Revista Nature, care a publicat primele informații despre plagiatul lui Victor Ponta, scrie despre anunțul premierului privind renunțarea la titlul de doctor

Revista Nature, care a publicat primele informații despre plagiatul lui Victor Ponta, scrie despre anunțul premierului privind renunțarea la titlul de doctor
Publicat: 18/12/2014, 15:23

Alison Abbot, autorul articolului din Nature din 2012 despre teza de doctorat a lui Victor Ponta, relatează, joi, în același jurnal, despre anunțul premierului român de a renunța la titlul de doctor în drept international, anunț făcut într-o scrisoare către Universitatea din București, postată pe 16 decembrie pe rețelele de socializare.

Premierul Victor Ponta a negat tot timpul acuzațiile potrivit căruia teza sa de doctorat este un plagiat, amintește publicația.

Revista reia prezentarea cazului de plagiat, amintind că acuzațiile au apărut în iunie 2012, când o sursă anonimă a acuzat că mai mult de jumătate din cele 432 de pagini ale lucrării de doctorat a lui Victor Ponta privind Curtea Penală Internațională au fost copiate din alte publicații, fără referințe suficiente.

De atunci însă, problema plagiatului a continuat să îl afecteze politic pe premierul român, comentează autorul articolului. Revista mai scrie că problema plagiatului a fost ridicată în mass-media în timpul recentelor alegeri prezidențiale, câștigate de Klaus Iohannis, și a revenit în ultimele zile, odată cu audierile din Parlament ale miniștrilor nominalizați de Ponta pentru guvernul restructurat.

Publicația reia postarea prin care Ponta a anunțat că renunță la titlul de doctor în drept.

„Am trimis astăzi o scrisoare către rectoratul Universității București: «Stimate Domnule Rector, Vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București. Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic. După ce voi părăsi viața politică, îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment.
Domeniul Educației este unul fundamental și esențial nu doar pentru activitatea Guvernului, ci și pentru viitorul nostru ca societate europeană. De astăzi avem un nou ministru al Educației și Cercetării și îmi doresc ca mandatul acestuia să fie plin de succes în atingerea obiectivelor sale, fără a fi perturbat de o temă care în timp a devenit eminamente politică. Strict personal, perioada petrecută de mine ca student al Facultății de Drept a Universității București reprezintă o amintire excepțională și regret nespus dacă discuțiile apărute după momentul preluării funcției de prim-ministru au afectat imaginea unei instituții pe care o iubesc la fel de mult ca toți ceilalți absolvenți ai săi! Pentru toate aceste argumente, vă rog să luați act, domnule Rector, de decizia mea de a renunța la titlul de doctor în drept. Cu stimă, Victor Ponta, București, 16 decembrie 2014. În atenția Rectorului Universității București, Prof. univ. dr. Mircea Dumitru»”, este textul mesajului lui Ponta.

În 2012, în revista Nature au fost publicate informații conform cărora premierul Victor Ponta a plagiat lucrarea dedoctorat, publicația arătând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza de doctorat a lui Ponta privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.

Rectorul Universității București, Mircea Dumitru, a declarat atunci că doar Ministerul Educației poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar, precizând însă că raportul Comisiei de Etică și al juriștilor confirmă plagiatul.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu (PSD), a spus însă că a citit raportul Universității București privind plagiatul lui Victor Ponta și că are nevoie de „determinare juridică” în acest caz. Ulterior, Andronescu a susținut că nu are competențe pentru a-i retrage titlul de doctor în drept premierului Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar.

Tot în 2012, Consiliul Național de Etică a transmis că titlul de doctor în Științe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obținut în concordanță cu legislația în vigoare în 2003 și calificarea de plagiat în cadrul tezei sale dedoctorat nu se poate susține.

În luna martie a acestui an, instanța supremă a decis că Victor Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat, după ce a fost respinsă contestația formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamțu și Augustin Ofițeru, prin care au cerut infirmarea soluției de neîncepere a urmăririi penale și redeschiderea dosarului, decizia fiind definitivă.

Denunțătorii au susținut că, din cele 292 de pagini ale lucrării „Răspunderea în dreptul internațional umanitar”, publicată de Editura Universul Juridic în 2010, lucrare care îi are ca autori pe Victor Ponta și Daniela Coman, „un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creație originală proprie, ci reprezintă o însușire frauduloasă a produsului de crație intelectuală a patru autori”.

Universitatea București (UB) a transmis Ministerului Educației o adresă prin care se solicită dispunerea măsurilor necesare în vederea retragerii titlului de doctor în drept acordat lui Victor Ponta în 2003, demersul instituției de învățământ superior fiind urmarea unei notificări făcute de premier.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Halep a renunțat. Decizia care șochează lumea tenisului. A pus punct!
Florin Răducioiu, distrus după relația cu fotomodelul Janine Sârbu. Cum a aflat că e înșelat
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×