REZULTATE TITULARIZARE 2012. De ce unul din doi profesori nu a reușit să promoveze examenul

REZULTATE TITULARIZARE 2012. De ce unul din doi profesori nu a reușit să promoveze examenul
Publicat: 08/08/2012, 22:16
Actualizat: 09/08/2012, 20:00

REZULTATELE obținute la examenul de TITULARIZARE 2012 arată că profesorii nu fost suficient pregătiți, chiar dacă rata de promovare este sensibil mai mare decât anul trecut. Experții în educație arată că schimbarea metodologiei pe ultima sută de metri și lipsa de experiență a candidaților sunt cauzele rezultatelor slabe înregistrate și anul acesta.

Rata de promovare a examenului de TITULARIZARE 2012 este de 48,06%, înainte de contestații. Asta înseamnă că mai puțin de jumătate dintre candidații care au participat la concursul de titularizare au obținut nota 7, atât cât este necesar pentru a trece examenul. Procentul din acest an este comparabil cu cel de anul trecut, când a fost de 48,03%.

Cei mai mulți dintre candidați au luat note între 5 și 5,49 (11,52%) și între 7 și 7,49 (14,01%).

Potrivit rezultatelor centralizate de minister, 11,52% dintre candidați au obținut note între 5 și 5,49, 8,16% – între 5,50 și 5,99, 8,92% – între 6 și 6,49, 3,74% – între 6,50 și 6,99, 14,01% – între 7 și 7,49, 9,17% – între 7,50 și 7,99, 8,38% – între 8 și 8,49, 6,92% – între 8,50 și 8,99, 5,71% – între 9 și 9,49, 3,01% – între 9,50 și 9,99.

Potrivit clasamentului pe județe, cele mai mici rate de promovare s-au obținut în Giurgiu – 27%, Ilfov- 35% și Caraș-Severin – 37%, iar cele mai mari în București – 53%, Brăila- 56%, Brașov – 58% și Cluj 68%.

Stelian Fedorca: „Nu sunt atrași oamenii buni”

Explicațiile oficiale pentru rezultatele proaste din județe precum Giurgiu, Ilfov și Caraș-Severin sunt legate de faptul că acolo nu există norme întregi la o singură școală. „Oamenii nu vor să se ducă în 2-3 orașe să-și acopere o normă. Nu sunt atrași de aceste posturi oamenii buni și atunci se prezintă la concurs cei prost pregătiți”, a declarat pentru gândul Stelian Fedorca, secretar de stat la Ministerul Educației.

Metodologia s-a schimbat pe ultima sută de metri

Reprezentanții profesorilor spun că rezultatele slabe sunt și din cauză că variantele de subiecte s-au schimbat pe ultima sută de metri, iar profesorii au trebuit să prezinte proiecte. „Nu s-a mai mers pe partea teoretică, ci pe partea aplicativă. Iar aici s-a văzut cine are experiență la clasă și cine nu. Oamenii fără experiență nu au știut cum să abordeze un subiect practic, pentru că în facultate nu învață să facă proiecte”, a spus Mihaela Lazăr, reprezentanta Asociației Profesorilor din România.

Marian Stas, inițiatorul proiectului „Școala pe bune”, consideră că schimbarea metodologiei pe ultima sută de metri este motivul principal pentru notele mici. „Mulți n-au avut răgazul să se pregătească după noua metodologie. În al doilea rând, notele reflectă valoarea corpului profesoral din momentul de față. Sunt mulți profesori despre care putem spune că au comportamente de tip „formă fără fond”, arată Marian Stas.

Salariile mici nu-i atrag pe tineri

Ștefan Vlaston, președintele Asociației Edu-Cer, susține că tinerii valoroși nu sunt deloc atrași de o carieră în învățământ din cauza sistemului de salarizare încă unitar. „Oricât de merituos ai fi și oricât de competent, tot 2 milioane îți dă la salariu. „Dar problema este de ce s-a dat examenul la nivel centralizat și anul acesta și de ce nu s-a dat la nivelul școlii”, a spus Ștefan Vlaston.

Repartizarea pe posturi a candidaților care au obținut cel puțin media 7,00 se va realiza, la nivelul centrelor de concurs, în 13 august, iar a celor care au luat cel puțin 5,00, în 16 august.

Anul acesta, sunt disponibile 6.692 de catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată și 31.539 de posturi didactice rezervate pentru angajare pe perioadă determinată.

Anul acesta, peste 39.000 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul de TITULARIZARE 2012, care s-a desfășurat în peste 1.100 de centre. Cea mai mare concurență a fost la limba română, unde s-au înscris 13.511 cadre didactice, potrivit secretarului de stat din Ministerul Educației Stelian Fedorca.

Patruzeci de cadre didactice au fost eliminate de la examenul de TITULARIZARE 2012, pentru tentative de fraudă, iar 2.800 de candidați s-au retras, majoritatea din motive personale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii