REȚEAUA CREDITELOR. Vicepreședintele BRD Cercel Duca va fi cercetat în libertate, fostul general Dragoș Diaconescu și Daniel Ruse au primit mandat de arestare pentru 29 de zile

REȚEAUA CREDITELOR. Vicepreședintele BRD Cercel Duca va fi cercetat în libertate, fostul general Dragoș Diaconescu și Daniel Ruse au primit mandat de arestare pentru 29 de zile

Liderul grupării de fraudatori bancari, Daniel Ruse, și fostul general DIE, Dragoș Diaconescu, au primit mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, în timp ce Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte Băncii Române de Dezvoltare (BRD), va fi cercetat în libertate, potrivit instanței.

Tribunalul București a decis arestarea a șase persoane din cele 24 pentru care DIICOT a cerut încarcerarea.

Instanța a mai dispus în cazul a doi dintre inculpați măsura interdicției de a nu părăsi țara, iar pentru alți 16 interdicția de a nu părăsi localitatea.

Pe de altă parte, un alt lider al grupării de fraudare a băncilor, Mihai Stan, a fost arestat, sâmbătă, de către un complet de judecată al Tribunalului Capitalei.

Totodată, Tribunalul Călărași a emis, sâmbătă, zece mandate de arestare preventivă pe numele altor persoane implicae în obținere frauduloasă de credite.

Lider al grupării de fraudare a băncilor, Mihai Stan, a încercat să obțină ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societăți, Ancuta SRL, Alram Servinvest și Eurotrading SRL, în baza unor documente și declarații false, potrivit DIICOT.

Mihai Stan este acuzat că în perioada 2010-2012 i-a determinat pe reprezentanții celor trei societăți comerciale „să prezinte și să folosească documente și declarații false față de Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunității Europene (pntru partea de finanțare de 90 la sută din fonduri europene)”, precum și fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finanțare de zece la sută.

Totodată, Mihai Stan ar folosit în raport de băncile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank și Garanti Bank, înscrisuri sub semnătură privată (situații financiare și bilanțuri contabile) și înscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscală și acte de identitate), „în scopul producerii de consecințe juridice cu ocazia negocierii, încheierii și executării unor contracte de creditare cu unități bancre din România”, arată DIICOT.

Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piturca, Marin Tudoroiu, Mihai Toma, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdugaci și Marian Sava să folosească în raport cu băncile comerciale acte false.

Mihai Stan se prezenta la bănci sub identități false, depunând copii după acte de identitate cu fotografia lui, însă datele corespundeau altei persoane.

Din cauza complexității dosarului, zece persoane sunt anchetate la Călărași pentru fraude de 15 milioane de euro, iar alte 38 sunt cercetate la București pentru o înșelăciune de șapte milioane de euro, dintre acestea 25 fiind reținute în Capitală de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Orgnizată și Terorism (DIICOT).

Sâmbătă, un complet al Tribunalului Călărași a emis mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele lui Adrian Ruse, Dorel Cristescu, George Radu, Florian Răsuceanu, Niculina Tănase, Victor Fotache, Adrian Botev, Ionel Matei, Florian Lazăr și Nicolae Moga, aceștia fiind acuzați că ar fi beneficiat de credite bancare cu acte false ca persoane fizice sau juridice.

Decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel București de către avocații celor zece arestați preventiv.

Pe de altă parte, Mihai Stan – care nu fusese găsit la domiciliu când i-a fost percheziționată locuința miercuri – a fost audiat și reținut vineri de procurorii DIICOT, pentru obținere sau tentativă de obținere ilicită de credite bancare.

Un complet de judecată al Tribunalului București a decis, sâmbătă, arestarea preventivă a lui Stan, instanța admițând astfel propunerea procurorilor.

Separat, un alt complet de judecată sesizat, vineri, de către DIICOT cu o cerere de arestare preventivă a altor 24 de persoane implicate în fraude bancare, a dispus arestarea a șase dintre aceștia, restul urmând a fi cercetați în stare de libertate.

Decizia Tribunalului Capitalei poate fi contestată la Curtea de Apel București, care va decide defintiv asupra acestei măsuri propusă de DIICOT.

Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte Băncii Române de Dezvoltare (BRD), Florian Dragoș Diaconescu, fost general al Direcției de Informații Externe (DIE) și celălat lider al grupări, Daniel Ruse, un personaj al lumii interlope din Oltenița, sunt cercetați, alături de alte 45 de persaone, pentru implicare în obținere, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor societăți comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Activitatea infracțională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de către învinuiții Aurel Șaramet, având calitatea de director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuț Roșu și Andrei Atanasiu, angajați în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, și Florian Dragoș Diaconescu.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial București și Biroul Teritorial Călărași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au procedat la destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor. În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un număr de 50 de percheziții domiciliare la locuințele învinuiților precum si la sediile unor societăți comerciale din municipiul București și județele Ilfov, Călărași și Giurgiu”, se arăta într-un comunicat de miercuri al Direcției.

Potrivit sursei citate, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracțional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanțiale prin fraude bancare, respectiv obținerea sau încercarea de a obține un număr de 40 de credite de la 16 unități bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Aurel Șaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, este cercetat în libertate, potrivit dispoziției anchetatorilor DIICOT.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Singurul oraș mare din România fără probleme de trafic. Cum e posibil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri