Reguli stricte la pelerinajul Sfintei Parascheva/ Ce a discutat primarul Mihai Chirica cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

Redactor:
Lucreția Soare
Reguli stricte la pelerinajul Sfintei Parascheva/ Ce a discutat primarul Mihai Chirica cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei
Zeci de mii de credincioși se adună anual, 14 octombrie, pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași pentru a participa la Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Primarul Mihai Chirica a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţe de presă că a discutat cu reprezentanții Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care s-au angajat foarte clar să organizeze Hramul Sfintei Parascheva pe 14 octombrie cu respectarea strictă a normelor impuse din cauza pandemiei de COVID-19. Edilul a precizat că anul acesta Sărbătorile Iaşiului se vor desfăşura fără concerte şi fără Festivalul Vinului.

Edilul a explicat că şi în ediţia din acest an a Sărbătorilor Iaşiului sunt cele două componente majore, o parte religioasă, organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi o altă parte nereligioasă, laică, pe care o organizează Primăria municipiului Iaşi.

„Am avut o discuţie preliminară cu Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi cu şeful Inspectoratului de Jandarmi din Iaşi, Mircea Tulică, referitor la Sărbătorile Iaşiului. Am vrut să ştim în ce manieră se vor mai putea desfăşura aceste sărbători emblematice pentru noi şi acţiunile pe care le putem duce la bun sfârşit”, a spus Mihai Chirica, citat de Agerpres.

Mihai Chirica: Nu vom putea organiza concert în aer liber, pentru că nu vom putea impune 500 de spectatori

Potrivit acestuia, la ediţia din acest an, care urmează să se deruleze în cursul lunii octombrie, din cauza restricţiilor impuse pe perioada pandemiei de COVID-19 nu vor mai fi organizate concerte şi nici Festivalul Vinului.

„Un lucru este cert, nu vom putea organiza concert în aer liber, pentru că nu vom putea impune 500 de spectatori. Ştim cu toţii că înainte participau cu zecile de mii. De aceea renunţăm la concert. De asemenea, vom renunţa şi la Festivalul Vinului. Este foarte greu să organizezi în mod ordonat o activitate care, printre altele, presupune şi consumul de băuturi alcoolice. Vom încerca să organizăm câteva târguri, dar cu condiţii extreme de distanţare socială, cu controlul celor care comercializează, pentru a împiedica creşterea numărului de infectări”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pelerinii, obligați să respecte măsurile de distanțare, punctele de vânzare a obiectelor de cult, desființate

El a mai spus că pentru activitatea religioasă, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a angajat foarte clar să organizeze Hramul Sfintei Parascheva pe 14 octombrie cu respectarea foarte clară a normelor impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

„Asta înseamnă măsuri suplimentare de distanţare, imposibilitatea de a mai intra pelerinii în contact între ei, desfiinţarea punctelor de vânzare a obiectelor de cult. Vor primi privilegiul de a se apropia de racla Sfintei doar cei care înţeleg să respecte aceste norme. Femeile care au copii în braţe, bătrânii, persoanele cu handicap vor avea un culoar separat spre racla Sfintei Cuvioase Parascheva”, a spus primarul Mihai Chirica.

Conform acestuia, o decizie finală privind organizarea şi desfăşurarea Sărbătorilor Iaşiului va fi luată în zilele următoare.

Anual, zeci de mii de pelerini participă la procesiunea religioasă a Hramului Sfintei Parascheva

Anul trecut, peste 100.000 de credincioși din întreaga țară s-au rugat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Rândul de pelerini depășește în mod curent câțiva kilometri.

La Liturghia de la Mitropolia Iași, desfășurată pe o scenă amplasată în curtea Catedralei Mitropolitane, au asistat peste 20.000 de credincioși, soboul de preoți care slujește fiind impresionant: 19 ierarhi, 13 preoți și 9 diaconi.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Preotul Francisc Doboș, după ce Papa Francisc a declarat că susține căsătoriile gay: „A răspuns...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide