Revoluționarii cu „rol determinant” din Parlament. Movilă: „Acum nu analizăm dosarele. Eram student, nu aveam multe idei nici despre politică, nici despre democrație”

Redactor:
Cristina Andrei
Revoluționarii cu „rol determinant” din Parlament. Movilă: „Acum nu analizăm dosarele. Eram student, nu aveam multe idei nici despre politică, nici despre democrație”
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul prin care a acordat titlul de „Luptător cu Rol Determinant" pentru victoria Revoluției din 1989 altor 1667 de persoane. Printre ele și politicienii Bogdan Niculescu-Duvăz, Petru Movilă, Niculae Mircovici, Radu Berceanu și Eugen Nicolicea care, în urma primirii acestui titlu vor primi de la statul român indemnizații de revoluționar, dar și alte beneficii, precum dreptul la transport gratuit, scutiri de impozite sau o a două indemnizație acordată ca supliment la pensia pentru limita de vârstă. Gândul i-a contactat pe câțiva dintre aleși pentru a lămuri care a fost, concret, „rolul lor determinant" pentru instalarea regimului democratic în România.

În HG 99/2015 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989 sunt specificate clar criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a primi titlul de „Luptător cu Rol Determinant”.

„Titlul de Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant, prevăzut la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, se acordă, în scopul de a face diferența, între categoria persoanelor care s-au remarcat prin fapte deosebite, desprinzându-se din rândul acestora, având un rol determinant prin contribuția la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, remarcându-se prin fapte determinante, în localitățile precizate la art. 1 2 alin. (3), prin care și-au pus viața în pericol apărând și ocupând obiectivele care au avut o importanță deosebită, decisivă pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, se arată în documentul menționat.

Pornind de la acest articol de lege și întrebat fiind despre faptele de importanță crucială pe care le-a realizat în timpul Revoluției din decembrie 1989 și care îl îndreptățesc să primească astăzi acest titlu din partea statului român, cu toate beneficiile aferente, deputatul PSD Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz ține să menționeze că nu e nici singurul care a fost „decorat” și că nu e nici prima dată când primește un titlu onorific pentru activitatea pe care a desfășurat-o la Revoluție.

„Eu am fost, începând din 21 pe stradă, în CC, în noaptea de la Intercontinental, pe 22 la plecare, deci în CC, după aceea, pe 23 chiar cu rezistența armată și așa mai departe”, explică succint Niculescu Duvăz. „Dar de ce vă interesează?”, continuă deputatul ușor iritat, și sugerează mai departe că dacă oamenii țin morțiș să afle evoluția evenimentelor și contribuția sa, ar trebui să studieze arhivele din ”90, pentru că acolo sigur se găsesc niște răspunsuri.

„Păi dacă e important să știți, ia luați arhivele din ”90 și uitați-vă în ele și o să vedeți, o să găsiți cu siguranță ceva, probabil. Eu am mai fost decorat sau ce e asta, că e o decorație, probabil, eu am mai fost menționat ca și revoluționar cu merite deosebite în Revoluția din ”89. Dar nu sunt singurul”, spune deputatul social-democrat.

La final nu uită să menționeze că a ieșit în stradă „cu arma în mână, pe 23, chiar la schimbul de focuri. Sper că pentru dumneavoastră este informația suficientă”, încheie Niculescu-Duvăz.

Un alt „luptător cu rol determinant” în Revoluția din decembrie ”89 este deputatul PMP Petru Movilă, politician care a înțeles încă de la primele cuvinte că tema discuției este decretul semnat ieri de președintele Iohannis. Rugat să expună pe scurt „rolul determinant” care i-a adus acest titlu, Movilă spune că „nu stăm acum să analizăm dosarele” și arată că pe atunci era student, iar ideile sale despre politică sau despre democrație nu erau așa de bogate. „Acuma nu analizăm dosarele că nu… Am participat la evenimentele din 22 decembrie de la Iași, evenimente care, sigur, au generat ceea ce avem astăzi. Eram student, nu aveam multe idei nici despre politică, nici despre democrație, opțiunile și solicitările noastre ca tineri atunci nu erau foarte largi și diverse ca acum. Da?”, a declarat Petru Movilă pentru gândul. Deputatul adaugă și că poate spune „clar și liniștit, ca un român”, că nu avea habar pe-atunci încotro o să se îndrepte cariera sa și n-ar fi putut să se gândească „să plec acasă că o să ajung în politică. Nu aveam nicio direcție despre politică atunci”, subliniază Movilă.

Imediat, însă, deputatul ține să precizeze că nu a primit nicio facilitate pe această temă și că „demersul a fost făcut ca o recunoaștere morală a participării, a implicării” sale în evenimentele de la Revoluție.

„Asta era atunci. Eram student, am participat și la greva studenților din ”87 la Iași, era sloganul ‘Vrem apă să ne spălăm și lumină să învățăm!”, ăsta a fost în ”87 la greva studenților. În ”89, sigur, erau altele dorințele noastre ca tineri decât sunt acum”, a declarat Movilă.

Deputatul a accentuat și că „vânătoarea de vrăjitoare e frumoasă” și că el este doar un român oarecare, „care a făcut ce a crezut el atunci, fără să se gândească că peste nu-știu-câți-ani va fi luat la întrebări de cineva, ‘De ce ai fost acolo?””. În final, Movilă remarcă, încă o dată, că nu a avut niciun fel de facilități în conformitate cu acest statut juridic pe care îl conferă legea.

Niculae Mircovici: „Am sprijinit pe partea de pază a Operei cu cunoștințele necesare pentru a se putea identifica, pentru a stabili parole”

Un alt polician care s-a aflat ieri pe lista celor care au primit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”, este deputatul Niculae Mircovici, membru al Uniunii Bulgare din Banat și al grupului minorităților. Acesta a spus pentru gândul că rolul important pe care l-a jucat la Revoluție a început cu o mutare disciplinară la Centrul Militar din Timișoara, acolo unde a fost transferat disciplinar pentru că cineva „trăia cu sentimentul că ceva nu e în regulă” fiindcă ținea pe birou Glasnost și Petrestroika. „Momentul Revoluției m-a prins exact în centrul Timișoarei, fiind vecini cu balconul Operei. Structura noastră, fiind centru militar, nu a participat sub nicio formă la represiune”, explică Mircovici.

„Eu îl cunoscusem din data de 18 pe Ion Marcu, unul dintre liderii Revoluției în sensul de lider real, nu ca lider formal, un om extrem de vocal, și i-am spus în ziua de 19 că măcar atât ar fi trebuit să înțeleagă ei, muncitorii, că sunt o forță și nu trebuie să iasă noaptea, ca hiena sau ca șacalul, trebuie să iasă ziua, ca leul, pentru că ziua toată lumea va fi cu ei”, a declarat deputatul.

Niculae Mircovici arată și întâmplarea a făcut ca șeful unității de parașutiști de la Caracal care fusese trimisă la Timișoara pentru represiune să fie colegul său de promoție și prieten foarte bun și își amintește cum în noaptea în care aceștia au sosit, au discutat și l-a convins că nu trebuie să intervină pentru reprimarea mișcării.

„În dimineața de 20, în loc să intervină în forță, parașutiștii au mers alături de coloanele de manifestanți, cu garoafe în arme și, pentru prima dată, s-a strigat ‘Armata e cu noi!””, spune politicianul, acesta fiind un moment în care manifestații se simțeau „ca leii în savană”.

De la acest punct, deputatul spune că a avut o apropiere evidentă față de revoluționari în mod direct și își dovedește contribuția prin faptul că din data de 20 în care „a fost ocupată clădirea Operei, am sprijinit pe partea de pază a Operei cu cunoștințele necesare pentru a se putea identifica, pentru a stabili parole și așa mai departe, cunoscând un alt subinginer, eu care fusesem în garda Operei. Iar după 22 decembrie am preluat miliția și securitatea din Timiș”. Cam acestea ar fi elementele prin care Niculae Mircovici a „prevenit un măcel”, asigurând „convingerea multora dintre cei care erau la momentul respectiv în primele rânduri că nu vor ‘beneficia” de represiunea ca atare ci, dimpotrivă, că armata va fi cu ei”.

Deputatul spune că momentele care l-au marcat au fost multe, dar că în această perioadă se produc multe evenimentele care denigrează Revoluția și ceea ce s-a întâmplat atunci. „În Timișoara în 20 Decembrie s-a creat Frontul Democratic Român. Or acest partid care trebuia să fie un partid al Revoluției și un partid care să se nască și să fie alături s-a vărsat, din păcate, după 22 în Frontul Salvării Naționale, s-a creat iarăși un partid unic, s-a creat iarăși o situație din asta în care noi, românii, de regulă excelăm în a vrea un ‘tătuc”, în a vrea ceva unic, în a nu înțelege democrația”, spune Niculae Mircovici.

Despre ceilalți colegi deputați care au primit acest titlu, politicianul spune că, de fapt, după părerea sa, tot Parlamentul ar trebui să fie format din astfel de oameni, pentru că cei care au răsturnat dictatura comunistă ar trebui să fie acum în fruntea țării. Totuși, spune Mircovici, România este condusă astăzi de persoane care au făcut parte din fostul regim.

„Am fost întrebat cum mi se pare faptul că există alți deputați care ar avea titlul de luptător cu rol determinant. Și i-am spus că în opinia mea ar fi trebuit ca Parlamentul să fie plin de astfel de oameni, pentru simplul fapt că cei care au fost în miezul evenimentelor și au avut curajul atunci au preluat puterea, au răsturnat un regim, au răsturnat o dictatură, trebuiau să fie în fruntea țării. Pe mine mă doare faptul că sunt oamenii din vechiul regim care sunt în momentul de față în conducerea țării și acest lucru mi se pare nepotrivit”, a conchis deputatul Mircovici.

 

 

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Mutare bombă în televiziune! Andreea Mantea pleacă de la Kanal D? Oferta ȘOC făcută de...
Serena Williams, surprinsă cu fostul iubit! Imagini uimitoare cu americanca
Uluitor! Unde lucrează acum Victor Ponta. Cine îl ajută cu banii
Ce salarii sunt la Casa de Pensii. Pensionarii se vor înfuria, până și șoferii sunt...
De ce nu pot să îmi aleg tipul de vaccin cu care să mă vaccinez?...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Tokyo cere Chinei să nu mai facă teste anale pentru COVID-19 cetățenilor japonezi
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
Cum a reacționat soția lui Gigi Becali când a anunțat-o că vrea să se retragă...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Răsturnare de situație în accidentul care a oripilat Bucureștiul. Ce ar fi consumat șoferița care...
INCREDIBIL! Ce a făcut Gheorghe Dincă chiar acum. Monstrul din Caracal nu a avut nicio...
Gafa majoră în care a fost implicată o prezentatoare cunoscută. E uluitor ce a apărut...
Felicitari de 1 Martie 2021: Cele mai frumoase imagini cu text pentru persoanele dragi cu...
Cum arată lacul toxic care a îmbolnăvit mai mulți influenceri. Ce s-a întâmplat cu pielea...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Pentru prima dată după mulţi ani asistăm la un trend inversat al migraţiei în Europa....
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide