Restricții de Ziua Morților | Administratorii cimitirelor din Cluj, obligaţi să facă triaj observaţional / Ce măsuri au mai fost luate

Restricții de Ziua Morților | Administratorii cimitirelor din Cluj, obligaţi să facă triaj observaţional / Ce măsuri au mai fost luate
Foto: Mediafax - Caracter Ilustrativ
Publicat: 20/10/2020, 17:14

Pandemia de COVID-19 aduce restricții chiar și în cimitire. Autorităţile din judeţul Cluj au luat măsuri organizatorice în ceea ce priveşte Ziua Morţilor, marcată în 1 noiembrie, când mii de oameni se strâng în cimitire pentru a aprinde lumânări la morminte.

Astfel, administratorii cimitirelor sunt obligaţi să facă triaj observaţional.

Decizia a fost adoptată marţi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj.

În ceea ce priveşte slujbele oficiate în biserici, decizia CJSU stabileşte că între enoriaşi trebuie păstrată o distanţă de cel puţin 2 metri, că la intrare persoanele trebuie să îşi dezinfecteze mâinile şi că în interiorul bisericilor este obligatorie purtarea măştii.

De asemenea, hotărârea prevede că administratorii cimitirelor sunt obligaţi să asigure triajul observaţional la accesul în cimitir, iar persoanele care prezintă simptome de infecţie resperatorie să nu fie lăsate să intre.

„Se interzice prezenţa la cavou a unui grup mai mare de şase persoane care nu aparţin aceleiaşi familii”, se arată în decizie.

Totodată, în hotărârea CJSU Cluj se prevede că administratorii cimitirelor pot limita accesul în situaţia în care capacitatea cimitirului nu mai asigură posibilitatea respectării normelor de distanţare.

Cimitir din Franța, măturat de inundații. Mai multe cadavre au ajuns în Italia | VIDEO

Un cimitir din sudul Franței a fost puternic afectat de inundațiile produse de o furtună violentă, iar potrivit unor relatări, mai multe cadavre ar fi ajuns pe malul italian al Mediteranei.

Inundațiile au afectat puternic orașul Saint-Dalmas-de-Tende, unde aproape întreg cimitirul local a fost distrus, mormintele și cavourile fiind înghițite de ape, potrivit Reuters.

„Nu poți reconstrui un cimitir. Nu poți reconstrui acolo unde nu a mai rămas niciun mormânt”, explică un localnic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase