REVELION 2013. Cabanele de vânătoare din Harghita, între care una a lui Ceaușescu, rezervate de sărbători

REVELION 2013. Cabanele de vânătoare din Harghita, între care una a lui Ceaușescu, rezervate de sărbători
Publicat: 21/12/2013, 13:10
Actualizat: 31/07/2014, 15:32

Cabanele de vânătoare din Harghita, așezate pe crestele munților, sunt o atracție deosebită pentru turiștii din țară și din străinătate, iubitori de sporturi de iarnă și de peisaje impresionante, ele fiind rezervate în totalitate încă de la începutul lunii octombrie.

În Harghita, turiștii au la dispoziție nouă cabane de vânătoare, situate în mijlocul unor păduri seculare de brazi și de foioase, din zonele înalte ale județului. Apreciate pentru amplasarea în mijlocul naturii, în zone foarte liniștite, și pentru frumusețea peisajului care le înconjoară, ele oferă găzduire pe tot parcursul anului, turiștilor din țară și din străinătate.

Unii le caută din curiozitate, după ce au aflat că au fost locuite vremelnic de anumite personalități, dar cei mai mulți sunt turiști străini, veniți la partidele de vânătoare organizate de Direcția Silvică.

În perioada sărbătorilor de iarnă, interesul pentru cabanele de vânătoare este deosebit de ridicat. Cea mai cunoscută este cabana Ivo, situată în apropierea localității Zetea și construită în anii ’70 special pentru familia Ceaușescu, fiind frecventată de dictator în special toamna, în sezonul boncănitului la cerbi.

„Rezervarea cabanei Ivo se face cu luni înainte de sărbători. Oamenii sunt curioși să vadă cum a trăit Ceaușescu și aici s-a păstrat totul intact, patul, mobilierul, chiar și covoarele care sunt pe jos. De obicei, dormea o noapte, în timpul sezonului de boncănit la cerbi, și întotdeauna era însoțit de câțiva aghiotanți”, povestește șeful Ocolului Silvic Homorod, Ioan Bănucu.

De altfel, povestea este spusă în detaliu, tuturor celor interesați, de cabanier și de soția lui, dornici să le facă pe plac turiștilor.

Dictatorului îi plăcea să vâneze, dar nu mânca niciodată carnea animalelor sau păsărilor sălbatice, ci doar preparate ușoare, din legume, pregătite de bucătarii pesoanali, care îl însoțeau în fiecare deplasare.

„Când nu vâna, își petrecea timpul plimbându-se printre brazi, jucând șeptică împreună cu soția și aghiotanții care nu-l slăbeau din ochi nicio clipă, iar seara se retrăgea în camera situată la etaj. Este camera cea mai solicitată în prezent, mulți își doresc să doarmă în patul lui Ceaușescu”, spune Bănucu.

Cabana de vânătoare Ivo are două camere la parter, un living și sufrageria, iar la etaj alte trei camere, între care și cea a fostului președinte Nicolae Ceaușescu. Clădirea poate fi închiriată pentru suma de 585 de lei pentru 24 de ore.

O altă cabană de vânătoare solicitată de turiști este „Hurdugaș”, de la Toplița. Ridicată într-o regiune de o frumusețe aparte, pe crestele Munților Călimani, ea este preferată de străinii care obișnuiesc să vină în zonă la vânătoare, întreprinzători „cu cifre de afaceri impresionante”. Încântați de peisaj și de pârtiile de schi din zonă, acoperite cu zăpadă până în aprilie, ei solicită cabana și în extrasezonul de vânătoare, pentru petrecerea Revelionului.

„Aici vin în special vânători străini, pentru care se organizează vânători la specii de cerbi și de urs. Sunt oameni care au o disciplină a vânătorii extraordinară, care se comportă ca niște oameni absolut normali. Aflăm, de cele mai multe ori după ce pleacă de la noi, că sunt oameni de foarte mare calibru în țările dânșilor, întreprinzători cu cifre de afaceri impresionante”, afirmă șeful Ocolului Silvic Toplița, Ioan-Codruț Dușa.

Cabana are la parter un salon mare, cu șemineu, unde oaspeții iau masa înconjurați de trofee de vânătoare, o bucătărie modernă și un grup sanitar, iar la etaj trei camere, prevăzute cu băi proprii, botezate după esența lemnosă din care au fost realizate lambriurile: camera de paltin, camera de molid și camera de larice.

Cabana poate fi închiriată la cheie cu 324 de lei pentru 24 de ore.

De altfel, organizarea este comună tuturor cabanelor de vânătoare din județ, diferite fiind capacitatea de cazare și gradul de confort.

Cea mai scumpă este cabana de vânătoare „Harghita-Mădăraș”, care are două camere cu câte trei paturi, două camere cu câte cinci paturi, pevăzute cu băi proprii, și șase cușete, la mansardă, fiecare cu trei locuri, totalizând 34 de locuri care pot fi închiriate cu 1.200 de lei pentru 24 de ore.

Alte cabane de vânătoare mai des frecventate din Harghita sunt „Lacu Roșu”, care costă 576 de lei pentru 24 de ore, „Mădăraș”, care se închiriază cu 648 de lei pentru 24 de ore, și „Brădești”, la 684 de lei pentru 24 de ore.

Mâncara nu este asigurată, ea putând fi pregătită de turiști în bucătăriile cabanelor de vânătoare sau comandată de la pensiunile și restaurantele din apropiere.

Toate cele nouă cabane de vânătoare din Harghita incluse în circuitul turistic au fost rezervate pentru sărbători încă de la începutul lunii octombrie, de turiști din țară și din străinătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere