RISC de infringement. AUSTRIA a pus ochii pe alocațiile pentru copiii IMIGRANȚILOR

Publicat: 17/10/2018, 20:02

Posibila modificare a modalității de indexare a alocațiilor copiilor imigranților din Austria, implicit cei români, a fost subiect de discuție între ministrul Lia Olguța Vasilescu și comisarul european pentru Afaceri Sociale. În cazul în care guvernul austriac adoptă o asemenea măsură, Comisia Europeană amenință cu declanșarea procedurii de infringement.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu s-a întâlnit la Bruxelles cu Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Competențe și Mobilitate.”Cei doi oficiali și-au exprimat îngrijorările în legătură cu o situație semnalată atât de cetățeni ai unor state europene, cât și de organizații neguvernamentale, vizavi de o posibilă încălcare a drepturilor copilului în Austria, ca urmare a intenției Parlamentului național de a indexa alocațiile copiilor cetățenilor rezidenți, din alte state europene, care își desfășoară activitatea pe teritorul statului austriac”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii, remis Mediafax.

Potrivit comunicatului, Comisia Europeană este îngrijorată de promovarea mecanismului indexării alocațiilor pentru copiii lucrătorilor mobili UE.

„În acest sens, Marianne Thyssen a reafirmat și importanța promovării principiului la contribuții egale, prestații egale (în contextul revizuirii Regulamentelor 883/2004 și 987/2009 privind coordonarea sistemelor de securitate socială) alături de principiul remunerației egale pentru aceeași activitate desfășurată în același loc (în contextul revizuirii Directivei detașarea lucrătorilor),” arată sursa citată.

Pentru prima dată, discuția a apărut în Austria la începutul anului, când cancelarul austriac Sebastian Kurz a decis că Guvernul trebuie să reducă alocațiile copiilor rezidenților austrieci care trăiesc într-o țară în care nivelul de trai este mai scăzut.

„Sistemul nu este construit corect, pentru doi copii care nu trăiesc în Austria, ci în România, aproape 300 de euro sunt transferați lunar în România. Este aproape cât salariul mediu de acolo,” declara atunci Kurz.

Un proiect aflat în procedură legislativă prevede tocmai indexarea alocațiilor pentru copiii muncitorilor străini, în cazul în care copiii trăiesc în țările de origine. Dacă proiectul va trece de Parlamentul austriac, alocațiile vor fi diminuate cu până la 50%.

Comisia Europeană a transmis deja că va investiga dacă politica austriacă este discriminatorie în cazul lucrătorilor din Uniunea Europeană.

Nu este exclus ca statul austriac să riște chiar o procedură de infringement pentru nerespectarea drepturilor copiilor muncitorilor din statele Uniunii Europene.

Problema alocațiilor muncitorilor români a fost ridicată recent și în Germania. În luna august, primarii unor orașe germane avertizau că pacea socială riscă să fie periclitată din cauza sutelor de milioane de euro pe care autoritățile le plătesc pentru alocațiile a aproape 270.000 de copii ai imigranților, inclusiv mulți români. Guvernul federal de la Berlin informa că numărul copiilor imigranților care primesc alocații din Germania a crescut cu 10,4% în ultimul an.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația