Remus Borza: O să încercăm „o aroganță”, să listăm Hidroelectrica până în mai 2016

Remus Borza: O să încercăm o aroganță, să listăm Hidroelectrica până în mai 2016
Publicat: 15/06/2015, 10:54

„Văd Hidroelectrica listată anul viitor. O să încercăm o aroganță: să listăm compania chiar și în insolvență, dacă nu va ieși până la anul, în mai. Și urmărim acest obiectiv, ca în luna mai să avem Hidroelectrica pe bursă, peste nouă luni”, a afirmat Borza.

Listarea va avea loc prin lansarea la tranzacționare a 15% din acțiuni.

Ministerul Economiei deține 80% din capitalul companiei, iar Fondul Proprietatea (FP) restul de 20%.

În ceea ce privește rezultatele din primele cinci luni din acest an, Hidroelectrica a înregistrat un profit istoric de 625 milioane lei, cu 150 milioane lei mai mult decât în perioada simiară din 2014. Producția din primele cinci luni se ridică la 8,3 TWh, cu 1,1 TWh mai mult decât în aceeași perioadă a anului anterior, afirmă Borza.

„Din păcate am intrat în secetă, într-un regim hidrologic și fluviometric mai prost decât anul trecut, avem prognoze de hidraulicitate aferentă lunilor iunie, iulie, august care dau debite pe toate râurile inferioare, inclusiv pentru Dunăre, mai mici decât mediile multianuale. În țară, sute de hectare sunt compromise din cauza secetei”, a menționat Borza.

În următorii cinci ani, compania și-a planificat un program de investiții de 1,3 miliarde euro, respectiv 280 milioane euro pe an. Cea mai mare parte, de 450 milioane euro, va merge în fiinalizarea unor investiții privind punerea în funcțiune a unor capacități noi de producție energie electrică, la Racovița, Bretea, Răstolița, Siriu-Surduc, Dumitra-Bumbești.

Planul de investiții mai include alocarea a 300 milioane euro în retehnologizările a patru hidrocentrale de mare capacitate, respectiv Stejaru (210 MW), Vidraru (220 MW), Râul Mare Retezat (335 MW) și Mărișelu (220 MW), precum și în modernizări de hidroagregate. Alte 240 milioane euro vor fi alocate pentru lucrări de mentenanță cu capitalizare, iar cu 300 milioane euro Hidroelectrica va cumpăra parcuri eoliene sau fotovoltaice.

„Negociem cu mai multe companii. Vom cumpăra parc gata făcut. E posibil să îl avem până la sfârșitul anului”, a spus Borza.

Administratorul judiciar a afirmat că Hidroelectrica s-a transformat din cea mai îndatorată companie din România, având de rambursat 1,2 miliarde euro în 2012, în cea mai profitabilă companie locală.

„Acum are mai puțin de 130 milioane euro datorii. Pe 20 iunie se plătește ultima tranșă din planul de reorganizare, a 24-a. Practic nivelul datoriilor va fi sub 110 milioane euro și reprezintă doar rate din linii de credit scadente în 2016-2017. În ultimele două exerciții financiare anterior deschiderii procedurii de insolvență, Hidroelectrica a consemnat rezultate negative, 170 milioane euro pierdere, pentru ca apoi, în 2013 și 2014 să consemneze profit, un rezultat record de aproape 500 milioane euro cumulat”, a mai spus Borza.

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta și-a exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că Tribunalul București, unde este judecată ieșirea din insolvență a Hidrolectrica, emite câte un singur termen de judecată pe lună, arătând că astfel compania va putea ieși din insolvență și va fi listată abia anul viitor.

Premierul Ponta a arătat că i-a cerut ministerului Justiției să facă diligențele necesare pe lângă instanță pentru a vedea dacă pot fi emise termene mai scurte în acest caz, pentru ca societatea să poată ieși mai rapid din insolvență.

„E o mare pierdere pentru România când cea mai profitabilă companie din energie stă prinsă în procese de ani de zile din cauza unor băieți deștepți și din cauza unor firme, care sigur nu au mai putut să o devalizeze, dar nici nu o lasă să trăiască. Împreună cu ministrul Justiției, am rugat conducerea Tribunalului București dacă poate găsi o procedură prin care să decidă mai repede, să putem să scoatem Hidroelectrica din insolvență și cred că listarea Hidroelectrica va fi un succes mai mare decât cele pe care le-am avut până acum cu Romgaz, cu Transgaz, cu toate celelalte”, a spus Ponta.

Borza a declarat la finele lunii mai că Hidroelectrica nu va ieși din insolvență în acest an, așa cum era anticipat inițial, din cauza duratei mari a proceselor aflate în derulare.

În 2014 producția companiei s-a ridicat la 18,4 TWh, iar profitul net realizat a fost de 1,2 miliarde lei. Comparativ, în 2010, compania a înregistrat cel de-al doilea record din istoria sa privind producția, de 19,8 TWh, însă la un profit de 292 milioane lei, de patru ori mai mic decât în 2014. În 2005 s-a consemnat cea mai mare producție, de peste 20 TWh.

Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de energie din România. Compania se află pentru a doua oară în insolvență din februarie 2014, prima procedură de reorganizare având loc în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția