Remus Pricopie pleacă de la Educație. Bilanțul celor doi ani de mandat

Remus Pricopie pleacă de la Educație. Bilanțul celor doi ani de mandat
Publicat: 14/12/2014, 19:12
Actualizat: 14/12/2014, 20:51

Remus Pricopie, care s-a aflat în fruntea Ministerului Educației din decembrie 2012, nu și-a dat demisia în urma scandalului manualelor digitale pentru clasa I și a II-a care au ajuns pe băncile elevilor cu o lună întârziere, dar nici nu va mai face parte din guvernul Ponta IV. Portofoliul i-a revenit Partidului Conservator, după ce Daniel Constantin a renunțat la funcția de vicepremier tocmai pentru a obține acest minister, iar noul ministru al Educației este Sorin Cîmpeanu.

Finalul de mandat al lui Pricopie a fost marcat de scandalul izbucnit între minister și editori care a împiedicat ajungerea în timp util al manualelor digitale în școli. Unele edituri au contestat la sfârșitul lunii august licitația organizată de minister astfel că tot procesul a fost blocat, iar elevii de clasa I și a II-a au primit manualele digitale cu o lună mai târziu, pe 15 octombrie.

În cei doi ani de mandat, Remus Pricopie a adus în două rânduri modificări legii Educației. Prima oară la sfârșitului anului trecut, printr-o ordonanță de urgență adoptată de guvern pe 23 decembrie și publicată în Monitorul Oficial pe 30 de decembrie. Astfel, evaluarea națională, admiterea la liceu și bacalaureatul susținute după modelul testelor PISA a fost amânată pentru 2019, începând cu generațiile de elevi care intră în clasa a V-a, respectiv în clasa a IX-a, în anul școlar 2015-2016. O altă modificare a vizat menținerea duratei de patru ani pentru ciclul gimnazial și liceu, după ce legea în vigoare prevedea trecerea clasei a IX-a la gimnaziu. Același act normativ acordă dreptul absolvenților învățământului profesional să continue studiile liceale la forma de învățământ cu frecvență. Celelalte modificări aduse le puteți vedea AICI

Ultimele modificări aduse legii Educației au fost făcute pe 26 iunie 2014, când Guvernul a adoptat o nouă ordonanță prin care a introduce posibilitatea organizării unei a treia sesiuni de bacalaureat și doctoratul cu frecvență redusă. O altă schimbare adusă legii educației prevede ca absolvenții de clasa a XII-a care nu au promovat Bacalaureatul să facă meditații instituționalizate, organizate în licee sau instituții de învățământ superior. Pentru aceste meditații, plata profesorilor va putea fi asigurată fie din finanțarea de bază, fie din alte surse de finanțare, precum programe pe fonduri structurale accesate de MEN. Celelalte modificări aduse le puteți vedea AICI.

O altă modificare adusă de Remus Pricopie a fost modalitatea de admitere la liceu. Astfel, din 2014, ponderea mediei celor 4 ani de gimnaziu a fost redusă de la 50% la 25% în media finală de admitere la liceu, notele obținute la examenul de Evaluare Națională reprezentând 75%. De asemenea, admiterea în facultate nu se mai poate face în baza notelor din liceu, ci doar a mediei de bacalaureat, acolo unde nu se organizează examen de admitere.

Tot în 2014 au fost introduse simulările la bacalaureat și pentru clasa a XI-a în încercarea de a combate rata slabă de promovare din ultimii ani, precum testările naționale la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a, prevăzute în Legea Educației.

De asemenea, în septembrie 2014, a fost adoptat regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, o premieră a ultimilor zece ani pentru școlile din România. Proiectul acestui regulament include atât prevederi privind conduita cadrelor didactice și a elevilor, cât și obligații ale părinților, una dintre acestea fiind aceea de a asigura, conform prevederilor legale, frecvența școlară a copilului în învățământul obligatoriu și de a lua măsuri pentru școlarizarea acestuia, până la finalizarea studiilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Reghecampf și greșeala vieții. Prodanca îl vrea în pușcărie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”