte gravă. A consumat apă rece, apoi a stat la cald, la 50 de grade, și apoi la climă. A făcut pneumonie, apoi preinfarct. Medicii i-au băgat o sârmă, adică un stent”, a spus Stănescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA